Hlavní obsah

ČSSD v loňském roce prodělala přes třicet milionů. Zvýšené náklady způsobily senátní a komunální volby

ČSSD v loňském roce hospodařila se ztrátou 33 milionů.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

V minulém roce hospodařila ČSSD se ztrátou přesahující částku 33 milionů. Vyplývá to z finanční zprávy za loňský rok. Zvýšené náklady posloužily na pokrytí senátních a komunálních voleb.

Článek

ČSSD v minulém roce hospodařila se ztrátou více než 33 milionů korun. Vyplývá to z výroční finanční zprávy za rok 2018, kterou strana odevzdala Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. Ekonomický ředitel strany Martin Starec (ČSSD) ve čtvrtek novinářům řekl, že oproti plánům navýšily náklady především výdaje na volby do Senátu a obecních zastupitelstev. V roce 2017 měla ČSSD ztrátu téměř 40 milionů korun.

Výnosy sociální demokracie loni činily 133,8 milionu korun, náklady se vyšplhaly na bezmála 167 milionů. ČSSD plánovala vyrovnaný rozpočet s výnosy i náklady na úrovni 137 milionů. „Výsledek ovlivnil na straně výnosů především nižší výběr darů a ztráta významné části výnosů ze státního rozpočtu,“ uvedl Starec.

Od státu dostala strana na příspěvcích 84 milionů korun, což znamenalo víc než 62 procent veškerých výnosů. Členské příspěvky přinesly 17,9 milionu. Díky nájmům, službám a dalším činnostem ČSSD získala 20,9 milionu. Strana má 14 nemovitostí, v nich sídlí 94 nájemců. „Průběžně nabízíme k pronájmu i prostory v budově (Lidového domu v Praze), ale představa o tom, že seženete nájemce na tak velký areál v krátké době, není úplně jednoduchá,“ řekl ekonomický šéf strany.

Na straně nákladů ČSSD přesáhla plány především kvůli komunálním volbám. Regionální organizace použily peníze, které měly na účtech, což se projevilo na celkovém výsledku. „Došlo k výraznému čerpání přebytků okresů a krajů a dále k překročení čerpání mzdových prostředků,“ uvedl Starec.

Na činnost a provoz dala ČSSD 63,7 milionu korun, na mzdy 54 milionů a na volební kampaň 41,7 milionu. „K dofinancování rozpočtu roku 2018 jsme potřebovali z kontokorentu pouze 6,4 milionu korun,“ dodal Starec.

V letošním roce by měl hospodářský výsledek podle Starce kopírovat loňský rozpočet. „Je ztrátový, počítá se s příjmy a výdaji zhruba o 10 milionů menšími, než byl minulý rok,“ řekl Starec.

Dořešený stále není spor, ve kterém by měla ČSSD podle rozsudku zaplatit svému někdejšímu advokátovi Zdeňku Altnerovi 338 milionů korun za právní služby. Nejvyšší soud v únoru informoval, že rozhodnutí o dovolání ČSSD ve sporu s Altnerovými dědici lze očekávat nejpozději v řádu několika měsíců.

„Pro případ jakýchkoliv úhrad máme uzavřený samostatný úvěr,“ připomněl Starec. ČSSD kvůli případné nutnosti splatit stamilionovou částku neuvažuje o prodeji majetku, dodal.

Reklama

Doporučované