Hlavní obsah

Demografická genocida. Ujgurky jsou nuceny k potratům a sterilizacím

Foto: Profimedia.cz

„Stabilita je požehnání, nestabilita je kalamita.“ Malba v Jarkendu.

Reklama

Politika jednoho dítěte je sice za zenitem, v Sin-ťiangu jako by na ni ale stále nezapomněli. Ujgurské ženy jsou nuceny podstupovat sterilizace a potraty, rodinám za další dítě hrozí nezaplatitelné pokuty. Nebo detenční tábory.

Článek

Na jednu stranu se čínská vláda snaží dohnat Číňanky k vyšší porodnosti, na té druhé ale přijímá drastická opatření cílená na muslimskou populaci. A podle dostupných statistik je kampaň čínské strany na snížení porodnosti ujgurské menšiny děsivě „úspěšná“.

Podle dostupných vládních statistik, státních dokumentů, rozhovorů s bývalými zadrženými, rodinnými příslušníky a bývalými zaměstnanci táborů, na které upozornila AP, je aplikace opatření v praxi ještě mnohem rozšířenější a systematičtější, než se předpokládalo. Kampaň za poslední čtyři roky v západním regionu Sin-ťiang dosáhla podle odborníků rozměrů „demografické genocidy“.

Stát pravidelně podrobuje ujgurské ženy těhotenským kontrolám, nutí jim nitroděložní tělíska a provádí sterilizace, další stovky tisíc žen musí podstupovat potraty. Zcela opačný trend vykazují statistiky z pevninské Číny, kde naopak dochází ke snižování užívání antikoncepcí i sterilizací na celostátní úrovni.

Jedním z důvodů, proč Ujgurové končí v zadržovacích táborech, je počet dětí, píše AP. Rodiče tří a více dětí jsou od svých rodin odtrženi, pokud si nemůžou dovolit platit vysoké pokuty. Svůj příběh pro AP povyprávěla v Číně narozená Kazaška Gulnar Omirzakh. Po narození třetího dítěte jí přišel rozkaz nechat si zavést nitroděložní tělísko.

O dva roky později, v lednu 2018, jí na dveře domu zaklepali čtyři úředníci. Chudé ženě obchodníka se zeleninou dali tři dny na zaplacení pokuty ve výši 2 658 dolarů za to, že má více než dvě děti. Přidali varování, že v případě nezaplacení se může připojit ke svému manželovi a milionu dalších členů minorit v internačních táborech. „Děti jsou odkazem božím. Bránit mít děti je špatné,“ řekla Omirzakh v slzách. „Chtějí nás jako lidi zničit,“ dodala.

Z rozhovorů jednoznačně vyplývá, že výsledkem kampaně na kontrolu porodnosti je vznik prostředí, ve kterém mít dítě znamená utrpení. Míra porodnosti v ujgurských regionech Hotan a Kašgar mezi lety 2015 a 2018 klesla podle ročních statistik o 60 procent. Napříč regionem Sin-ťiang klesla míra porodnosti o 24 procent. Pro porovnání, za stejný rok klesla celonárodní čísla o 4,2 procenta.

Přetvořit Sin-ťiang z jednoho z nejrychleji rostoucích čínských regionů v nejpomalejší se snaží vláda napumpováním stovky milionů dolarů do antikoncepčních prostředků.

„Tento pokles je bezprecedentní, je to bezohlednost,“ říká Adrian Zenz, přední odborník na policejní kontrolu v čínských menšinových regionech. „Je to součást širší kontrolní kampaně, která si má podrobit Ujgury.“ Tuto politiku v pondělním prohlášení odsoudil i ministr zahraničních věcí USA Mike Pompeo slovy: „Vyzýváme Čínskou komunistickou stranu, aby tyto strašné praktiky okamžitě ukončila.“

Čínský ministr zahraničí tyto příběhy označil za „vymyšlené“ a „falešné zprávy“. Čínská vláda dle jeho slov zachází se všemi etniky stejně a práva menšin chrání. „Každý, bez ohledu na to, zda jde o etnickou menšinu nebo Chany, musí následovat a jednat v souladu se zákonem,“ řekl mluvčí ministerstva Čao Li-ťien v pondělí v reakci na zprávu AP. Čínští představitelé v minulosti prohlásili, že nová opatření mají být pouze spravedlivá a umožňují tak čínským Chanům i etnickým menšinám stejný počet dětí.

