Hlavní obsah

Czech Toll vybral loni víc peněz za dálnice, i když covid omezil dopravu

Foto: Seznam.cz

Výběr mýta v roce 2020.

Reklama

Dopravci loni na mýtném zaplatili přes 11,5 miliardy korun. Meziročně je to o 5,24 procenta více. Výběry se tak zvýšily i přes koronavirovou krizi, která především na jaře utlumila provoz.

Článek

Společnost Czech Toll, která nahradila Kapsch při výběru mýta v Česku, ohlásila růst mýtného za loňský rok. Vybrala zhruba o pět procent víc, než za provoz po dálnicích a dalších zpoplatněných úsecích stát vybral v roce 2019.

K růstu přispělo zejména loňské rozšíření systému o 900 kilometrů dálnic a silnic. Letos si dopravci za mýto kvůli změnám sazeb připlatí.

V Česku začal fungovat nový satelitní systém. Ten se od začátku loňského roku následně rozšířil o dalších více než 900 kilometrů na celkových 2409 kilometrů dálnic a silnic první třídy.

Některé měsíce byly loni co do výše výběrů rekordní. Nejvíce stát vybral v říjnu, a to 1,11 miliardy korun. Přes miliardu dopravci zaplatili i v listopadu a v září. V posledním měsíci roku 2020 výběry činily 897 milionů korun, což bylo o 24 procent více než v roce 2019. Jedním z faktorů vysokého meziročního růstu byla podle CzechTollu na podzim také velká produkce automobilového průmyslu.

Na jaře naopak do plateb mýta zasáhla koronavirová krize, která tehdy výrazně omezila kamionovou dopravu v zemi. Výběry tehdy meziročně poklesly i o desítky procent.

Czech Toll patří do portfolia PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Reklama

Doporučované