Hlavní obsah

ČSSD chce ve vládě s ANO zůstat. Ale hodlá ještě zatlačit na výměnu premiéra

Vicepremiér Hamáček není pro pád vlády. Stejně jako další poslanci ČSSD chce, ať skončí jen Babiš.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Nikdy, nikdy neříkej, že to nejde,“ reaguje ČSSD na Babišovo „nikdy, nikdy neodstoupím“.

Článek

Místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický navrhuje ještě jednou zkusit zatlačit na Andreje Babiše, aby uvolnil post premiéra pro někoho jiného z hnutí ANO. A tím odblokoval současnou vládní krizi.

„Jednoznačně musíme požadovat výměnu premiéra. Říkáme tomu model Pellegrini po vzoru Slovenska, kde po aféře kolem vraždy novináře nahradil premiéra Roberta Fica jeho spolustraník Peter Pellegrini,“ řekl v pondělí Netolický.

S tímto názorem chce vystoupit na středečním jednání předsednictva ČSSD. Tam se definitivně rozhodne o dalším postupu před páteční mimořádnou schůzí Poslanecké sněmovny, kde chtějí opoziční strany vyslovit Babišově vládě nedůvěru.

Andrej Babiš.Video: Seznam Zprávy

Sociální demokraté se už dohodli, že určitě nebudou s opozicí aktivně hlasovat pro pád kabinetu. „Nebudeme hlasovat proti vládě, ve které sedíme. Existují tedy jen dvě varianty. První je ve vládě setrvat, ideálně s jiným premiérem z ANO. Druhá je ukončit vládní spolupráci tím, že všichni naši ministři podají demisi,“ řekl Netolický.

Podle koaliční smlouvy platí, že pokud pětice ministrů za ČSSD podá demisi, znamená to pád celého kabinetu. V sociální demokracii postupem času od zveřejnění nových informací v kauze Čapí hnízdo posiluje názor zůstat ve vládě.

„V dnešní situaci neexistuje dobrá varianta. Buď můžeme pokračovat a mít na sobě stín konfliktu zájmů ve vyšetřování, nebo tu bude vláda ANO a SPD s podporou prezidenta. Prostě, moc toho v samoobsluze na výběr nemáme,“ popisuje dilema sociálních demokratů plzeňský hejtman Josef Bernard.

Skupina mladších poslanců za ČSSD kolem Jana Chvojky, Kateřiny Valachové nebo Ondřeje Veselého se však zároveň ještě do pátku hodlá pokoušet přesvědčit Babiše i kolegy v ANO k výměně předsedy vlády.

„Nevidíme žádný smysl teď bořit úspěšnou vládu. Její jediný problém je trestní stíhání premiéra, proto by jeho výměna byla ideálním řešením. Jinak to bude nekonečný příběh, každého čtvrt roku vyjde na povrch další posun ve vyšetřování jeho kauzy, což zase zcela zastíní veškerou vládní agendu,“ argumentuje Veselý.

Jak to je s nedůvěrou vládě a co bude dál?Video: Seznam Zprávy

Sami si velké šance nedávají poté, co Andrej Babiš minulý týden prohlásil památnou větu „nikdy neodstoupím, nikdy, nechť si to všichni zapamatují!“.

To samozřejmě bere snaze sociálních demokratů naděje na pokus vyměnit premiéra. „Já bych to tak beznadějně neviděl a slovy kapely Divokej Bill říkám: Nikdy, nikdy, nikdy neříkej, to nejde,“ vypálí místopředseda ČSSD Martin Netolický, ale konkrétní plán, jak to chce udělat, neprozradí.

Proti výměně se staví i prezident Miloš Zeman, premiérův zastánce. Minulý týden pozval na Hrad prvního místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka a ujišťoval se, jakou má Babiš v hnutí podporu. Poté Zeman veřejně prohlásil, že pokud by vláda padla, znovu by své dva pokusy na jmenování premiérem dal Babišovi.

Zvláštní vyšetřování: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Anketa

Přejete si pád Babišova kabinetu?
Ano
55,1 %
Ne
44,9 %
Celkem hlasovalo 23287 čtenářů.

Reklama

Doporučované