Hlavní obsah

Desítky lidí si připomněly 30 let od zahájení provozu Rock Café

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Desítky lidí si dnes u otevřeného speciálního narozeninového okénka na Národní třídě v Praze připomněly 30 let od zahájení provozu klubu Rock Café.

Článek

Během oslav se odpoledne za pult postavili majitelé nebo bývalí i současní produkční, kteří kromě piva připravovali třeba horkou čokoládu nebo kávu. S sebou si návštěvníci mohli v kelímku s víčkem odnést domů i svařené víno.

„Potkávají se tady lidé, kteří se znají. Prohodí pár slov. V rámci možností dodržujeme platná protipandemická opatření, je to takhle jedna z mála možností, jak oslavit založení klubu,“ řekl ČTK produkční manažer Šimon Blaschko. Mezi přítomnými byli návštěvníci i bývalí pracovníci klubu i členové kapel Imodium, Jelen nebo SPS. Přestože někteří neměli roušky a nedodržovali bezpečnou vzdálenost, projíždějící příslušníci městské policie neshledali důvod k zásahu.

Kromě okénka chystá Rock Café také rozhovory s lidmi, kteří klubem během 30 let prošli a zanechali v něm svou stopu. Vše se postupně také objeví na sociálních sítích klubu. Za běžného provozu se v Rock Café měsíčně konají přibližně dvě desítky koncertů, 12 divadelních představení a několik debat. Klub je nyní vzhledem k protipandemickým opatřením uzavřený. „Původně jsme doufali v otevření na jaře, ale skepse je čím dále, tím větší,“ podotkl Blaschko.

Klub nyní organizuje pravidelná výdejní okénka s charitativním zaměřením. „Když nás na podzim podruhé zavřeli, začali jsme dělat ‚srdcařská okénka‘, kdy jsme oslovili umělce a lidi z veřejného života jako Noru Fridrichovou, Tomáše Etzlera nebo generála Petra Pavla, kteří se na jeden večer stali výčepními v našem okénku. Z toho, co se vybere, dáváme 30 procent na charitu. Na nejbližší akci by se na konci týdne v okénku měli objevit Robert Záruba a Jaromír Bosák,“ dodal Blaschko.

Rock Café několik let působí v opravených a odhlučněných prostorách. Obyvatelé z domu si v minulosti stěžovali na hluk a Praha 1 klubu zakázala pořádat koncerty. Provozovatelé se začali obávat o osud podniku. Domnívali se, že jde pouze o záminku, jak Rock Café uzavřít a prostory, které patří městské části, převést na jiné podnikatele. Proti rozhodnutí se zvedla vlna nevole, konala se i demonstrace. V roce 2009 se na jeho podporu na Národní třídě sešlo několik tisíc fanoušků. Praha 1 společně s magistrátem poté slíbily zaplatit nové odhlučnění. Klub byl opět otevřen až po obecních volbách v roce 2011 a nástupu nového vedení radnice. Závěrečné hlukové měření ukázalo, že je vše v pořádku.

Rozkvět pražských hudebních klubů se datuje začátkem devadesátých let a končí policejním uzavřením klubu Bunkr 21. ledna 1997. Tomuto období se před lety věnovala v Popmuseu v klubu Kaštan výstava U nás ve sklepě s podtitulem Pražské hudební kluby, bary a knajpy devadesátých let.

Reklama

Související témata:

Doporučované