Hlavní obsah

Miliardovou nabídku donesl ministrovi až na stůl. Byl jsem jen pošťák, říká poslanec

Rozhovor s poslancem ANO Martinem Kolovratníkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhovor s poslancem hnutí ANO Martinem Kolovratníkem o tom, proč nosí na ministrův stůl návrhy firmy, kterou vůbec nezná.

Článek

Nejprve shrňme základní zjištění.

Soukromá společnost chce státu navrhnout obří projekt strategického významu za dvě až tři miliardy korun.

Jde o to, že by vybudovala podél 4,5–9 tisíce kilometrů železničních tratí dvě vysokorychlostní a vysokokapacitní telekomunikační sítě optického vedení. Jednu by si nechala pro sebe, druhou by si mohl (s opcí do dvou let) koupit stát.

Novináři však zjistí, že tak ambiciózní projekt prosazuje neznámá společnost (Batesys One). Má sice zápis v rejstříku a kontaktní adresu, ale jinak žádné sídlo, žádné kanceláře, žádné reference, žádnou minulost, žádné účetní uzávěrky.

A přece složku s její nabídkou přinese poslanec hnutí ANO až na stůl ministra dopravy ve vládě Andreje Babiše.

K ministrovi, který později o návrhu řekne, že je zcela nevýhodný pro stát, složku doručil místopředseda hospodářského výboru a předseda podvýboru pro dopravu Martin Kolovratník.

Rozhovor o tom, jakou měl motivaci pomáhat neznámé firmě k obří zakázce, začíná ve chvíli, kdy mu reportér ukazuje právě složku s dokumenty, které do kanceláře ministra dopravy osobně doručil.

Znáte tyto dokumenty? Společnost Batesys?

Znám, jasně, znám.

Co to je za společnost?

To zas už moc nevím. Smlouva o smlouvě budoucí. Jasně. To už jsou nějaké…

Co to je za společnost?

No je to společnost… Na rovinu – obsah společnosti mně není moc znám. Potkal jsem se s ní někdy v polovině loňského roku, na konci léta, plus minus, nebo v září.

Vzpomenete si, jak se na vás ta společnost dostala? Jestli ji někdo doporučil, nebo…

Vzpomenu, oslovil mě přímo člověk.

Jednal s vámi zástupce té společnosti pan Abazid (Lukáš Abazid je předsedou představenstva Batesys One)?

Ne, ne.

Pan Čadek (Zdeněk Čadek je ředitelem společnosti Geortess One, které Batesys One patří)?

Ano. Se mnou jednal pan Čadek.

Batesys One a Geortess One

O společnosti Batesys One Seznam Zprávy zjistily, že vznikla před půldruhým rokem. Sídlí spolu s další stovkou firem na virtuální adrese – v administrativní budově v Praze 4 má jako jedna z více než 300 firem svůj štítek, ale žádnou skutečnou kancelář. Batesys One nemá žádné internetové stránky. Nejsou na ni veřejně žádné kontakty. Žádné reference. Nezveřejnila účetní závěrku. V předmětu podnikání stojí: pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Předsedou představenstva je jedenačtyřicetiletý Lukáš Abazid, nereagoval však ani na telefonu, ani na zaslané SMS.

Batesys One patří společnosti Geortess One. Má stejnou virtuální adresu. Žádné reference, žádná webová stránka, žádné kontakty na vedení. Akcie v hodnotě dvou milionů korun jsou psané na jméno, takže majitele nelze z veřejných zdrojů dohledat. Ředitelem společnosti je Zdeněk Čadek, jehož jméno najdete v rejstříku jako jednatele několika dalších společností se sídlem na Kypru.

Poslanec Kolovratník říká, že schůzku se Zdeňkem Čadkem mu sjednal další poslanec hnutí Pavel Pustějovský – jeden z místopředsedů klubu ANO. Pavel Pustějovský na snahu Seznam Zpráv o rozhovor nereagoval.

Jak se k vám dostal?

Dal mi na něj doporučení kolega poslanec Pavel Pustějovský, ale asi v tomhle nedomýšlím… Nespekuluji, co by za tím mělo být, nebo nemělo, protože je normální, že přijde někdo z poslanců a řekne: Chce tě požádat o schůzku někdo a já ho znám. To asi jako je normální. A vím, že Pavel (Pustějovský) říkal: Chci tě požádat o jednání s tím člověkem, za sebe říkám, že ho znám, že to není neznámý člověk. No nevím, co by za tím mělo být, nebo nemělo. A Pavlovi (Pustějovskému) důvěřuju, protože ho znám. Oni přišli s materiálem, který, se netajím, mně tedy přišel zajímavý. A tu složku jsem přinesl ministrovi, to bych vám asi uměl dohledat.

To bych byl rád.

Termíny schůzek si píšu. Mám to, podívejte, to vám můžu dokonce ukázat – 4. září v 8:00.

Co o nabídce Batesysu řekl tehdejší ministr Kremlík? Pusťte si video.

Rozhovor Seznam Zpráv s Vladimírem Kremlíkem. Natočeno 30. ledna 2020.Video: Seznam Zprávy

A kde to bylo?

No u ministra. Tohleto si oni připravovali, nebo já nevím, jak to popsat. Tohle byl jako jejich draft nebo návrh materiálu, jak by se to mohlo udělat. A to mně dali v té složce. A řekli: My si myslíme, že to jde všechno udělat a zeptejte se pana ministra. Takhle, pozor: Ten by o tom měl vědět. Takže musím vyloučit, kdyby o mně někdo tvrdil, že jsem za ně jako lobboval nebo tlačil na toho ministra, to vám říkám do očí: V žádném případě. Pro mě to byl normální obchodní případ a jenom vysvětluju: Musí to… Nebo myslím si, že tohle má ten ministr vědět, že bychom to neměli koumat nebo posuzovat bez něj. On je v té exekutivě nejvyšší. Vy z toho děláte problém, který tam já vůbec nevidím.

Nebo ho nechcete vidět.

Tak já nevím, možná jsem sehrál roli nějakého pošťáčka, nevím. Ale chci ještě jednu věc říct: Není mým úkolem dělat detektiva. To nemyslím ve zlém. Že budu každého, kdo ke mně přijde, lustrovat a dívat se do rejstříku a do justice a hledat jeho vazby…

Taková základní věc? Když přinese někdo, kdo žádá o zakázku dvou, tří až pěti miliard, podívat se, co to je za firmu?

V tom vám můžu dát za pravdu, ale opakuju: Kdybych byl já, kdo rozhoduje, kdybych já byl ten ministr nebo generál, tak si tu analýzu k…a udělám. Pardon.

A ta firma byla založena před rokem a půl. Má jako předmět podnikání pronájem nemovitostí, má virtuální adresu, nemá žádné internetové stránky, žádné reference, žádné uzávěrky…

Tak právě proto je dobře, že jsme ten případ uzavřeli, jak jsme uzavřeli. Z celé třeba hodinové agendy tohle trvalo, nevím, tři minuty. Jestli máte pocit, nebo informace, že já jsem třeba na to tlačil, nebo za ně bojoval, tak to musím rozhodně popřít. Protože tu firmu jsem vlastně viděl jednou, při tom jednom jednání. Teď se můžeme bavit, že jsem sehrál nějakou roli pošťáka, ale opakuju, když se na to teď zpětně dívám, tak bych to neudělal jinak.

Reklama

Doporučované