Hlavní obsah

Denní přehled: Vrací se Čechům chuť utrácet? Chorvatsko se otevírá. A nervózní Babiš

Foto: Vojtěch Veškrna – Seznam Zprávy

Čtěte náš denní přehled všech podstatných událostí z Česka, z byznysu i ze světa.

Reklama

Proč se český stát chlubí vysokým počtem provedených testů? Protože si je Češi platí. Vysvětlíme, jak se rozjíždí vakcínový nacionalismus. A dozvíte se, zda se Čechům už vrací nákupní apetit. V našem denním přehledu.

Článek

Jak se Česko vrací k prosperitě?

V novém Indexu prosperity sledujeme, jak se Čechům vrací chuť utrácet. Jde o meziroční změnu v objemu karetních transakcí, kdy se porovnává daný týden letošního roku se stejným týdnem loňského roku. Data o platbách kartou v obchodech, na internetu i výběry z bankomatů poskytuje Česká spořitelna. Index ukazuje třeba to, že pomyslné dno při pádu z prosperity už proběhlo, a to 29. března. Bude líp?

Testy z vlastní kapsy

„Musíme se dostat na 20 tisíc testů denně,“ prohlásil začátkem dubna premiér. A český stát se poplácává po zádech, že se testovací kapacity podařilo navýšit. Do velké míry se ale o vysoká čísla starají samoplátci – za výsledek platí okolo dvou až tří tisíc korun. Resort zdravotnictví začne od pátku maximální cenu testu pro samoplátce regulovat, stát bude nejvýše 1674 korun.

Nervózní ANO

Předsednictvo hnutí ANO čeká dnes v podvečer vypjaté jednání. Ještě dopoledne nebylo jasné, jakým způsobem se ke schůzi o kauze Stoka postaví Andrej Babiš. Případ ho velice dráždí a nejradši by u řešení jeho následků vůbec nebyl. Pokud by se jednání neúčastnil, není příliš jasné, kdo bude poradu řídit. Logicky by to měl být 1. místopředseda Jaroslav Faltýnek, jenže ten by byl v této věci spíše podjatý - o jeho synovi Jiřím i o něm se totiž v kauze mluví na několika místech.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi našeho newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění si můžete objednat ZDE. Pošleme vám ho každý všední den večer.

Chorvatsko potichu otevřelo hranice pro turisty

Od 9. května mohou využívat výjimku ze zákazu překročení hranic, která spočívá v prokázání „hospodářského zájmu“  země na jejich příjezdu. Podle deníku Jutarnji list se toto opatření v praxi vztahuje na všechny, kteří mají v zemi rezervované ubytování.

Vakcínový nacionalismus

Kdo se k vakcíně proti koronaviru dostane jako první? Závod s sebou přináší i taktizování a zákulisní hry. Farmaceutický gigant Sanofi oznámil, že uzavřel s USA dohodu o přednostní dodávce vakcíny. Francouzské vládě, kde centrála farmakoncernu sídlí, se ale takový postup nelíbí. A Evropská komise vyzývá, aby se léky nebo testy na covid-19 rozdělovaly spravedlivým způsobem.

Matt Damon na vesnici

Obyvatelé irského městečka Dalkey si na to už zvykli. Poslední týdny tu potkávají herce Matta Damona, který se tu zasekl během lockdownu i s rodinou. V rozhovoru pro irské rádio mluvil o životě na pobřeží i o filmu Contagion, který shodou okolností řeší téma pandemie. „Už před deseti lety jsme s experty řešili, jak to bude vypadat. Je to smutná situace.“

Reklama

Doporučované