Hlavní obsah

Poslanci sepisují návod, jak si ve Sněmovně nadávat a co už je na pokutu

Etický kodex poslance.

 

Reklama

Nový první místopředseda Sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO chce zavést etický kodex poslance, který by určil pravidla chování. Je to potřeba? Pusťte si video, co všechno jsou si poslanci navzájem schopni říct, a posuďte sami.

Článek

Až si příště poslanci navzájem vynadají do lhářů nebo komunistických mlátiček, pošle je vedoucí schůze „na hanbu". A kdo bude obzvlášť vulgární, dostane i pokutu, plánuje nový místopředseda Sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO.

Vondráčkovi se nelíbí, že se k sobě zákonodárci chovají neslušně, a chce proto napsat etický kodex poslance. V něm by bylo jasně uvedeno, co může poslanec na plénu pronést. Zakázány by byly například vulgarity nebo slovní napadání kolegů.

„Tak třeba kdyby jeden poslanec řekl o druhém, že lže, tak ho může vedoucí schůze vykázat po zbytek dne ze Sněmovny. Strana by tak přišla o jeho hlas. Myslím, že by si pak poslanci dávali větší pozor na pusu,“ popisuje Vondráček příklad, který by se shodou okolností týkal jeho stranického šéfa Andreje Babiše. Ten před dvěma lety nazval Miroslava Kalouska při interpelacích právě lhářem a podvodníkem.

Trestem pro poslance, který tímto způsobem na někoho ve Sněmovně zaútočí, by podle Vondráčka mohlo být i odejmutí slova nebo pokuta.

Se svým plánem teď začne obcházet předsedy klubů ostatních stran.

Co už také zaznělo ve Sněmovně:

Opilec a debil - „Já se občas napiji, vy se zase chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je, že já se z toho vyspím,“ řekl Miroslav Kalousek v roce 2009 Davidu Rathovi.

Kurvy a zloději - „V noci pracují jen kurvy a zloději. Já se ani k jedněm nepočítám,“ rozčiloval se v roce 2011 poslanec Jiří Krátký z ČSSD. Nechtělo se mu hlasovat večer.

Komunistický fízl - „Prostě to byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně,“ uvedl Miroslav Kalousek na adresu komunistického poslance Zdeňka Ondráčka.

Lhář a zloděj - „Víte, co je největší tragédie naší země 25 let po revoluci? Že tenhle lhář, tenhle tunelář, tenhle zloděj, který tady nakradl miliardy, symbol korupce, Kalousek…“ rozohnil se v roce 2015 při interpelacích Andrej Babiš.

Tresty za nevhodné chování teoreticky hrozí poslancům už dnes, ale většinou nepadnou ani za zcela jasné urážky. Například když Miroslav Kalousek označil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka za komunistického fízla a mlátičku, žádné potrestání nepřišlo. „Šlo to do ztracena, dopadlo to jako vždycky,“ dodal Vondráček.

„My už dnes máme v jednacím řádu nějaké nástroje, jak se s podobným chováním vypořádat. Jenže nikde není jasně dané, co už je moc. Je dost na uvážení předsedajícího, kdy už je to za hranou,“ stěžuje si Vondráček.

Vondráček není první, kdo se vulgarity poslanců snaží řešit - od roku 2015 platí nové pravidlo, že vedoucí schůze opustí sál, pokud poslanec začne někomu nadávat. Schůze se tím přeruší, pro samotného hříšníka to ale není žádný trest.

Reklama zadarmo

Etický kodex by ale neměl řešit jen nadávky.

Měl by například ujasnit, zda se mohou ve Sněmovně zmiňovat jména konkrétních firem. „Byl kritizován jeden náš poslanec za to, že jmenoval nějaké telefonní operátory. Že by to mohla být reklama. A tehdy se mnou místopředsedové souhlasili, že by na to měl být etický kodex,“ dodal Vondráček.

Podle něj by další pravidlo mohlo znít, že poslanec nesmí chodit do sálu opilý. Ve Sněmovně sice platí zákaz nalévání alkoholu, nebrání to ale poslancům, aby pili ve svých kancelářích.

Nejde o první nápad, kterým se Babišovo hnutí snaží „vychovávat" ostatní poslance. Vondráčkova předchůdkyně Jaroslava Jermanová navrhla omezit dobu, po kterou smějí poslanci při jednání vystupovat. Jenže její návrh leží ve Sněmovně nepovšimnutý už několik měsíců a jen co Jermanová usedla do křesla středočeské hejtmanky, Vondráček přišel s vlastním plánem na etický kodex.

„Já tady necítím vůli, že bychom to teď chtěli projednávat jako prioritu. Jsem k tomu skeptický," staví se k plánu své předchůdkyně Vondráček.

Reklama

Související témata:

Doporučované