Hlavní obsah

Covid se šíří domovy pro seniory. Více testovat ale nelze, není kapacita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nový koronavirus už se dostal do desítek domovů pro seniory v Česku.

Plošné testování pracovníků domovů pro seniory podle nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) není na stole. Případů mezi ohroženými ale přibývá.

Článek

Je třeba zabránit průniku nákazy novým koronavirem k rizikovým skupinám a předejít zahlcení kapacit lůžkové péče. Tak zní základní mantry, které od začátku pandemie opakují odborníci i vláda.

Hospitalizovaných však v posledních dnech rychle přibývá a zhoršuje se i situace okolo ohrožených skupin obyvatel. Ministerstvo práce ví aktuálně o třech desítkách domovů pro seniory a zařízení sociálních služeb, ve kterých se nákaza novým koronavirem objevila.

Koronavirus se do těchto míst dostával i přes léto, šlo ale spíše o ojedinělé případy. Teď je situace jiná.

„Včera to bylo 26 zařízení. Dnes tři až čtyři zařízení přibyla. Buď se jedná o nákazu u klientů, nebo zaměstnanců. V současné době evidujeme zhruba 200 nakažených klientů a asi 100 nakažených zaměstnanců sociálních služeb po celé republice,“ uvedla v úterý pro ČTK náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD).

Už začátkem září vzniklo ohnisko viru v humpoleckém domově pro seniory - nakazilo se 26 klientů, sedm z nich zemřelo. Pozitivní test má i 19 pracovníků domova a se situací muselo mimořádně pomoci 15 vojáků.

S nákazou se potýká také domov pro seniory v Třebíči v ulici Manželů Curieových, covid-19 se prokázal u 11 klientů a 12 pracovníků. „Je to na hraně, ale zatím to zvládáme,“ řekla ředitelka Zuzana Malásková k zajištění chodu domova. Celkem se starají o 195 seniorů.

Řadu zařízení, ve kterých se v poslední době nákaza vyskytla, doplňují například domov seniorů v Polici nad Metují na Náchodsku, v Ústí nad Labem nebo domov Beránek v Úpici na Trutnovsku, kde se nákaza potvrdila u více než 30 klientů a více než deseti zaměstnanců.

Nebezpečná Praha?

Aktuálně nejvíce zasaženým regionem zůstává metropole, kde se koronavirus šíří komunitně. „V Praze je riziko takové, že pokud senior - a zejména senior, který má zdravotní hendikep - jede třeba i v městské hromadné dopravě, tak se může nakazit. Tady je nálož v populaci poměrně vysoká a chtěl bych apelovat na to, abychom seniory opravdu chránili,“ upozornil ve středu nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Pokud jde o pražské domovy seniorů, podle radní Mileny Johnové (Praha sobě) je v nich situace stabilizovaná. Vedení města by nicméně k už zavedeným opatřením chtělo přidat i pravidelné plošné testování pracovníků zařízení. Naráží ale na problém s vytíženými laboratořemi.

„Plošné a dostatečně frekventní testování není aktuálně dostupné. Na rozdíl od jara je ale jiná situace v dostupnosti ochranných pomůcek a také ve zkušenosti s jejich používáním. Po dohodě s ředitelkou pražské hygieny proto personálu doporučujeme používat při péči respirátory FFP2,“ řekla Milena Johnová.

Že plošné testování lidí, kteří jsou v každodenním kontaktu s rizikovými, nepřipadá v úvahu ani ve zbytku země, uvedl i ministr Prymula.

„Plošné testování zatím není namístě. Možnosti, jak zamezit vstupu onemocnění do domovů pro seniory, ale hledáme. Kapacitně - pokud bychom používali testy na bázi PCR - tak bychom nebyli schopni tuto kapacitu dedikovat zbytku republiky, protože je potřebujeme na místě, kde je to v tuto chvíli nezbytné. Ale připravují se a už jsou aplikována různá režimová opatření,“ popsal ministr.

Mezi ně patří například zákaz návštěv v zařízeních. „Plně si uvědomujeme, že je to pro seniory nesmírně hendikepující, když nemohou mít blízký kontakt. Ale uděláme vše pro to, aby to bylo na krátkou dobu,“ dodal s tím, že šíření nákazy v domovech stále považuje za „ojedinělý jev“.

Pronikání nákazy k lidem v seniorním věku sleduje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Podle jeho ředitele Ladislava Duška zatím k významnějšímu pronikání koronaviru do seniorní populace nedochází.

„Nemoc nezměnila své parametry ve srovnání s předchozím obdobím. Nedochází k růstu rizika mezi zranitelnými skupinami obyvatel,“ uvádí v poslední prezentaci dat.

Foto: ÚZIS/MZČR

Nové případy koronaviru od července do 16. září dle věku.

Doporučované