Hlavní obsah

Čtyřhodinové drama. Takhle Ostravu ochromil střelecký útok

Foto: EPA-EFE/Profimedia, Profimedia.cz

Střelba v ostravské fakultní nemocnici.

Reklama

Šest mrtvých, tři zranění – takový je výsledek střelby v ostravské fakultní nemocnici. Tragický příběh začal po sedmé ráno v poklidné čekárně ambulance a skončil o čtyři hodiny později na silnici několik kilometrů od nemocnice. Seznam se na základě dostupných informací pokusil zrekonstruovat, co se v nemocnici stalo.

Článek

Krátce po sedmé hodině ráno je v čekárně na traumatologické ambulanci v ostravské fakultní nemocnici klid. Několik lidí sedí v čekárně, když dovnitř vchází muž a začne střílet z krátké ruční zbraně.

Pacientům míří hlavně na krk a hlavu, střely zasáhnou několik lidí. Dva zemřou okamžitě, další čtyři podlehnou svým zraněním později. Několik dalších je sice zraněných, ale živých.

V 7:19 se o střelbě poprvé dozvídá policie, o několik minut později už je na místě první hlídka. Právě v těchto okamžicích zřejmě střelec opouští nemocnici a odjíždí autem pryč. To ale zatím nikdo netuší. Policie se snaží uzavřít východy a pacienti a personál se schovávají v areálu nemocnice.

První svědci popisují střelce jako muže v červené bundě – policistům se ho podaří vyhledat na kamerových záznamech, jeho fotografii zveřejňují a muže zadržují. Ukáže se ale, že nejde o pachatele, ale o náhodného svědka v podobném oblečení.

Podívejte se na fotogalerii z dnešní střelby v Ostravě

Mezitím pravý střelec dojel ke své matce, které se svěřil s tím, co udělal. Také jí popisuje, že se chce sám zabít, a odjíždí pryč.

Policistům se daří střelce identifikovat. Jde o dvaačtyřicetiletého Ctirada V., zaměstnance ostravské stavební firmy a pravděpodobně také pacienta místní nemocnice.

Kriminalisté už znají i SPZ jeho auta a daří se jim kontaktovat jeho rodinu. Podle premiéra Andreje Babiše matka, která už o činu svého syna ví, s policisty spolupracuje.

Policisté nasazují do pátrání dva vrtulníky a daří se jim objevit pachatelovo auto. To se nachází v Děhylově, obci osm kilometrů vzdálené od nemocnice.

Útočník se ve chvíli, kdy ho vypátrá policejní vrtulník, rozhodne spáchat sebevraždu – střelí se vlastní zbraní do hlavy. Podle policie ještě jeví známky života, záchranáři ho půl hodiny resuscitují. V 10:59 ale policisté oficiálně oznamují – Ostrava je v bezpečí, útočník zemřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované