Hlavní obsah

Dezinformace, výhrůžky i strach. Pensylvánie jako bitevní pole

Foto: Profimedia.cz

Protesty v ulicích Filadelfie.

Reklama

Americký stát, o kterém se dlouho dopředu mluvilo jako o tom, který bude rozhodovat o příštím prezidentovi Spojených států. A byla to pravda. Na výsledky však stále čekáme.

Článek

Pensylvánie je stát v severovýchodní části Spojených států amerických čítající více než 12 milionů obyvatel, skoro 9 milionů registrovaných voličů. Kdo v Pensylvánii mohl volit?

O něco více žen než mužů, respektive 53 procent žen a 47 procent mužů. Republikáni mají větší zastání u lidí starších čtyřiceti let. Demokraté více bodují u dvacátníků a třicátníků. Rozdíly jsou však v rozmezí ne více než 10 procentních bodů. Pravý tzv. swing state, tedy stát, který se výrazně nepřiklání k jedné nebo druhé politické partaji.

Americké volby sledujeme online:

Je to stát, ve kterém žije 86 procent bělošských voličů, 8 procent Afroameričanů, 4 procenta latinos a jen procento Asiatů. Bílá majorita voličů se přiklání spíše k republikánům, stále ale mluvíme pouze o těsné nadpoloviční většině republikánských hlasů. Všechny minority míří k demokratům, a to jasně.

Nejvíce voličů je ve středním věku. Co je zajímavé, více než 50 procent pensylvánských voličů nemá vysokoškolské vzdělání. Šest procent voličů se hlásí k LGBT+ komunitě. Finančně je na tom pensylvánský elektorát vyrovnaně - příjem pod padesát tisíc dolarů má přibližně třicet procent voličů, nad 50 tisíc také třicet a stejně tak i ti, kteří vydělávají nad 100 tisíc dolarů. Všechna data pocházejí z Edison Research pro National Election Pool.

Bitevní pole

Stát o velkém počtu dvaceti volitelů je tzv. game changer, tedy stát, který kandidátovi na prezidenta velmi pomůže, anebo mu výrazně uškodí. Klíčovým státem se stal i kvůli tomu, že v loňském roce prošla novela zákona o korespondenčním hlasování.

Tamní úřady povolily plošné hlasování poštou, a to bez udání jakéhokoliv důvodu. Čekal se tak desetinásobný počet hlasujících korespondenčně ve srovnání s volbami před čtyřmi lety. Nakonec poštou volily tři miliony lidí. I proto jsme svědky tak dlouhého sčítání hlasů.

Před čtyřmi lety tu Donald Trump vyhrál nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou s rozdílem menším než jeden procentní bod. A také Joe Biden si v rámci kampaně uvědomoval, jak těsný boj tu nastane.

Oba kandidáti Pensylvánii věnovali poslední den kampaně. Byl to dokonce jediný stát, na kterém se obě kampaně několik hodin před hlavním volebním dnem shodly. Joe Biden z Pensylvánie pochází, začínal tu i uzavíral celou kampaň a Trump si zvolil právě Bidenovo rodné město jako místo pro jeden z posledních předvolebních mítinků.

Že se Pensylvánie stane „bitevním polem“, dokázali i lidé, kteří v průběhu sčítání hlasů vyšli do ulic. Ve čtvrtek večer demonstrovali příznivci prezidenta Donalda Trumpa i jeho odpůrci, kteří požadují řádné sečtení všech hlasů odevzdaných v prezidentských volbách. Podle agentury AP mají na mnoha místech volební komisaři strach, a to nejen kvůli rozzuřeným demonstrantům, ale i kvůli výhrůžkám, které dostávají. Ve Filadelfii policie zadržela dva muže, podle místních médií je podezřívá z pokusu o útok na sčítací halu.

Dezinformační ohnisko

Právě proto, že se v Pensylvánii očekávalo jedno z hlavních bitevních polí letošních amerických voleb, se stát „těšil“ i velkému náporu dezinformačních kampaní. Již v průběhu první volební noci přišly podle agentury AP potvrzující informace o tom, že se v Pensylvánii nachází tzv. dezinformační hotspot.

Sociální sítě Twitter a Facebook například v průběhu úterý stahovaly ze svých stránek lživé informace o umístění volebních místností. Shodou okolností ve městě Scranton, Bidenově rodišti. Mimochodem právě tyto falešné informace Twitter vytrasoval k synovi prezidenta Trumpa, Donaldu Trumpovi Jr.

Mezi další „vypuštěné“ dezinformace patřilo i video, které ukazovalo výpadky strojů, pomocí kterých se započítávají hlasy. Ve skutečnosti se ale jednalo jen o jeden přístroj, který byl chvíli mimo provoz, ale během několika minut byl opět plně funkční.

Facebook i Instagram, který však patří pod jednu firmu, pak smazaly i nepravdivý příspěvek, který ukazoval ničení korespondenčních hlasů určených Donaldu Trumpovi.

Reklama

Doporučované