Hlavní obsah

Dezinfoservis: Dánsko nemůže vymáhat očkování proti covid-19, vakcína neexistuje

Foto: Profimedia.cz

Vakcína na covid-19 ještě neexistuje, jde o ilustrační obrázek.

Reklama

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Nucené očkování proti covid-19 v Dánsku? Vakcína není

O co jde? Dne 14. dubna vyšel na dezinformačním serveru Aeronet poplašný a zavádějící článek o nuceném očkování v Dánsku. Autor podepsaný VK, šéfredaktor AE News, v titulku o délce jednoho odstavce uvádí, že Dánsko uzákonilo v reakci na současnou koronavirovou pandemii „nucené očkování až do roku 2021“. Farmaceutické firmy se prý radují nejvíce za posledních sto let a země tak má na dosah nejcennější trofej v podobě „veřejného zdraví“. Nucené očkování bude podle autora vypadat následovně: „Policista bude držet pacienta a lékař mu bude násilím pomocí injekce podávat vakcínu.“ Zásadní na celé situaci má být, že stejný model chtějí prý farmaceutické společnosti prosadit ve všech zemích Evropy a USA. Završením vyčerpávajícího titulku je tvrzení, že „nucené očkování“ je součástí přechodu „západní civilizace od léčiv k vakcínám“. V případě, že někdo očkování odmítne, skončí ve vězení. V článku se pak objevuje varování před podobnými kroky, které mohou být ve jménu veřejné ochrany uzákoněny i v České republice. Autor využívá manipulativních obratů a tvrzení, kterými se pokouší vyvolat ve čtenáři strach, některé věty vyznívají antisemitsky a rasisticky.

Fact-checking: Zpráva se objevila již v druhé polovině března na AC24 a o několik dní později na serveru mega zprávy. Následně byla sdílena na mnoha dalších českých dezinformačních serverech. Pokud zdroj zcela nechyběl, byl většinou uváděn deník The Local a Summit.news.

Ačkoli je možné považovat The Local za relevantní zdroj, informace z něj převzaté byly ve výsledné podobě na českých serverech výrazně překroucené. Dánsko je zemí, kde je očkování dětí doporučované vládou, ale je i nadále dobrovolné. The Local informoval o novém jednomyslně přijatém zákonu, který byl schválen dánským parlamentem dne 12. března 2020. Tento zákon obsahuje balíček opatření pro boj s koronavirem a zůstane v platnosti do března roku 2021. Byl přijat zcela bez souvislosti se současnou očkovací politikou země. Podle nově přijatého zákona by dánští občané skutečně mohli čelit trestnímu stíhání, pokud by odmítli vyhovět požadavkům zdravotnických orgánů, například pokud by odmítli podstoupit test na koronavirus. Ministerstvo zdravotnictví nyní bude spolupracovat s ministerstvem spravedlnosti na podrobnostech toho, jak bude policie se zdravotními úředníky při vymáhání požadavků spolupracovat. Stejně jako vymáhání karanténních opatření zákon umožňuje orgánům po lidech očkování požadovat.

Tuto informaci následně využila dezinformační média a vytvořila poplašnou zprávu o nuceném očkování. Vakcína proti koronaviru v současné době ale neexistuje. Pouze probíhá její vývoj, u něhož není zřejmé, kdy bude ukončen a zda vůbec bude spolehlivá a bezpečná vakcína vytvořena. Lidé proto nemohou být k neexistujícímu očkování žádným způsobem nuceni. Jedná se především o preventivní opatření. Podobné zákony byly schváleny i v dalších zemích Evropské unie.

Tato poplašná zpráva se nejprve šířila i na zahraničních dezinformačních serverech, např. infowars.com, za kterým stojí známý konspirační teoretik Alex Jones. Ze serveru infowars zprávu pak převzal z českého dezinformačního prostředí web czechfreepress.cz. Autor se mimo jiné odvolává na „děsivé svědectví Dr. Shivy“. Tvrzením Dr. Shivy jsme se již věnovali v minulých dezinfoservisech.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19, jejíž součástí je i portál Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i organizací a „nevládek“, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Iniciativa s pracovním označením „c19 dezinfoservis“ je na samém začátku a postupně ladí detaily, proto žádá čtenáře o shovívavost. Její členové také ocení vaše rady či podněty ke zlepšení poskytovaného servisu. Připomínky můžete posílat na c19@dezinfoservis.cz, kde se také můžete přihlásit k odběru infoservisu.

Foto: ČTK

Nepřijímat na jednotku intenzivní péče pacienty nad 80 let byl jen návod do situací, kdy by na jednotkách intenzivní péče nebylo místo. Současně tento postup ale ve Švédsku nepoužívají.

Nemocnice v Británii a Švédsku neodmítají resuscitovat nebo přijímat starší pacienty

O co jde? Na facebookové stránce Tomio Okamury (SPD) byl zveřejněn příspěvek, který manipulativně ohýbá veřejné informace ke kritice politických systémů daných států (v sobotu už autor příspěvek smazal). Jedná se o problematiku „faktické eutanazie“. Autor příspěvku se opírá o dva případy z Velké Británie a Švédska. V prvním případě uvádí, že jsou lidé tlačeni do odmítání resuscitace. Druhý případ je založen na zprávě, že švédská nemocnice Karolinska University Hospital už nebere pacienty nad 80 let na jednotky intenzivní péče. Cílem příspěvku bylo podpořit dojem, že se liberální („neomarxistické“) vlády snaží zbavit starší populace kvůli ušetření na důchodech a vytvoření „nového řádu“. Příspěvek je manipulativní a obsahuje nepodložené zejména domněnky a názory. Jedná se o dezinformační příspěvek a politický marketing.

