Hlavní obsah

Developer Korec nám ukázal psí chatku za statisíce. Má vlastní topení

Aristocrat je nejúspěšnějším psem světa. Jeho majitelem je Evžen Korec, známý český developer.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Evžen Korec je majitelem firmy Ekospol. Kromě toho řídí i táborskou zoo a vlastní nejúspěšnější chovnou stanici psů plemene cane corso, se kterými na mezinárodních soutěžích sbírá jednu cenu za druhou.

Článek

Přichází v manšestrákách a košili. Vedle něho běží psí fena Koleta, která ze svého pána nespustí oči. Jsme v domě majitele Ekospolu Evžena Korce, muže, kterého časopis Forbes řadí mezi stovku nejbohatších Čechů. Jenže to na první pohled nepoznáte. Místo do drahých obleků či aut totiž Evžen Korec investuje do zvířat - a hlavně do psů.

„Vítejte v chovatelské stanici Korec Corso,“ říká Evžen Korec v chodbě rozlehlého domu, které dominuje psí pelech.

„Jsme doma, protože Koleta, zakladatelka naší chovatelské stanice, bydlí spolu se svým synem Aristocratem také doma. Ostatní psy máme venku ve vytápěných chatičkách,“ dodává a uklidňuje černou fenku, které se nelíbí náš kameraman. „Asi jí těmi pomalými pohyby připomíná zloděje, kterého nedávno vyštěkala,“ vysvětluje podnikatelova manželka a jeho pravá ruka Jana Korcová.

Genetika v praxi vyšla

Koleta byla tři roky nejúspěšnější českou fenou a její syn Aristocrat je momentálně jeden z nejlepších světových psů. Jsou bráni jako členové rodiny a i když je to poměrně velké plemeno, v domě se mohou pohybovat bez omezení.

Kromě chodby mají i další pelíšky v ložnicích nebo ve velkých sedačkách v obývacím pokoji. A můžou i do postele. „Ale nespí tam. Tím, že psi jezdí po výstavách a spí po hotelech, musí být absolutně socializováni,“ doplňuje Jana Korcová.

Aristocrat je výsledkem první úspěšné inseminace u plemene cane corso.

„Potvrdil mé teoretické předpoklady, že se podaří špičkové geny přenést,“ dodává Korec, který kromě toho, že je známý developer, je také vystudovaný genetik a spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. „Důležité je, aby pes neměl geneticky přenosné choroby a měl nejlepší hodnocení dysplasie kyčelního kloubu. To Aristocrat splňuje,“ dodává.

Šampion za 15 tisíc eur

Kdyby byl na prodej, což samozřejmě není, vyšplhala by se jeho cena na evropském trhu na 10 až 15 tisíc eur. „V Česku na to není kapitál,“ dodává Evžen Korec. I když jsou Aristocratovi tři roky, už je otcem 40 štěňat. „O krytí je obrovský zájem. Abych realizoval program na zlepšení vlastností cane corso, tak fenám, které splní kritéria, poskytuje krytí zdarma,“ dodává Korec.

Cane corso je italské hlídací plemeno, v poslední době je ale i v Česku stále rozšířenější i proto, že je vhodné do rodiny s dětmi.

Evžen Korec

Zakladatel a majitel společnosti Ekospol.

V roce 2016 koupil krachující zoo v Táboře, kterou zachránil a dnes jí šéfuje.

Časopis Forbes odhaduje jeho majetek na 3,5 miliardy korun a řadí ho na 69. místo v žebříčku českých miliardářů.

Pro psa je ideální, když může být doma, ale má velký výběh. Dvouhektarová zahrada kolem domu rodiny Korcových to splňuje. Celkem má chovatelská stanice 10 psů. Ti další žijí venku. Každý z nich má na zahradě zhruba 200 metrů velký výběh a v něm vyhřívaný zahradní domek. Boudou se totiž jejich příbytek nazvat nedá.

„Chatka má krytou terasu, za ní předsíň a pak ložnici vytápěnou termostatem. I v té největší zimě tam bude 15 stupňů. To je zateplení 12centimetrovým polystyrenem,“ dodává Korec s tím, že cena za chatku jde do statisíců.

Rozpis služeb jako v zoo

Jak Evžen Korec říká, starat se o takovou stanici je jako starat se o menší zoo. Na nástěnce proto visí přesný rozpis služeb „Musí se držet služby jako v zoo, v sobotu, v neděli, musíme vědět, kdo zodpovídá za venčení a krmení psů,“ dodává Korec. Kromě něj a jeho manželky se o psy starají i další pomocníci.

„Já dělám genetiku a strategii. Jinak veškerou výchovu, přípravy na výstavy, krmení, návštěvy veterinářů řídí moje manželka s týmem tří lidí,“ dodává Korec s tím, že 90 procent svého času věnuje řízení Ekospolu a jen 10 procent je na zoo a chovatelskou stanici.

„Přece jen řídit developerskou firmu není úplně jednoduché a je to potřeba, abych z toho mohl financovat vše další,“ říká Korec.

Reklama

Doporučované