Hlavní obsah

Dejte dívkám šanci a ony vám to vrátí, vzkázala 16letá premiérka Finska

Foto: Profimedia.cz

Aava Murtová odpovídá na dotazy novinářů. Ve středu si na den zkusila pozici finské premiérky.

Reklama

Finsko obecně platí za stát na špici žebříčků genderové rovnosti. V čele vlády tam od loňska stojí 34letá Sanna Marinová. Ta nicméně severskou zemi v tomto ohledu posunula ještě o krok dál, když na den „půjčila“ úřad 16leté dívce.

Článek

„Mluvila jsem s kamarádkami v mém věku o online sexuálním obtěžování a zjistila jsem, že všechny někdo požádal o nahé fotky, nebo jim proti jejich vůli nahé fotky naopak poslal,“ řekla 16letá finská premiérka Aava Murtová. A nejde o žádnou fiktivní scénu, tohle se vážně stalo.

Bojovnice proti internetovému násilí a online genderovým stereotypům Murtová se ve středu na 24 hodin skutečně stala finskou premiérkou. Šéfka vlády Sanna Marinová jí své místo v úřadu propůjčila v rámci kampaně u příležitosti blížícího se nedělního Dne dívek OSN.

Šlo o součást mezinárodní kampaně „Dívčí převzetí“ (Girls Takeover) a teenagerka Murtová se díky ní stala nejmladší premiérkou na světě. O den později už se toto prvenství vrátilo své původní majitelce, kterou je mimochodem od loňského prosince právě finská politička Marinová.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z tiskové konference finské vlády. Premiérka (uprostřed) obklopená čtveřicí ministryň.

Mladá aktivistka svůj den u moci pochopitelně nevyužila k novým vládním nařízením nebo čemukoliv podobnému. Svůj mandát ale přesto nenechala bez akce.

Úřadu se chopila proslovem k celému světu

Murtová v pozici ministerské předsedkyně využila toho, že ji uslyší celé Finsko i svět, a pokračovala v tom, co dělá už dlouho na sociálních sítích – boji za práva dívek v online prostoru.

„Je mi potěšením, že před vámi tady dnes mohu promluvit, ačkoli, na druhou stranu, bych si přála, abych tu stát vůbec nemusela a kampaně jako Dívky v akci nebyly nutné,“ začala Murtová svůj středeční proslov v angličtině. „Pravdou však je, že jsme zatím nikde ve světě nedosáhli genderové rovnosti. I když jsme dokázali mnoho dobrého, stejně nás v této oblasti ještě čeká hodně práce.“

Dívkám z celého světa podle Murtové hrozí „děsivé množství různých nebezpečí z různých směrů“ a jedním z nich jsou genderové stereotypy spojené s technologiemi.

Začíná to už ve školních lavicích

BBC u tohoto bodu připomíná, že Finsko má podle Světového ekonomického fóra třetí nejnižší „genderovou mezeru“. Jenže právě v sektoru technologií mezera zůstává a ženy jsou reprezentovány podstatně méně než muži. A podle Murtové je to způsobeno právě stereotypy, které jsou ženám vštěpovány už od útlého mládí.

„Když dívka řekne, že hraje videohry, často je pro ostatní divná. Když na druhé straně chlapec řekne, že ho videohry nezajímají, je také divný,“ popsala Murtová ve stručnosti svůj pohled na technologické stereotypy. „Když si například učitelé nevědí rady s nějakým technologickým problémem, obyčejně se zeptají kluků, jestli jim poradí,“ popsala Murtová „přednastavený předpoklad“, že chlapci se o technologie obecně více zajímají a jsou v nich kovanější.

„A přesto některé dívky svůj zájem o technologie neztrácí, přesto chtějí technologie studovat a pracovat v tomto oboru. Často ale pak čelí překážce v podobě strachu z vyloučení a diskriminace,“ řekla aktivistka a dodala, že nejhůř jsou na tom dívky z rozvojových zemí.

"Rovnost poslouží všem"

Murtová nezapomněla vypíchnout, že v technologiích je mnoho dobrého a že si to sama moc dobře uvědomuje. I to je ale podle ní důvod, proč by měly genderové stereotypy skončit. Mnoho dívek, které mají talent, se podle ní kvůli stereotypům nakonec technologiím nevěnuje, a lidstvo tak přichází o mnoho dobrého.

„My dívky jsme víc než jen oběti, reprezentujeme enormní potenciál. S naší pomocí může být vyřešeno mnoho problémů. Dosažení rovnosti poslouží nám všem,“ řekla Murtová. Aby toho ale mohlo být dosaženo, je podle ní třeba rychlá akce a změny názorů. „Můžeme si zvolit, jak nám budou technologie sloužit,“ zakončila Finka svůj projev.

Během svého krátkého setrvání v úřadu se Murtová setkala i s Marinovou a dalšími členkami finské vlády. Středu popsala jako „vzrušující den“. Na otázku, jestli by jednou chtěla být premiérkou se vším všudy, řekla agentuře AFP, že „možná ano, ačkoli není na ní, aby o tom rozhodovala“.

Reklama

Doporučované