Fact-checking: Jediné dva konkrétní případy, na které se autor odkazuje, jsou z Velké Británie a Švédska. První informace uvádí, že staří lidé ve Velké Británii jsou tlačeni do odmítání resuscitace. Tuto zprávu vyvrací informace z deníku The Guardian. Uvádí, že na rozdíl od Spojených států je v Británii finální rozhodnutí na podání kardiopulmonální resuscitace (KPR) na ošetřujícím lékaři, nikoli na pacientovi či jeho rodině. Tuto informaci zveřejnila i Rada pro resuscitaci UK ve svých oficiálních zprávách.

Druhý případ vychází z článku z webu Somag News a týká se švédské nemocnice Karolinska University Hospital, která údajně nepřijímá pacienty nad 80 let na jednotky intenzivní péče. Jde o manipulativní tvrzení, které se podle oficiálních zdrojů nepotvrdilo. Podle švédského deníku Aftonbladet, na který odkazuje většina zdrojů, je zřejmé, že jde pouze o návod, jak řešit situaci, pokud by kvůli koronavirové epidemii byl nedostatek prostoru na jednotkách intenzivní péče. Návod vydaný nemocnicí vznikl na základě pokynů vydaných švédskou Národní radou pro zdraví, který však podle deníku není v současné době používán. Zároveň se v pokynech nepřihlíží k chronickému věku, nýbrž k biologickému, který se skládá ze zdravotního stavu pacienta (ten však s chronickým věkem přímo souvisí).

Foto: Člověk v tísni

Člověk v tísni.

Neziskovky pomáhají i v Česku

O co jde? Článek zveřejněný na dezinformačním webu Eurabia 20. dubna je čtenářům prezentován jako glosa. Samotný titulek „Na české lidi vláda s neziskovkami sere, ale do muslimských a afrických zemí posílá miliardy z našich daní“ naznačuje, že autorovým záměrem je vyvolat ve čtenáři rozhořčení nad tím, jakým způsobem některé neziskové organizace, jmenovitě Člověk v tísni a Lékaři bez hranic, využívají zahraničních financí a zdrojů ze státní pokladny. Zatímco v České republice se podle autora žádným způsobem v boji proti koronaviru neangažují, zahraničním zemím pomoc poskytují. Přestože má být článek „glosou“, krátkým komentářem aktuální situace, autorovy „názory“ jsou založeny nejen na nepodložených tvrzení, ale v první řadě na tvrzeních zcela nepravdivých.

Fact-checking: Když autor uvádí, že se Člověk v tísni a Lékaři bez hranic od pomoci v Česku distancují, přestože nadále čerpají finanční prostředky ze státní kasy, předkládá lživou informaci. Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Česko na pomoc lidem, kteří se v souvislosti s pandemií koronaviru ocitli v těžké situaci, poskytují poradenskou službu těm, kteří přicházejí o práci, živnostníkům, matkám samoživitelkám či sociálně slabým. Doučují také stovky dětí, které mají omezené připojení k internetu, komunikují s vládou o návrzích úpravy zákonů pro minimalizaci dopadů koronaviru, zpřístupňují audiovizuální lekce a výukové materiály pro domácí vzdělávání či webináře pro učitele.

Lékaři bez hranic v současnosti zasahují v nejhůře postižených oblastech světa včetně zemí v Evropě. V České republice skutečně nejsou výrazně aktivní. Jak sami uvádějí, „nijak nechceme zlehčovat okolnosti v České republice, ale situace zde zatím není tak kritická“. Mimo jiné, Lékaři bez hranic jsou financování výhradně ze soukromých darů, nikoli státem.

Rovněž není pravdou, že by pro Člověka v tísni ani Lékaře bez hranic byly jiné české neziskové organizace, které autor zmiňuje (např. Červený kříž), neznámé. Organizace se vzájemně znají, spolupracují a, pokud je potřeba, některou svou činnost společně koordinují.

Člověk v tísni celkem za rok 2018 disponoval 2,017 miliardy Kč, z toho 38,7 % pocházelo ze zahraničí, 24,5 % od Evropské komise, některé prostředky pocházely z OSN či Evropské komise. Ze státního rozpočtu pocházelo 7,7 %.

Více info: Celkový přehled všech finančních zdrojů Člověka v tísni za rok 2018 zde a zde.

Lékaři bez hranic nepřijímají dlouhodobě prostředky od české vlády, vlád jiných zemí ani mezinárodních institucí. Jejich financování je zajišťováno drtivou většinou ze soukromých darů zde.

O lékařích bez hranic si můžete více přečíst také zde.

Pod článkem uvedené číslo bankovního účtu uvozené větou „Prosím podpořte nás i v této těžké době bránit Českou republiku před invazí uprchlíků z Afriky a šířením islámu! Předem moc děkujeme. Společně zvítězíme a ubráníme se!“ působí mimo jiné jako snaha profitovat z úmyslně vyvolaného rozhořčení čtenářů.

Reklama

Doporučované