Hlavní obsah

Den v byznysu: V Praze nepřežije polovina hotelů, kanceláře prý ano

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 1. října.

Článek

Asociace hotelů a restaurací dnes zveřejnila odhad, že do konce letošního roku zavře 48 procent hotelů v hlavním městě. Další desetina to už udělala na jaře.

S kancelářemi to bude jiné, odhaduje jiný zdroj - developer a tvůrce nového Smíchova Luděk Sekyra, který začal stavět novou pražskou čtvrť, v níž práci (v kancelářích) najde devět tisíc lidí, nejvíc z České spořitelny.

Rozpočtový černý rekord

Propadají se příjmy a rostou výdaje, takže zářijový rozpočet skončil ve schodku 252,7 miliardy korun. Výsledek tak pokořil dosud nejhorší rok 2011, kdy měly státní finance manko 105,1 miliardy.

Internetový vyhledávač bude platit za využívání obsahu mediálních firem miliardu dolarů. Historicky poprvé také sdělil, o jakou částku v první fázi dohody jde.

Dvojka na pivovarském trhu Pivovary Staropramen zvýší u balených piv od prosince cenu. O tři až čtyři procenta podle typu piva. Staropramen se tak přidal ke konkurenčnímu Plzeňskému Prazdroji a Budvaru, které zdražení oznámily už v minulých dnech.

Evropané mohou přijít o drobné. Přesněji - o mince v hodnotě jednoho a dvou eurocentů. Evropská komise rozběhla patnáctitýdenní konzultace, kde zrušení těchto mincí řeší. Málo se s nimi platí a jejich výroba je drahá. Ve Finsku, Nizozemsku, Belgii a Irsku se ceny zaokrouhlují na pěticenty už teď.

Co se ještě dnes stalo v byznysu

O dočasném uzavření do konce roku uvažuje polovina hotelů v Praze, v regionech jich je 30 procent. Desetina hotelů má zavřeno už od března, jak uvedla dnes Asociace hotelů a restaurací.

Do aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G se přihlásilo sedm uchazečů. Jejich jména Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v této fázi nezveřejní, ale ČEZ mezi nimi není. Energetická skupina sama uvedla, že nepodala přihlášku.

Americká centrální banka prodloužila až do konce letošního roku omezení výplaty dividend a zákaz odkupu vlastních akcií, který nařídila velkým bankám a společnostem poskytujícím finanční služby.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM , a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované