Hlavní obsah

Vojtěch: Třetí dávka? Pro ty, co neměli covid, dává smysl

Foto: FB A. Vojtěcha

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), sám naočkovaný, dnes opět apeloval na lidi, aby si vakcínu nechali aplikovat.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes řekl, že v porovnání s loňským podzimem je v Česku epidemie covidu výrazně slabší. Dodal, že lidé, kteří nemoc prodělali a jsou naočkovaní, nepotřebují aktuálně diskutovanou třetí dávku.

Článek

Lidé, kteří prodělali nemoc covid-19 a jsou plně naočkovaní, nepotřebují třetí dávku, o níž se nyní aktuálně diskutuje a začíná se aplikovat lidem z rizikových kategorií. Uvedl to dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

U lidí, kteří nemoc neprodělali a jsou pouze naočkovaní, ovšem podle něj „třetí dávka dává smysl“. Podle něj je vůbec nejefektivnější takzvaná hybridní imunita, která kombinuje prodělání nemoci a očkování.

Dodal, že stále běží debata o uznávaní protilátek coby důkazu covidové „bezpečnosti“. Zatím ale v Česku uznávány nebudou. Ovšem lidé, kteří si protilátky nechají změřit a budou je mít po prodělané nemoci vysoké, se mohou nově očkovat pouze jednou dávkou, nabízí se tedy jednodávková vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson.

Uznávání protilátek žádala opozice i premiér Andrej Babiš (ANO). Proti se stavěla část odborníků, i s protilátkami je podle nich vhodné se nechat očkovat. „Ta data nejsou v tuto chvíli jednoznačná. Proto my zahajujeme další studii, takzvanou Preval II,“ řekl ministr.

O studii ministerstvo informovalo už minulý týden, podle Vojtěcha začne tento týden. Zúčastnit se jí má asi 8 000 lidí včetně zdravotníků, chronicky nemocných a těch, kteří byli testováni už v první fázi studie loni. Veřejnost se hlásit nemůže, účastníky osloví nemocnice. „Dohodli jsme se na tom, že nějaké prvotní výsledky bychom měli mít ve výhledu dvou měsíců,“ uvedl.

Spor o protilátky

Odpůrci uznávání protilátek argumentují tím, že zatím nebyla stanovena univerzální hodnota hladiny protilátek, která by měla pro ochranu před nákazou stačit. Vadím jim také to, že by stejnou „výhodu“ měli mít lidé, kteří měli pozitivní test se všemi následky, jako je trasování hygienou a povinná až dvoutýdenní karanténa, jako ti, kteří se těmto nepříjemnostem vyhnuli.

Naopak argumentem zastánců je stanovená hodnota protilátek, díky níž mohou lidé po prodělání nemoci darovat plazmu pro léčbu pacientů s covidem-19. Očkování při vysokých protilátkách je podle nich zbytečné a může vést k častějším nežádoucím účinkům.

„Všechny indikátory epidemie se nyní zatím drží na dobrých hodnotách. Loni touto dobou už epidemie výrazně nabírala na síle, počet hospitalizovaných byl mnohem vyšší. Vidím za tím především efekt očkování,“ řekl dnes Vojtěch k vývoji epidemie na tiskové konferenci.

„Stále je ovšem potřeba doočkovat rizikové skupiny, které dosud očkované nejsou, abychom epidemii zavřeli dveře,“ dodal ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. „Zátěž nemocnic sice narůstá, ale je stále velmi nízká, což je asi zatím nejlepší zpráva,“ upozornil.

Podle hlavní hygieničky České republiky Pavly Svrčinové se teď covid šíří hlavně ve školách a ve firmách, kde pracují neočkovaní lidé. Zmínila dva případy velkých firem z posledních dnů, kde se nákaza výrazně šířila mezi neočkovanými agenturními pracovníky.

U škol ministerstvo zdravotnictví čeká na výsledky třetího kola testování. „Na jejich základě se rozhodneme, jak ve školách dál,“ řekl ministr Vojtěch.

Již před týdnem ovšem uvedl, že podle současných dat nepředpokládá, že by testování v žádném z krajů pokračovalo.

V Česku přibylo v neděli 138 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, podobně jako před týdnem. Oproti předchozí neděli ale podle ČTK významně stoupl počet hospitalizovaných. V nemocnicích bylo 113 lidí s onemocněním covid-19, nejvíc od 17. června. Roste také incidenční číslo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Zdravotníci v neděli podle předběžných dat podali necelých 1 900 dávek očkování proti covidu, nejméně za jeden den od konce ledna.

Za posledních sedm dní v Česku přibylo 24 nových případů covidu v přepočtu na 100 000 obyvatel. Před týdnem jich bylo 16.

Nejvýrazněji se koronavirová infekce šíří v Karlovarském kraji a v Praze. Na západě Čech připadá na posledních sedm dní zhruba 48 nových případů na 100 000 obyvatel, v hlavním městě 42. Naopak nejpříznivější situace je v Libereckém kraji s incidenčním číslem 11.

Na úrovni okresů má nejvyšší incidenci Karlovarsko následované Píseckem. V okrese Karlovy Vary připadá na 100 000 lidí 80 nových případů za posledních sedm dní, na Písecku zhruba 61.

Hospitalizovaných s covidem postupně přibývá. V neděli jich bylo 113, nejvíc od 17. června. O týden dřív bylo hospitalizovaných 68 lidí. Rostou i počty pacientů v těžkém stavu. V neděli jich bylo 17, o deset více než o týden dříve.

Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného v neděli kleslo z 1,4 na 1,2. Nad jedničkou představující předěl mezi zrychlováním a zpomalováním šíření infekce se drží od 26. srpna.

Od začátku epidemie loni v březnu se novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo přes 1,68 milionu lidí. Zhruba 98 procent z nich se už vyléčilo, naopak 30 414 zemřelo. Od začátku září přibylo do statistik sedm úmrtí.

Laboratoře v neděli prověřily 31 500 vzorků, z toho zhruba čtyři pětiny méně přesnou antigenní metodou. V mezitýdenním srovnání byl počet provedených testů nižší o téměř 2 200, údaje se ale ve statistikách objevují s menším zpožděním.

Zdravotníci v posledním dni minulého týdne podali podle předběžných údajů 1 881 dávek očkování proti covidu, ani ne polovinu množství z předchozí neděle. Pokud by se údaj již nezměnil, znamenalo by to nejnižší počet aplikovaných dávek za den od konce ledna.

Od začátku vakcinace bylo v Česku aplikováno 11,63 milionu dávek některé ze čtyř používaných očkovacích látek. Plně ukončené očkování má 5 841 873 lidí.

Reklama

Doporučované