Hlavní obsah

Hospodaření politických stran: ANO má za loňský rok přebytek 143 milionů, ČSSD je skoro 40 milionů ve ztrátě

Hospodaření politických stran za rok 2017.Video: Klára Galová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Politické strany začínají zveřejňovat svoje hospodaření za minulý rok. Informace o hospodaření zatím z parlamentních stran zveřejnilo ANO, ČSSD, TOP 09, ODS a hnutí Starostů a nezávislých.

Článek

Vládní hnutí ANO v loňském roce hospodařilo s přebytkem ve výši 143,1 milionu korun. V roce 2016 vykázalo ANO ztrátu 40,4 milionu korun. Na pozitivním výsledku se podepsal především úspěch v loňských volbách do Sněmovny, ve kterých hnutí získalo přes 29,6 procenta hlasů a se 78 poslanci tvoří nejsilnější klub v dolní komoře parlamentu.

Náklady ANO v loňském roce činily celkem 158,5 milionu korun. Hlavní položkou je 83,3 milionu na volební kampaň do Poslanecké sněmovny. Senátní volby vyšly na necelých 440 tisíc korun. Na provoz a činnost vydalo hnutí 58,2 milionu korun. Ze státního rozpočtu získalo ANO dohromady 263,7 milionu korun, což znamená zdaleka nejvýznamnější část z celkových výnosů ve výši 301,6 milionu. Dárci věnovali ANO celkem 34 milionů, na členských příspěvcích pak hnutí vybralo čtyři miliony.

Sociální demokracie v loňském roce hospodařila se ztrátou ve výši téměř 40 milionů korun. Novinářům to řekl ekonomický ředitel strany Martin Starec. Zapříčinila to podle něj především ztráta v loňských podzimních volbách do Sněmovny, které způsobily výpadek v příjmech ze státního rozpočtu za hlasy a mandáty v dolní komoře parlamentu. Výnosy sociální demokracie loni činily 184,4 milionu korun, tedy necelé čtyři pětiny toho, co strana předpokládala. Naopak náklady dosáhly na 224,2 milionu korun. ČSSD původně kalkulovala s výnosy i náklady ve výši 237 milionů korun, nakonec k vyrovnanému hospodaření scházelo 39,8 milionu korun.

Loňské náklady TOP 09 byly přibližně 109,8 milionu korun a zhruba o 24,2 milionu korun tak překročily výnosy za rok 2017. Největší položkou na straně nákladů byly výdaje za loňské volby do Sněmovny, které opoziční stranu vyšly na 74,8 milionu. Za senátní kampaň vydala strana něco přes 39 tisíc korun. TOP 09 ve volbách získala 5,31 procenta hlasů a ve Sněmovně má sedm poslanců. Příjmy TOP 09 podle výroční zprávy dosáhly na 94,7 milionu korun, nejvýrazněji se na tom podílely příspěvky ze státního rozpočtu. Na úhradu volebních nákladů a činnost strany dostala TOP 09 dohromady 67,9 milionu korun. Přijala také přes tisíc darů, nejvíc přispěl čestný předseda Karel Schwarzenberg, který zaslal na účet strany 1,05 milionu.

ODS loni hospodařila s přebytkem 26,8 milionu korun před zdaněním. Výdaje strany činily zhruba 170 milionů korun, asi polovinu z nich zaplatili občanští demokraté za volby. Tyto náklady uhradili z darů a státního příspěvku. V zisku hospodaření strany skončilo třetí rok po sobě. ODS podle zprávy, kterou odevzdala Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, loni na darech získala 45,6 milionu korun. Od státu pak dostala příspěvek na úhradu volebních nákladů 55 milionů korun. ODS v loňských sněmovních volbách skončila druhá za vítězným hnutím ANO, její volební náklady dosáhly 82,7 milionu korun.

Hnutí Starostů a nezávislých (STAN) hospodařilo loni se ztrátou zhruba 15 tisíc korun, kterou pokryje přebytkem z předchozích let. Příjmy STAN dosáhly 69,2 milionu korun. Největším z výdajů byly náklady na kampaň do Poslanecké sněmovny. Ty činily 56,7 milionu korun, uvedlo dnes hnutí ve zprávě o loňském hospodaření. Nejmenší ze sněmovních frakcí měla největší příjem ve formě státního příspěvku na úhradu volebních nákladů 26,2 milionu korun. Dalších 23,4 milionu korun získal STAN na darech a 18,35 milionu korun jako státní příspěvek na svou činnost.

Reklama

Doporučované