Hlavní obsah

Demokraté se spojují proti Trumpovi. První den sjezdu zářila Obamová

Foto: Profimedia.cz

Bývalá první dáma Michelle Obamová při projevu na demokratickém sjezdu.

Reklama

Emotivní projev Michelle Obamové, newyorská „pandemická hvězda“ Andrew Cuomo nebo velký prostor pro Evu Longoriu. Demokraté se na online nominačním sjezdu strany dávají dohromady, aby porazili Trumpa.

Článek

V úterý ráno na hlavních příčkách světových zpravodajských webů vévodila podobizna bývalé americké první dámy Michelle Obamové. Promluvila na nominačním sjezdu Demokratické strany a její slova se okamžitě stala virálními: „Donald Trump je špatným prezidentem pro naši zemi, (…) naše hospodářství je v troskách,“ řekla Obamová skrze online vysílání. Celý čtyřdenní sjezd se koná kvůli zdravotním opatřením pouze přes obrazovky počítačů, mobilů a televizních monitorů.

Za několik hodin už na projev reagoval i sám Donald Trump. „Moje administrativa a já jsme vybudovali nejlepší hospodářství v historii, (…) posaď se a sleduj,“ vzkázal současný obyvatel Bílého domu. V listopadu se s největší pravděpodobností postaví proti demokratickému kandidátovi Joeu Bidenovi v tandemu s potenciální viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Demokratický sjezd, i díky tomu, že se koná celý v online prostředí, udává přísné časové úseky pro jednotlivé řečníky. V rámci prvního večera dostala největší prostor právě Michelle Obamová, jejíž projev trval déle než 18 minut. Možná překvapivě hned druhý největší prostor měla herečka Eva Longoria, mimochodem i moderátorka akce, která mluvila 12 a půl minuty.

Eva Longoria řekla ve výsledku daleko více než Bernie Sanders, další z hlavních řečníků a také neúspěšný kandidát na demokratickou nominaci do prezidentských voleb. Skončil hned na druhém místě, stejně jako před čtyřmi lety, kdy se kandidátkou stala Hillary Clintonová. „Tyto volby jsou o udržení demokracie,“ řekl Sanders v pondělí večer.

Přestože Joe Biden mezi demokraty nebudí jednotné nadšení, sjezd má sloužit k tomu, aby se strana spojila. Společným nepřítelem je zcela jistě Donald Trump a zdá se, že i společným jmenovatelem rétorických výkonů všech zúčastněných. Tématem jsou ale i společenské změny, které se týkají protirasistického hnutí Black Lives Matter. „Děti vidí v čele státu sebevědomé nadřazené bílé lidi,“ varovala Obamová.

Nečekaně se první večer sjezdu objevila i rodina zavražděného George Floyda, který se stal katalyzátorem společenského boje proti policejnímu násilí a systémovému rasismu. O minutu ticha požádal Philonise Floyd, bratr zabitého George, přečetl také seznam jmen dalších obětí. „Až je dočtu, udělejme vše pro to, abychom nikdy tato jména nezapomněli,“ řekl Philonise Floyd.

Výrazným bodem programu prvního dne byl i projev newyorského guvernéra Andrewa Cuoma. Během pandemické krize se totiž Cuomo ukázal jako téměř výraznější politická postava než prezident Trump. Jeho denní prezentace o statistikách, ale i o stavu státu New York sledovali lidé napříč Spojenými státy.

„Donald Trump nerozdělil společnost. Rozdělená společnost vytvořila Trumpa,“ zmínil i Cuomo současného prezidenta ve svém projevu. Demokratický sjezd využil mediálně i pro propagaci vlastní knížky, na podzim má vyjít pod názvem „Americká krize“.

Demokratického sjezdu se ale účastní také několik republikánů. Projev tam měl například bývalý guvernér státu Ohio John Kasich, který se před čtyřmi lety snažil získat republikánskou nominaci na prezidentského kandidáta. „Celý život jsem republikán. To je ale až podružné po mé zodpovědnosti k této zemi,“ řekl Kasich s tím, že jeho hlas bude modrý.

Reklama

Doporučované