Hlavní obsah

Čtrnáctiletá Britka se nemohla smířit se smrtí, nechala se zmrazit

 

Reklama

Britská dívka trpící rakovinou vyhrála soud a po smrti se nechala zmrazit.

Článek

Britský soud musel řešit kuriózní případ. Čtrnáctiletá dívka si přála nechat se po své smrti zmrazit v naději, že ji třeba za několik desítek nebo stovek let znovu oživí.

Trpěla vzácným druhem rakoviny, naděje na vyléčení byla téměř nulová, ona se ale vzdát nechtěla. Své naděje proto vložila do kryoniky. Věřila, že technologie a medicína budoucnosti by ji mohly oživit a vyléčit. Rozhodla se proto proces zmrazení podstoupit.

Jelikož ale byla nezletilá, zákrok museli odsouhlasit její rodiče. Ti jsou rozvedení a otec svou dceru od roku 2008 neviděl. Matka s přáním dcery souhlasila, otec byl proti.

Ať rozhodne matka

Otec se obával, že pokud k jejímu oživení v budoucnosti, třeba za 200 let, opravdu dojde, ocitne se čtrnáctiletá dívka sama bez jakéhokoli příbuzného.

Soud ale rozhodl, že co se s jejím tělem stane, určí matka. Otec se nakonec nechal slyšet, že rozhodnutí bude respektovat.

Samotná dívka byla tak těžce nemocná, že se vyhlášení verdiktu nemohla účastnit. Napsala však soudci srdceryvný dopis.

„Je mi jenom 14 let a nechci zemřít, ale vím, že zemřu. Myslím, že kryoprezervace mi dá šanci vyléčit se a vzbudit se, i kdyby za několik stovek let. Nechci být pohřbena pod zemí. Chci žít a chci žít déle a myslím, že v budoucnosti se možná najde léčba mé rakoviny a oživí mě. Chci mít tuto šanci. Je to moje přání.”

„Toto je příklad nových otázek, které věda pokládá právu, asi nejvíce rodinnému právu,” prohlásil po přelíčení soudce, který o případu rozhodoval.

Zmrazena v USA

Dívka zemřela 17. října, tělo pak převezli do USA. Kryoprezervaci jejího těla provedl 25. října Institut kryoniky v Michiganu. Cena zákroku se pohybuje kolem 46 000 dolarů (zhruba 1,2 milionu korun). Podle institutu byla tato dívka jejich 143. klientem.

Kryonika je technika hlubokého zmrazení těla těch, kteří zemřeli na nevyléčitelnou nemoc a doufají v budoucí léčbu.

Často se využívá k uchování vajíček a spermatu v rámci léčby neplodnosti. Podle profesora Barryho Fullera z University College London tato technologie zatím není schopna uchovat celé tělo.

„Zatím nejsme schopni kryoprezervovat ani lidský orgán. Kryoprezervace celého těla je velkým technologickým skokem. Nemůžu předpovídat, co se stane v budoucnu, vše, co můžu říct, je, že nyní nemůžeme tělo obnovit z kryoprezervace.”

Reklama

Doporučované