Hlavní obsah

Další ohnisko ptačí chřipky potvrzeno. Tentokrát v Olomouckém kraji

Od začátku roku jde už o deváté ohnisko ptačí chřipky.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Chov slepic nakažený ptačí chřipkou objevili v Lověšicích na Přerovsku.

Článek

Chovateli z Lověšic na Přerovsku dosud uhynulo asi 35 slepic. Dalších 150 až 200 slepic a patnáct kusů vodní drůbeže bude vybito ještě dnes. Následně se vyhlásí ochranné a dozorové pásmo, uvedl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Chovatel oznámil postupné hynutí drůbeže během dvou dnů. Vyšetření pak potvrdilo typ nemoci H5N8. V Olomouci už dříve zjistili veterináři ptačí chřipku u uhynulé volně žijící labutě. Pokud jde o volně žijící ptactvo, ohnisko ani dozorové zóny se nevyhlašují.

Úhyny u volně žijících ptáků byly zaznamenány kromě Olomouce také v Praze, v Náchodě nebo v Hradci Králové. Ptačí chřipka se Českem šíří od začátku roku. Čtyři ohniska nemoci jsou na jižní Moravě, jedno je ve Středočeském kraji a tři v jižních Čechách.

Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat. Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Veterináři zatím náklady spojené s ptačí chřipkou předběžně spočítali na zhruba deset milionů korun. Odškodnění za dosud utracené ptáky by mohlo vyjít na 6,5 milionu korun. Materiál a ochranné pomůcky nebo pohonné hmoty pak stály veterináře zatím zhruba půl milionu korun. Peníze na vyšetření činí 700 tisíc korun, asanační podniky odhadují náklady na likvidaci 46 tun uhynulých těl na 900 tisíc korun. Milion korun budou chtít hasiči.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska. Tam ji veterináři od závěru loňského roku potvrdili v devatenácti případech. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

Reportérka Seznam Zprávy v místě výskytu ptačí chřipky.

Reklama

Související témata:

Doporučované