Hlavní obsah

Dav tak velký, že ho nelze vyfotit. Dron natočil truchlící Íránce

Podívejte se, jak probíhal smuteční průvod za Kásima Solejmáního.Video: AP, Twitter.com/AmirAminiMD

 

Reklama

Davy truchlících lidí v černém se sešly ve městě Ahváz na jihozápadě Íránu na smutečním průvodu za velitele elitních jednotek Kuds Kásima Solejmáního, kterého v pátek na letišti v Bagdádu zabily Spojené státy.

Článek

O Ahváz íránská a irácká armáda sváděly tvrdé boje za války mezi těmito dvěma zeměmi v 80. letech minulého století. Podle íránských médií se právě tehdy poprvé osvědčily Solejmáního vojenské schopnosti.

Letadlem byly do Ahvázu přivezeny také pozůstatky Abú Mahdího Muhandise, který rovněž zemřel při pátečním útoku a který byl zástupcem velitele vlivných iráckých Lidových mobilizačních sil (PMF) podporovaných Íránem. PMF uvedly, že íránské úřady provedou testy DNA všech obětí atentátu.

Z města Ahváz má tělo Solejmáního putovat do města Mašhad na severovýchodě země, odtud ještě v pondělí do Teheránu a v úterý pak do Kermátu.

Násilná smrt jednoho z nejvlivnějších mužů íránského režimu prohloubila už tak velké napětí mezi Spojenými státy a Íránem, které si v posledních měsících vyměňovaly útoky a výhrůžky. Agentura AP napsala, že není jasné, kdy Teherán odvetu podnikne a jakou bude mít podobu, je prý však pravděpodobné, že přijde až po skončení třídenního smutku vyhlášeného v Iráku i Íránu.

Reklama

Doporučované