Hlavní obsah

Covid test přes videohovor se komplikuje. Proti je ministerstvo

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Testování se zdravotníkem přes videohovor. Podle Ministerstva zdravotnictví je to stále test laickou osobou. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

Stále jde o test laickou osobou, reaguje ve svém stanovisku Ministerstvo zdravotnictví na novou službu, která slibuje plnohodnotné testování z domova. Autoři nápadu trvají na tom, že ministerstvo jde proti vlastní legislativě.

Článek

Jak tento týden popsaly Seznam Zprávy, hned dvě české společnosti, Doktor na telefonu a Test do kapsy, nabízí možnost antigenního testu s asistencí zdravotníka přes videohovor. Výhodou je, že se za pevnou částku kolem dvou set korun mohou lidé otestovat v pohodlí domova nebo například v hotelu na dovolené a následně dostanou lékařem vystavený certifikát o výsledku testu.

Princip služby – samotestu pod online dohledem – se ovšem nelíbí Ministerstvu zdravotnictví. Jeho odborníci se na středečním jednání shodli, že se jedná o test provedený laickou osobou.

„Z tohoto důvodu to nelze považovat za zdravotní službu dle zákona. Z toho vyplývá, že výsledky takto provedeného samotestu nemohou být, podle mimořádného opatření ministerstva, ani vkládány do národního informačního systému ISIN,“ vysvětluje Daniel Köppl, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Právě zápis do systému ISIN je přitom klíčový, protože přes něj se automaticky generují certifikáty, které se následně zobrazují například v aplikaci Tečka, případně lze na základě toho vystavit digitální evropský certifikát.

Zároveň ovšem podle vyjádření mluvčího zatím není jasné, jakým způsobem Ministerstvo zdravotnictví proti nové službě zakročí, o tom se má jednat v následujících dnech.

Jak funguje služba Test do kapsy

Zákazník si za pevnou cenu 260 korun koupí kromě testovací sady i asistenci přes videohovor. Operátor-zdravotník ohlídá provedení testu a následně partnerský lékař vystaví certifikát jako u klasického antigenního testu.

Je to zdravotní výkon, trvají na svém podnikatelé

Jednání se chtějí účastnit zástupci společnosti Test do kapsy, kteří svoji službu asistovaného testování spustili tento týden ve středu. Jsou přesvědčení, že splňují legislativní podmínky a že se jedná o zdravotní úkon.

Odkazují se přitom na dokument, který definuje zdravotní výkon telemedicíny pro zdravotní pojišťovny, kde se za zdravotní výkon považuje i zjišťování subjektivního stavu pacienta.

„V případě asistovaného testování se jedná o objektivní stav ověřený certifikovaným testem, takže se zjevně jedná o zdravotní službu dle zákona,“ vysvětluje Michal Šturm, jednatel společnosti Test do kapsy a dodává, že žádný právní předpis nestanovuje, jak velké musí být fyzické zapojení lékaře do provedení odběru, aby se jednalo o test provedený zdravotnickým odborníkem.

Zároveň má k dispozici vlastní studii, která má dokazovat, že výsledky asistovaného odběru a toho na odběrovém místě vycházejí na stejno.

„Dle laboratorního výzkumu je na odběrových tyčinkách při asistovaném testování dostatek biologického vzorku na vyhodnocení antigenní reakce,“ dodává Michal Šturm.

Druhá společnost Doktor na telefonu, která testy pod videohovorovým dohledem zdravotníka už několik týdnů provozuje, se chce podle Marka Chatrného obrátit na Evropskou komisi a iniciovat tak vyjasnění distančního testování pomocí telemedicíny. „Nařízení vznikalo překotně a kompromisně a v takových případech je možné, že ne všechny druhy testování na covid -19 byly přesně definovány,“ vysvětluje Chatrný.

Podle něj například v Německu v současnosti dvě firmy nabízí distanční antigenní testování pod dozorem lékaře.

Reklama

Doporučované