Rovnost jen na papíře

V Číně za celá desetiletí fungoval jeden z nejrozsáhlejších systémů zapojování menšin na světě, kdy Ujgurové a další získávali více bodů za přijímací zkoušky na vysoké školy, pro najímání do vládních postů existovaly kvóty a pro omezování početí laxnější pravidla. Po zavedení politiky jednoho dítěte, která je už nyní zakázaná a Čínu trápí opačný problém, museli Chanové nuceně podstupovat sterilizaci, potraty a užívat antikoncepci. Etnickým menšinám ale bylo povoleno mít děti dvě. V případě, že žijí na venkově, potom tři.

S nástupem vlády Si Ťin-pchinga ale tyto výhody z praxe mizí. V roce 2014, krátce poté, co Si navštívil Sin-ťiang, nejvyšší regionální úředník uznal, že je na čase implementovat rovnoprávnou rodinnou politiku pro všechna etnika kvůli „stabilizování míry porodnosti“. V následujících letech vláda rozhodla, že namísto jednoho dítěte mohou mít Chanové děti dvě, pro venkovské oblasti, včetně Sin-ťiangu, platilo dále pravidlo tří dětí.

Slibovaná rovnost ale zůstává jen na papíře. V praxi jsou sice čínští Chanové potratů, sterilizací a nitroděložních tělísek ušetřeni, na druhé straně se tyto kroky začaly uplatňovat na Ujgurech, jak ukazují výzkumná data. Někteří muslimové, stejně jako Omirzakh, jsou za třetí dítě trestáni, přestože zákon neporušili.

Je to genocida. Tečka

Odborníci mimo Čínu mají za to, že antikoncepční kampaň je součástí stranického útoku na Ujgurky, které se tímto snaží zbavit víry a násilně je donutit se asimilovat. Ujgurové jsou podrobováni politické a náboženské reedukaci v táborech a nucené práci v továrnách, zatímco jejich děti končí v sirotčincích. Příslušníci ujgurské menšiny, kteří jsou často, ale ne vždy muslimové, jsou pod neustálým dohledem množství digitálních sledovacích zařízení.

„Záměrem nemusí být úplné odstranění ujgurského obyvatelstva, ale výrazně se tak sníží jejich vitalita,“ vysvětluje Darren Byler, expert na Ujgury na University of Colorado. „Usnadní se jim přizpůsobení tradiční čínské populaci.“

Někteří jdou o krok dále. „Je to genocida, tečka. Není to okamžité, šokující, hromadné zabíjení na místě, ale je to pomalá, bolestivá, plazivá genocida,“ řekla Joanne Smith Finleyová, která pracuje na Newcastleské univerzitě ve Velké Británii.

Po staletí žila muslimská menšina ve vnitrozemském regionu zvaném Sin-ťiang, v čínštině „nová hranice“. Po vpádu Čínské lidové osvobozenecké armády v roce 1949 Čína, nově pod vedením komunistů, nařídila tisícům vojáků usídlit se v Sin-ťiangu ve snaze posílit populaci Chanů. Do roku 1980 bylo z 6,7procentní populace 40 procent.

V roce 2017 ale přišla bezprecedentní změna, po které stovky až tisíce lidí končily ve vězení a v táborech za něco, co čínská vláda označila jako „známky náboženského extremismu“ – cestování za hranice, modlení, užívání zahraničních sociálních sítí. Úřady rozjely policejní akci, kdy se zaměřily na rodiny s více dětmi. Úřady a ozbrojená policie začaly chodit dům od domu a hledat děti a těhotné ženy. Etnické domácnosti dostaly příkazem vykonávat týdenní ceremonie, během kterých jim bylo vyhrožováno uvězněním v případě, že nenahlásí všechny své děti. Podle zjištění AP místní úřady zřizovaly systémy odměn pro ty, kteří nahlašovali nelegální porody. V jiných oblastech musely ženy podstupovat po ceremoniích kontrolované návštěvy gynekologů.

V roce 2017 také vláda Sin-ťiangu ztrojnásobila již tak vysoké pokuty za porušení zákonů o plánování rodiny i pro ty nejchudší obyvatele. I když se pokuty vztahují i na Chany, do zadržovacích táborů se podle výpovědí dostávají pouze menšiny. Vládní zprávy ukazují, že okresy každý rok vybírají na pokutách miliony dolarů.

Tomu se snažila vyhnout paní Omirzakh. Vzpomíná, že v onen mrazivý den, kdy ji navštívili úředníci, začala obvolávat příbuzné a hodiny před konečným termínem sesbírala dostatek peněz na zaplacení pokuty. Částečně ji „zachránila“ i půjčka s vysokým úrokem. Po propuštění jejího muže uprchli do Kazachstánu. Zdravotní problémy kvůli špatně zavedenému tělísku má dodnes. „Lidé se bojí rodit. Když si vzpomenu na Sin-ťiang, stále cítím strach.“

Reklama

Související témata:

Doporučované