Hlavní obsah

Cyklon Cook udeřil rychlostí až 200 km/h, lidi vyhnal z domovů do krytu

Na Novém Zélandu udeřil cyklon Cook, evakuovány byly tisíce lidí.

 

Reklama

Několik tisíc Novozélanďanů se ocitlo bez proudu, cyklon se postupně přesunul nad oblast Jižního ostrova.

Článek

Severní ostrov Nového Zélandu ve čtvrtek zasáhl cyklon Cook, jenž měl být podle meteorologů nejsilnější bouří posledních padesáti let. Cyklon navíc udeřil jen týden poté, co se Novým Zélandem prohnala ničivá bouře Debbie.

I když se obavy meteorologů nakonec nenaplnily a cyklon nebyl rekordní, i tak za sebou nechal tisíce evakuovaných lidí. Mnoho oblastí je bez proudu, úřady kvůli zaplaveným ulicím a silnému větru zavřely školy a nařídily opustit města podél severovýchodního pobřeží.

Cyklon udeřil nejprve v oblasti Bay of Plenty - například ve městě Whakatane strávilo více než sto lidí noc v krytu civilní obrany. Dodávky elektřiny tu ztratila většina obyvatel města a nedaleko pobřeží byl zaznamenán náraz větru o rychlosti přes 200 kilometrů za hodinu.

Nejvíce si oddechli obyvatelé metropole Aucklandu. Bouře město obešla z východu a zasáhla pouze okrajově. Silný déšť zde sice zaplavil některé silnice, ale následky jsou nesrovnatelně menší než při cyklonu Giselle z roku 1968, se kterým byl Cook srovnáván.

Vnitřní i mezistátní lety jsou i nadále zrušeny. Cyklon se již podle meteorologů přesunul do oblasti Jižního ostrova Nového Zélandu.

Reklama

Související témata:

Doporučované