Hlavní obsah

ČSSD se zbavila straníka. Pronajímal 1+1 za 4 tisíce na osobu

Dům v děčínské Zelené ulici. I kvůli němu se ČSSD zbavila svého politika.

Reklama

Děčínská sociální demokracie vyloučila ze strany podnikatele, který ponajímal bydlení sociálně slabým.

Článek

Sociální demokraté v Děčíně ukončili členství ve straně Petru Trabalkovi, který v Děčíně vlastní problémový dům s chudými nájemníky.

Jde o politika, o jehož působení v sociálním byznysu natočil Seznam letos na jaře podrobnou reportáž.

Video: O politicích, co obchodují s bídou

O politicích, co obchodují s bídou. Video: Václav Dolejší, Michaela Ryšavá, Seznam Zprávy

Trabalka pronajímá lidem na sociálních dávkách byty v domě v děčínské Zelené ulici a reportéři Seznamu popsali letos na jaře tamní podmínky jako otřesné (více ve výše uvedené videoreportáži). Agentura ČTK nyní připomíná, že si tu nájemníci domu v minulosti stěžovali například na zamoření štěnicemi.

Dotazem v Trabalkově firmě Seznam na jaře zjistil také cenové poměry.

„Všechno je 1+1, záleží na počtu osob,“ sdělil jim tehdy hlas ve sluchátku. „V průměru 4 tisíce na osobu,“ dodal.

„Dům, kde pronajímá byty sociálně slabým a stát to platí, je v naprosto strašném stavu. To nám dělá ostudu a nebyla tam žádná náprava,” říká i nyní předseda děčínské organizace a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, podle něhož hlasování o konci členství Trabalky ve straně bylo až na jeden hlas jednomyslné.

Pro Trabalkovu nemovitost v Zelené ulici vyhlásil děčínský magistrát už loni opatření obecné povahy, což znamená, že se tu nově příchozím nevyplácí doplatky na bydlení.

V nájemním bydlení podniká i další sociální demokrat, zastupitel ústeckého obvodu Severní Terasa Marcel Běhounek, který je jedničkou pro tento obvod pro říjnové volby.

Nájemnice Běhounkova bytu v Krásném Březně listu řekla, že platí měsíční nájemné 9100 korun a 1500 za elektřinu v bytě 2+1. Nájmy se v této lokalitě běžně pohybují okolo 5500 až 6000 korun bez energií.

Běhounek srovnání s Trabalkou odmítá, stejně tak to, že by vydělával na chudých. „Myslím si, že je rozdíl mít ubytovnu a byty,” řekl ČTK Běhounek s tím, že v domech jeho firem jde o standardní dlouhodobé nájemní smlouvy za běžné nájemné.

Reklama

Doporučované