Hlavní obsah

Další plošné testy na školách zvažujeme na podzim, připustil Vojtěch

Foto: vláda.cz

Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Výsledky zářijového plošného testování ve školách podle ministrů školství a zdravotnictví dopadly dobře. Přesto je ve hře, že by se během podzimu testování ještě zopakovalo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministr školství Robert Plaga (oba za ANO) zveřejnili finální data plošného testování na školách. Během tří kol bylo provedeno téměř 3,2 milionu především antigenních testů, následné PCR testy potvrdily 438 nakažených. Na základních školách testy zachytily 290 žáků, na středních a vyšších odborných školách 148.

Podle ministrů tak testování dopadlo dobře, a proto aktuálně není důvod v něm pokračovat. Vojtěch ale nevyloučil, že se postup ještě vrátí.

„Jsme ve shodě, že bychom k případnému screeningovému plošnému testování ještě přistoupili během podzimu, abychom situaci zmapovali opět s časovým odstupem. Pravděpodobně by to byla dvě kola v průběhu podzimu,“ uvedl ministr zdravotnictví.

„Byl bych velmi rád, abychom přistupovali zodpovědně k té situaci, která tady na podzim je, protože musí být naším zájmem, aby návrat žáků byl bezpečný a trvalý, samozřejmě tady covid stále je,“ uvedl obecněji ministr školství Robert Plaga.

Ministr Vojtěch následně dodal, že na podnět krajské hygieny může dojít k testování na regionální úrovni. Zatím se ovšem o tom neuvažuje ani v Karlovarském kraji, kde bylo případů nejvíce.

„Nejvyšší záchyt byl naprosto jednoznačně v Karlových Varech na středních školách. Žádný další region rizikový trend nevykázal,“ uvedl Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Dodal, že celkové výsledky plošných školních testů potvrdily, že jde o „utrasovatelnou nálož“.

„Záchyty v čase nerostou, naopak v některých krajích klesají, když porovnáme první a třetí vlnu testování,“ pochvaloval si Adam Vojtěch. Nejvíce záchytů zaznamenali v druhém kole testování, které probíhalo 6. září a odhalilo 181 nakažených, následně 9. září se odchytilo 134 pozitivních případů. První kolo odhalilo 116 nakažených – 63 na základních školách, 53 na středních a vyšších odborných školách.

Plošné testy na základních, středních a vyšších odborných školách probíhaly třikrát v rozmezí 1. až 9. září.

Uzavřená škola i třídy

Od středy je do 24. září uzavřena pražská Základní škola Chmelnice, kde podle oznámení na webových stránkách školy je třetina žáků v karanténě – na škole je 44 nemocných žáků a 13 pedagogů.

„Jakkoli jsme se snažili udržet školu v chodu, šíření viru bylo silnější. Do karantény padaly v úterý ráno další třídy, každou hodinou přibývají žáci PCR pozitivní a k tomu odpadají další pedagogové,“ stojí dále v oznámení, pod kterým je podepsaný ředitel školy Václav Havelka.

V pondělí měla v karanténě sedm tříd opavská Základní škola Edvarda Beneše s tím, že na další výsledky konfirmačních PCR testů se čeká.

Reklama

Doporučované