Hlavní obsah

Dělníci při stavbě objevili popel a kostry obětí z Mauthausenu

Foto: Profimedia.cz

V koncentračním táboře Mauthausen zemřelo na 120 tisíc lidí. Teď dělníci možná odhalili ostatky dalších vězňů.

Reklama

Při stavebních pracích u nádraží na severu Rakouska se zřejmě našel popel obětí z nacistického koncentračního tábora v Mauthausenu. V táboře umírali i Češi.

Článek

Při stavebních pracích u nádraží na severu Rakouska se našel zřejmě popel obětí nacistického koncentračního tábora v Mauthausenu. Oznámily to dnes Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) a rakouské ministerstvo vnitra, na jejichž pozemku k nálezu došlo. Kromě popela stavební dělníci narazili také na kostry.

Popel, jenž podle všeho patří obětem nacistické hrůzovlády, se našel při stavbě u nádraží v hornorakouské obci Lungitz, která leží nedaleko míst, kde stál koncentrační tábor Mauthausen a jeho tři pobočky pojmenované po blízké vesnici Gusen. Dělníci přitom nejprve nalezli kostry, které se datují do doby pozdní římské říše nebo raného středověku.

Z vrstvy popela, která podle archeologů zřejmě patří obětem nacistů, odebrali vědci vzorky a nyní je zkoumají v laboratoři. Kromě univerzity ve Vídni se na hledání původu popela s dochovanými částmi lidských ostatků podílí také památník v bývalém koncentračním táboře Mauthausen, rakouská židovská obec a rakouský Mauthausenský výbor. Ředitelka památníku Barbara Glücková ujistila, že se s ostatky bude zacházet s nejvyšší možnou citlivostí a pietou.

Mauthausen nepřežilo 119 000 lidí. Vzhledem k blízkosti k někdejšímu protektorátu Čechy a Morava a Slovensku bylo v táboře vězněno také mnoho Čechů a Slováků, více než 4000 jich tam zahynulo. Zemřel zde například zpěvák Karel Hašler, po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha zde byli popraveni příbuzní parašutistů Josefa Valčíka a Jana Kubiše. Vězněn tu byl například i pozdější československý prezident Antonín Novotný.

Reklama

Související témata:

Doporučované