Hlavní obsah

Cyklisté v centru města zatím stále jezdit mohou, městská část se zákazem váhá

Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

​Již celý týden platí opatření, které omezuje jízdu cyklistů v centru Prahy. Ti podle něj mezi 10. a 17. hodinou nebudou moci projíždět ve vybraných pěších zónách.

Článek

Rada městské části však na své pondělní schůzi dohodla odklad provedeni, dokud se nevypořádá s připomínkami a dokud nebude hotová příprava možného omezení. Na dotčených místech, tedy na Václavském náměstí, Můstku nebo Náměstí republiky, tak zatím jezdí cyklisté směle dál.

„V tuto chvíli rada rozhodla, že máme sice vše připraveno, ale některé věci, co se týkají připomínek, rad od ministerstev a tak dále, tak že je ještě před omezením prověří," uvedla mluvčí mětské části Veronika Blažková.

Podle usnesení rady je zatím vše odloženo do 15. května, jestli se pěší zóny uzavřou cyklistům poté, zatím není jasné. „Nejsem schopna konkretizovat datum, zatím můžu pouze říci, že omezení ještě nenastalo," dodala.

Cyklisté a kurýři, kteří přes pěší zóny denně jezdí, však většinou o odkladu neví. Sami však omezení spíše neřeší a čekají, jak se celá situace vyvrbí. Jako alespoň částečný úspěch to vnímá sdružení Auto*Mat. To dlouhodobě protestuje proti omezení. Po jeho schválení podalo sdružení dokonce dvě žaloby. Nastálou situaci pak vnímá jako mezičasí.

„Teď jsme v situaci, kdy všichni čekají, než dojdou nějaké procesy a na základě toho se budou rozhodovat, říká Vratislav Filler ze sdružení a dodává, že postup městské části podle něj přišel pozdě. „Jestliže si to měla městská část vyhodnocovat, tak si to měla dělat před rokem a to vyhodnocení mělo být součástí nějakého zadání. Ale i tak jsme rádi, že alespoň něco udělají.”

Reklama

Související témata:

Doporučované