Hlavní obsah

Den v byznysu: Podnikatelé nemůžou. Jedni z Black Friday, druzí z nejistoty

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 27. listopadu.

Článek

Pro hospody a restaurace perný den. Už dnes musely zajistit dostatečné zásoby, ačkoliv vláda případný přechod na nižší stupeň a případné pondělní otevření provozů projedná až v neděli.

Ochranný svaz autorský – OSA – musí zaplatit pokutu 10 milionů a 670 tisíc korun za zneužití dominantního postavení. Její pravomocnost potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Svaz v předchozích letech žádal po ubytovacích zařízeních poplatek i za přijímač v pokoji bez hostů.

Na letošní Černý pátek by tržby obchodníků v Česku mohly podle firmy Shoptet poprvé přesáhnout miliardu korun, tržby e-shopů můžou letos vlivem omezení kamenných prodejen vzrůst o čtvrtinu na 200 miliard korun. Na čtvrtinu z této částky dosáhne Zásilkovna, které se přezdívá Český Amazon.

Skutečný Amazon přitom v jednom z vrcholů sezony stávkuje. Konkrétně zaměstnanci jeho distribučních center v Koblenci a v Lipsku. Po americké internetové firmě chtějí kolektivní smlouvu. Stávka už je v Německu v tomto čase téměř tradicí, trvat má do soboty.

Libra, digitální měna Facebooku, je připravena na spuštění v lednu a bude vázaná na dolar. Regulátoři i centrální bankéři se bojí, že kryptoměna destabilizuje měnovou politiku a usnadní praní špinavých peněz. Některé země ji chtějí zablokovat.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované