Hlavní obsah

Na každý trénink nebo kroužek potřebují děti test. Rodiče žádají úlevu

Foto: ČTK

Jeden test na fotbal, další na výtvarný kroužek a ještě jiný na trénink volejbalu. Rodiče jsou z pravidel testování zoufalí.

Reklama

Navzdory původním vládním plánům sice zůstal i od září nárok na dva PCR testy a čtyři antigenní testy měsíčně zdarma. Jenže dětem pro potřeby kroužků nevystačí. Systém je navíc komplikovaný a opět dopadá na sport a aktivity dětí.

Článek

Jedenáctiletý syn Petry chodí nejen na fotbal, ale i na další kroužky. Jenže po konci testování ve školách mu musí doklad o negativním testu zajistit právě rodiče. Každému sice pojišťovna proplatí dva PCR testy měsíčně a jeden antigenní test za sedm dní, jenže to dětem stejně nemusí stačit.

„Frekvence testů je nedostatečná, protože mě nutí, abychom měli za týden tři testy. Když pak synovi nechám udělat PCR test, tak sice platí sedm dní, ale výsledek zase nebudeme mít hned. Navíc je to strašně složité. Místo toho, abych dítě hned po škole poslala na trénink, tak s ním musím řešit, kde vezme test,“ vadí Petře. Vláda podle ní opět brání dětem ve smysluplném trávení času a sportování.

Pravidla jsou totiž nastavena poměrně příkře. Zatímco do školy nebo na hřiště mohou děti bez testu, na sportovní, zájmové i vzdělávací volnočasové aktivity doklad o negativitě potřebují, a to při účasti 20 a více osob. Což je pro různé aktivity ne moc vysoký počet. V úvahu připadá potvrzení o prodělané nemoci ne déle než před 180 dny nebo pro starší děti doklad o očkování. Potvrzení o bezinfekčnosti nemusí mít pouze děti mladší šesti let.

Jaká pravidla platí pro kroužky

  • Kapacita je omezena na tisíc osob uvnitřdva tisíce osob venku.
  • Při účasti 20 a více osob s výjimkou dětí mladších šesti let je vyžadováno doložení jedné z podmínek, a to: absolvování PCR testu v posledních sedmi dnech, absolvování rychlého antigenního testu (RAT), který provedl zdravotní pracovník, v posledních 72 hodinách, absolvování RAT on-line metodou za dozoru zdravotního pracovníka, takový test je platný 24 hodin, pokud o něm dohlížející zdravotník vydá doklad, absolvování testu při screeningovém testování ve školách na začátku září, takový test má platnost 72 hodin, mít laboratorně potvrzené prodělání onemocnění covid-19, které není starší jak 180 dní, nebo mít alespoň 14 dní od aplikace druhé dávky u dvoudávkové vakcíny, u jednodávkové vakcíny musí od očkování uplynout alespoň 14 dní.
  • V případě opakované účasti ve stejném kolektivu osob se výše uvedené podmínky účasti dokládají jedenkrát za sedm dní.
  • V případě vícedenní účasti se výše uvedené podmínky účasti vztahují ke dni nástupu a opětovně se dokládají každých sedm dní.

Rodiče mají sice pro každé dítě měsíčně dohromady šest testů zdarma, jenže na výsledky PCR testu se někdy čeká až 48 hodin. Nelze se na něj proto spoléhat ze dne na den a fakticky pak může platit jen pět dní, nikoliv sedm. Antigenní test lze absolvovat vždy po sedmi celých dnech, platnost má ale jen 72 hodin. Jeden týden na něj tak lze jít v neděli, podruhé ale až přespříští týden v pondělí, potřetí pak následující týden v úterý a tak dále. Rodiče tak nemají šanci na test s dítětem chodit třeba každý pátek nebo neděli.

„Kdyby mu bylo třináct, tak uznávám, že se může nechat očkovat. Ale jemu je jedenáct a Ministerstvo zdravotnictví mě nutí s ním absolvovat opakovaně testy nebo ho nechat doma, protože očkování mu neumožní,“ dodává Petra. Zatím mohou v Česku absolvovat očkování jedině dvanáctiletí a starší lidé.

Dosud jedinou výjimku vyjednalo Ministerstvo školství se zdravotnictvím ohledně plaveckých škol. Pokud půjde o výuku plavání v rámci školní docházky, ani do bazénu nebudou děti potřebovat potvrzení o negativním testu. A to v případě, že provozovatel zajistí, aby se v prostorách pohybovali pouze žáci jedné školy nebo byli žáci více škol zcela odděleni.

