Hlavní obsah

Dárek pro prvňáky: Stavebnice s fotkou hejtmanova náměstka. Starosta odmítl

Foto: Město Náchod

Fotografie náměstka pro školství Arnošta Štěpánka na krabici se stavebnicí.

Reklama

Mezi tradičními dárky pro děti nastupující do prvních tříd v Královéhradeckém kraji se objevila stavebnice s fotkou náměstka hejtmana pro školství. Náchodský starosta Jan Birke dárek prvňáčkům odmítl rozdat. Vidí za ním politiku.

Článek

Obličej náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje pro školství Arnošta Štěpánka (Piráti) rozpoutal politickou debatu. Fotka pirátského náměstka je na stavebnici, kterou mají prvňáčci v regionu dostat jako uvítací dárek.

Jan Birke (ČSSD) coby starosta Náchoda a zřizovatel šesti místních základních škol ovšem stavebnici odmítl s tím, že politika by do škol patřit neměla: „Vrátíme to zpátky, protože politika do škol nepatří. V tom textu sice nic politického není, ale je tam náměstek hejtmana. Všechny politické strany vždycky respektovaly, že své tváře na dárky dávat nemají. Tohle od pana náměstka za Piráty bylo velmi nevhodné.“

Podle Birkeho se jedná o rozhodnutí celého vedení města i ředitelů škol, které město zřizuje. V loňském roce přitom mezi školáky kolovala brožura k dopravní výchově se vzkazem a fotografií tehdejšího hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) na první stránce. Podle Birkeho však ani jeho spolustraník na materiál určený dětem nepatří, a tak se na vlastní náklady rozhodlo město zmíněnou stránku pro náchodské školáky manuálně odstranit.

Foto: Město Náchod

Vloni dostali školáci brožuru se vzkazem a fotografií tehdejšího hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) na první stránce. V Náchodě ji odstranili.

„V našich školách vyloženě přetékají lavice dárky. I bez stavebnice nebudou mít prvnáčci nouzi. Kdyby rodiče chtěli stavebnici pro své děti zpátky, tak ji nakoupím ze svého, ale s obrázkem berušky, který je na originální krabici,“ ujišťuje Birke.

Pirátský náměstek Štěpánek odmítá, že by svůj vzkaz na stavebnici umístil s politickým úmyslem. „Chtěli jsme prvňáčkům na stavebnici dát věnování místo původního obrázku, který tam byl, nešlo o žádnou kampaň. Navíc to sdělení nijak politické není. Já jsem ten poslední, kdo by chtěl dělat politiku ve školách,“ uvedl. „Pan starosta má na svůj pohled na věc právo. Podcenil jsem, že začíná školní rok před volbami a že pravděpodobně přijdou podobné případy, ale to, že někomu dám dárek a popřeji mu, ať se mu s ním dobře pracuje, není žádná kauza. Uvědomuji si ale, že to bylo nešťastné, a už to znovu neudělám,“ dodal.

Dárkový balíček Královéhradecký kraj posílá prvňáčkům každoročně. Nicméně i hejtman Martin Červíček (ODS) uznává, že letošní vzkaz pro prvňáčky byl pojat netradičně a opakovat se podle něj nebude.

„Balíčky ze strany Královéhradeckého kraje se dávaly i v minulosti. Nemyslím si, že by se vzkaz nějak zásadně lišil od standardního dopisu, který se dává do balíčku každý rok. Neměl se však dávat přímo na tu stavebnici a nemusela tam být fotografie. Nemyslím si, že je problém v tom, jestli to zaštítí hejtman či náměstek. Příští rok požádám kolegy, ať jsou více profesionální a zodpovědnější,“ slibuje Červíček. Nijak jej prý nepobuřuje, pokud někdo dárek vrátí.

Zástupci dalších měst kraje hodnotí situaci obdobně. „Nikdy jsem se nesetkal s tím, aby někdo uváděl svůj dárek takovýmto způsobem. Myslím si, že je to nevhodné. Pokud dárek pro prvňáčky platil kraj, tak je něco takového nepřípustné. Kdyby to byl soukromý dar, tak tam samozřejmě pan radní může mít, co chce,“ uvedl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).

„Radši bych tam viděl, že to daruje Královéhradecký kraj bez jakékoli prezentace radního. Pokud to bude nabídnuto nám, poradil bych se s místostarostou pro školství a s vedoucím výboru školství,“ říká starosta Jičína Jan Malý (ANO).

Naopak žádné výhrady k netradičnímu dárku nemá ředitel Základní školy kpt. Jaroše v Trutnově Jiří Paták: „Nemám problém s Pirátem na stavebnici, ani kdyby tam byl komunista, tak nevidím důvod, proč by nemohly děti tu hračku dostat. Je úplně jedno, jaký tam je obličej, on se stejně za pár let zase změní.“

V Liberci opozici rozčílil Půta

Podobný problém ale řeší i v jiných regionech. V Libereckém kraji například vloni rozčílil opozici kufřík, který úřad rozeslal prvňákům a ve kterém byl i komiks s hejtmanem Martinem Půtou (Starostové). „Milé děti, dnes je váš velký den. Poprvé přicházíte do školy a usedáte do školních lavic,“ psalo se v komiksové bublině, kterou vypouští z úst kreslená postava, k níž vede šipka s popiskem „Martin Půta, hejtman Libereckého kraje“.

„Politika dělá s lidmi zvláštní věci,“ uvedl třeba lídr libereckých Zelených Jindřich Felcman. „Například nezkrotnou touhu nechat se namalovat jako komiksová postavička a vybafnout pak na prvňáky z dárkového kufříku. Na které si samozřejmě nejdřív vyberete z krajského rozpočtu půl milionu korun a nacpete ho reklamními cetkami a sladkostmi,“ dodal jízlivě.

Foto: Seznam Zprávy

Začátek hejtmanova komiksu.

K politické kritice kufříku se přidal i tehdejší opoziční kandidát na hejtmana a někdejší liberecký primátor Jan Korytář (Změna pro lidi a krajinu). „Na prvňáčky v našem kraji vykoukl z komiksu hejtman Půta. Přemýšlím, kolik dětí umí první školní den číst a nakolik je komiks určen spíše rodičům a jde o politickou agitaci,“ uvedl a dodal: „Milé děti, myslím, že o vás tu nejde ani náhodou. To bychom se museli začít jako politici vážně bavit o tom, čím to je, že do základní školy vstupujete většinou plné nadšení, a když z ní vycházíte, je touha se vzdělávat u velké části z vás na bodu mrazu. To bychom se jako politici museli začít vážněji zabývat problémy, jako je globální oteplování nebo sociální nerovnost, jejíž důsledky budou mnozí z vás zakoušet stále častěji a již na základní škole. Pak byste mohly mít pocit, že nám o vás skutečně jde. O vás, milé děti, tady ale nejde. A jen tak mimochodem, milé děti a jejich rodiče: Víte, že za 8 let, co Starostové vedou kraj, vzniklo v krajských domovech pro seniory pouhé jedno lůžko navíc? Žádostí jsou přitom stovky. To se v komiksu ale asi nedočtete…“

Reklama

Doporučované