Hlavní obsah

Děčínská knihovna rozváží knihy čtenářům domů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Uzavření knihoven zkomplikovalo život nejen knihovnicím a knihovníkům, ale také čtenářům, podle kterých jsou knihovny nepostradatelné. V Ústeckém kraji bude většina knihoven svým zákazníkům výpůjčky i rezervace prodlužovat.

Článek

Knihovny jsou zavřené od čtvrtka do odvolání z důvodu vládních nařízení a aktuální pandemické situace. „Jestli neotevřou ke konci listopadu knihovnu, tak se zblázním, protože si knížky půjčuji od šesti let a jsem zvyklá si půjčovat knížky a už mám na seznamu další, které si chci přečíst,“ řekla čtenářka Klára, která navštívila ústeckou vědeckou knihovnu den před uzavřením. Využila tak na dlouhou dobu poslední možnost si publikace půjčit. Domů si přinesla sedm knížek. „Vydrží mi to maximálně do konce listopadu, už mám dvě knížky rozečtené,“ dodala čtenářka.

Děčínská knihovna nabízí po dobu vyhlášeného nouzového stavu svým čtenářům dovoz knih domů. Podle ředitele knihovny Ladislava Zoubka si zatím nikdo knížky dovézt nenechal, lidé se ale telefonicky o této možnosti informují. Čtenáři si podle něj mohou objednat konkrétní díla i balíčky. „My jsme schopni podle toho, co kdo čte, nachystat knížky,“ řekl.

Další knihovny v regionu dovoz ani jinou formu výpůjček nenabízejí. „Dobu vašich výpůjček i případné čekající rezervace vám budeme automaticky prodlužovat až do opětovného otevření knihovny,“ uvedli třeba zástupci teplické knihovny na webu. Jako alternativu za papírové publikace nabízí online sbírku hudebních nahrávek či e-knihy.

Ústecká knihovna výpůjčky zákazníkům také prodlouží automaticky, vrátit mohou čtenáři knihy do samoobslužného návratového automatu ve vědecké části knihovny. „Všechny akce a kurzy, které byly převedeny do online prostředí, budou nadále probíhat dle plánu,“ informovali čtenáře zástupci knihovny na facebookovém profilu. Přes videohovory se tak kupříkladu konají konverzace v češtině pro cizince.

Reklama

Doporučované