Hlavní obsah

Developerská CTP míří na burzu. Očekává, že vybere přes 23 miliard korun

Foto: CTP Group

Průmyslový projekt developera CTP v Bratislavě.

Reklama

Skupina CTP Nizozemce Remona Vose vstoupí na burzu cenných papírů v Amsterdamu. Developer doufá, že by mu veřejná nabídka akcií mohla vynést až 23,5 miliardy korun pro další expanzi.

Článek

CTP, největší průmyslový developer ve střední a východní Evropě, založený v roce 1998 v Humpolci, ve čtvrtek oznámil plány na vstup se svými akciemi na nejstarší burzu cenných papírů na světě Euronext Amsterdam.

Očekává se, že nabídka proběhne v následujících týdnech a hrubý výnos dosáhne přibližně 900 milionů eur. Společnost ho plánuje využít pro svoji další expanzi.

Vstup CTP na největší burzu Evropské unie je dalším strategickým posunem společnosti z hlediska financování. V září 2020 společnost úspěšně vydala první sadu zelených dluhopisů ve výši 650 milionů eur, po které následovaly ještě další dvě emise, a celkový objem zelených dluhopisů tak dosáhl na 1,55 miliardy eur.

Foto: CTP Group

Developerská skupina CTP začala v Boru u Tachova poblíž dálnice D5 stavět nový velký sklad pro společnost Loxxess.

Výsledky loňského roku ukazují, že navzdory celosvětové pandemii koronaviru se CTP podařilo výrazně rozšířit své aktivity a nepřerušit dosavadní, ziskový růst – ten meziročně činil 15,3 procenta.

„Celosvětově jsou výhledy logistických nemovitostí velmi atraktivní. Současná situace urychlila několik faktorů, mezi nimi například masivní růst e-commerce, který vede k dlouhodobé skokové změně poptávky po logistických službách a prostorech,“ říká Remon Vos, zakladatel generální ředitel CTP s tím, že společnost nedávno nově expandovala například do Bulharska a připravuje vstup na první západní trh v Rakousku.

Dlouhodobou strategií CTP je vlastnit pozemky v blízkosti hlavních nebo velkých měst střední a východní Evropy. Ke konci roku 2020 bylo ve výstavbě téměř milion metrů čtverečních pronajímatelných ploch, které budou dokončeny v průběhu letoška. Z toho bylo 63 procent již pronajato stávajícím či novým klientům. Roční příjem z pronájmu v daném období činil 344 milionů eur.

Společnost CTP

- Firma je s 6,3 milionu metry čtverečními logistických prostor celkem v osmi zemích největším průmyslovým developerem ve střední a východní Evropě.

- Na začátku roku 2021 společnost zaujala také pozici nejudržitelnějšího developera v regionu díky certifikování celého svého portfolia podle certifikace BREEAM a dosažení uhlíkové neutrality.

- Skupinu CTP Group založil Nizozemec Remon Vos v roce 1998 v Česku.

- Před pěti lety CTP vstoupila na další trhy v regionu. Kromě Česka působí na Slovensku, v Srbsku, Rumunsku, Polsku a nově v Maďarsku. V Česku na konci června firma vlastnila 3,46 milionu metrů čtverečních ploch v 54 areálech.

Foto: CTP Group

Šéf developerské skupiny CTP Group Remon Vos.

Čerstvá nabídka se týká 15 procent akcií společnosti CTP, které poskytne jediný akcionář společnosti a generální ředitel Remon Vos. Ten po dobu jednoho roku zůstane většinovým akcionářem společnosti. Nabídka bude primárně zpřístupněna institucionálním investorům. Finančním poradcem společnosti je N.M. Rothschild & Sons Limited.

Portfolio skupiny letos přesáhne sedm milionů metrů čtverečních, na konci roku 2020 měla ve výstavbě 740 000 metrů čtverečních pronajímatelných ploch, které po dokončení pomohou sedmimilionovou hranici pokořit. Aktuálně CTP vlastní budovy o rozloze 6,3 milionu metrů čtverečních. Do dvou let by vedení firmy chtělo dosáhnout na hranici 10 milionů metrů čtverečních pronajímatelných ploch.

Letos by CTP chtěla začít stavět tři projekty v Polsku, a to ve Varšavě a Katovicích, celkový objem investic je přes pět miliard korun. V Rakousku by měla začít stavbu logistických projektů poblíž Vídně.

Hrubý příjem z pronájmu CTP Group loni meziročně vzrostl o 15 procent na 344 milionů eur (8,8 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované