Hlavní obsah

Desítky let ležel na zahradě. Vyklubal se z něj největší kamenný meteorit

Foto: Profimedia.cz

Kamenný meteorit chondrit (ilustrační foto).

Reklama

V Německu přepisují rekordní tabulky. Největším nalezeným kamenným meteoritem u našich západních sousedů je od tohoto týdne Blaubeuren pojmenovaný podle místa svého nálezu na jihu země. Váží 30,26 kilogramu.

Článek

V roce 1989 nemohl majitel zahrady v jihoněmeckém středověkém městě Blaubeuren tušit, že se práce na výkopu pro položení nového kabelu zapíše do historie. Jeho rýč narazil v půlmetrové hloubce na velký a hlavně nezvykle těžký kámen. Magnetem zahrádkář zjistil, že nález obsahuje vysoké množství kovu.

V roce 2015 chtěl muž blaubeurenský balvan nechat odvézt spolu se zahradním odpadem, ale na poslední chvíli si to rozmyslel. Až po 31 letech, kdy kámen ležel na trávníku, dostal nálezce nápad, že by se mohlo jednat o „poselství“ z vesmíru, a kontaktoval Německé středisko pro letectví a kosmonautiku (DLR), konkrétně jeho Institut pro výzkum planet.

Analýza 576 gramů vážícího vzorku potvrdila vědeckou senzaci. Podle Dietera Heinleina z DLR, který zkoumání Blaubeurenu koordinuje, se jedná o kamenný meteorit chondrit typu H4-5. Písmeno H znamená „high metal“, tedy meteorit s vysokým podílem železa a niklu, vysvětluje server Spektrum.de.

Chondrity tvoří s 86 procenty světových nálezů nejpočetnější třídu meteoritů. Jedná se o nejstarší známý materiál ze sluneční soustavy, který vznikl při jejím vzniku před 4,5 miliardy let.

Blaubeuren s rozměry 28 × 25 × 20 centimetrů a hmotností 30,26 kilogramu strčil hladce do kapsy dosavadního německého premianta. Meteorit „Benthullen“, nalezený blízko Oldenburgu, totiž váží jen 17,25 kilogramu. Proti čínskému Kirinu z roku 1976 a jeho 1 770 kilogramům jsou však oba učinění trpaslíci.

Vědci už z laboratoře hlásí první zajímavé poznatky o novém meteorickém rekordmanovi. Podle koncentrace izotopů barya a stroncia odhalili, že meteorit po dopadu zvětral. „Blaubeuren zažil v minulosti minimálně jednu pořádnou srážku. To je u chondritů H4 a H5 běžné,“ uvedl pro Spektrum mineralog z univerzity v Münsteru Addi Bischoff, který se na zkoumání meteoritu rovněž podílí.

Co bude se zahradním nalezencem dál? Prozatím zůstane u člověka, který ho vykopal a jehož identita zůstává neznámá. Ten si ale přeje, aby byl největší německý kamenný meteorit trvale vystaven v jednom z muzeí u našich západních sousedů.

Reklama

Doporučované