Je nám to nesmírně nepříjemné, protože pravidlům nerozumíme, nevíme, proč jsou tak vymyšlená, a nedokážeme je proto ani vysvětlit rodičům.
Aleš Sedláček

„Ve spolupráci s Ministerstvem školství jsme zjednodušili podmínky pro školáky. Nově tak nebudou muset prokazovat bezinfekčnost účastníci školních aktivit, jako jsou například plavecké výcviky. Jednoduše řečeno – pokud půjdou v rámci výuky žáci třeba plavat, nebudou se muset prokazovat potvrzením OTN (očkování, prodělaná nemoc, test, pozn. aut.),“ vysvětlil po jednání vlády minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Výjimka platí například i pro plavání na sportovních gymnáziích.

Skončí testování na kroužcích?

Zatímco plošné testování ve školách skončilo, povinnost pro dětské kroužky a volnočasové aktivity stále zůstává. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová ale naznačila, že i toto by mohly úřady přehodnotit.

„Co se týká kroužků, to také bude samozřejmě záviset na tom, jak dopadne třetí kolo testování (ve školách, pozn. aut.). Zatím jsme rozvolňovali pouze plavání v rámci školní výuky. Pokud je tam homogenní kolektiv dětí, nemusí mít testy a mohou chodit na plavání, protože to je součást výuky. Mimo školy se testuje jednou týdně. Stále ještě rodiče mají možnost absolvovat s dětmi testy, které se provádí zdarma, dále jsou tam možnosti samotestů, případně pro toto použití je možné použít testování on-line, které některé firmy nabízejí,“ uvedla Svrčinová.

Co znamená jednou týdně? Podle pravidel Ministerstva zdravotnictví totiž stačí prokázat se v klubu nebo kroužku negativním testem vždy jen jednou týdně. Tato povinnost ale platí pro každou aktivitu zvlášť. Pokud tedy například na volejbale chtějí potvrzení v pondělí a na výtvarce ve čtvrtek, pro každý kroužek bude potřeba stejně nový antigenní test z testovacího místa.

V případě, že se dítě nejčastěji o víkendu účastní i meziklubových soutěží nebo zápasů, potřebuje další test. Pravidlo o jednom testu týdně totiž platí pouze pro opakovanou účast ve stejném kolektivu, nikoliv už pro situaci, kdy se promíchají děti z více oddílů.

Samotest jedině několikrát

V úvahu připadá samozřejmě použití samotestů. Jenže ty rodičům nikdo neproplatí, pokud je organizace nebo kluby nenakoupily ze svých peněz, případně je nedostaly. Stejně je ale nutné provést pro každou aktivitu nový test.

V paradoxní – ale nikoliv nepředstavitelné – situaci to může pak vypadat takto: Dítě se v pondělí účastní tří kroužků a bude se muset otestovat třikrát před začátkem každého z nich. Tuto praxi kritizuje Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže (SPDDM) v České republice a Česká rada dětí a mládeže (ČRDM).

„Je nám to nesmírně nepříjemné, protože pravidlům nerozumíme, nevíme, proč jsou tak vymyšlená, a nedokážeme je proto ani vysvětlit rodičům. Je to velká tragédie tohoto systému a i neúcta k dobrovolníkům, kteří v našem případě s dětmi pracují. Může to vést k tomu, že dítě budeme muset třeba i poslat domů, když pro něj nebudeme mít samotest,“ obává se předseda ČRDM Aleš Sedláček.

Obě zmíněné organizace zasílaly Ministerstvu zdravotnictví dopis s apelem, aby zvážilo, zda je nutné stále vyžadovat testování dětí před volnočasovými aktivitami, když ve školách nebude testování dále pokračovat. Zároveň žádaly alespoň o jednu úlevu. Aby byl vykonaný samotest uznatelný napříč jednotlivými aktivitami.

„Rodič by tak mohl čestně prohlásit, že bylo jeho dítě v daném týdnu otestováno například při jiné aktivitě, kroužku, sportovním tréninku a toto prohlášení by mu následně umožňovalo vstup i do dalších aktivit. Toto řešení je alespoň částečnou úlevou pro děti a rodiče,“ píše Ministru zdravotnictví v dopise Česká rada dětí a mládeže a Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže.

Ministerstvo zdravotnictví na prosbu ale nereagovalo, stejně jako na dotaz Seznam Zpráv. Ministerstvo školství pak nechává rozhodnutí o uznávání samotestů na zdravotnictví.

„Jelikož se nejedná o činnost, kterou by školy a jiní organizátoři volnočasových aktivit měli běžně vykonávat a zároveň se jedná o otázku epidemiologickou, necháváme řešení na věcně příslušném Ministerstvu zdravotnictví,“ uvádí mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Dokud tak bude pro kroužky povinnost negativního testu platit, rodiče se nevyhnou často velmi obtížnému a také ne zrovna levnému plánování testování.

Reklama

Doporučované