Hlavní obsah

Dezinfoservis: Vitaminem C se proti koronaviru neochráníte

Foto: Profimedia.cz

Doposud neexistuje žádná studie, která by potvrzovala účinek vitaminu C v boji s koronavirem.

Reklama

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Léčba covid-19 vysokými dávkami vitaminu C není schválená ani ověřená

O co jde? Autor v článku na webu Věk světla uvádí, že covid-19 „není nemoc ze zápalu plic, ale je to nemoc z nedostatku kyslíku“. A právě ztráta kyslíku v krvi v konečném důsledku vede k selhání dalších orgánů. To, co člověku přivodí smrt, není tedy podle autora ARDS zápal plic. Jako ochrana podle něj proti dalšímu šíření viru pomáhají nitrožilně podávané vysoké dávky vitaminu C, hydroxychlorochin s azithromycinem a zinkem a oxygenace hyperbarickým ozonem. Autor dále uvádí, že při léčbě plicní ventilátory nejenže nepomáhají, ale v některých případech dokonce škodí.

Fact-checking: Autor je anonymní, nelze ověřit, zda má medicínské vzdělání.

Novinářka Ludmila Hamplová ze Zdravotnického deníku upozorňuje, že doposud neexistuje žádná studie, která by potvrzovala účinek vitaminu C v boji s koronavirem či u jiných infekcí dýchacích cest.

Přesvědčivá data chybí i u dalších infekcí dýchacích cest. Před užíváním infuzí s vysokými dávkami vitaminu C navíc varuje i český Státní ústav pro kontrolu léčiv. Jedná se podle něj o neschválenou a neověřenou léčbu.

Podrobně o tom, co o vitaminu C víme v kontextu nového koronaviru, píšeme zde.

Co se týká hydroxychlorochinu, ani pro jeho použití v souvislosti s onemocněním covid-19 nemáme nyní žádná solidní data, která by dávala jistotu, že se jedná o účinnou léčbu. Ačkoli ho na základě velmi omezených důkazů v jednotlivých případech schválila FDA a při léčbě covid-19 se používá, prozatím je vše na úrovni experimentální léčby.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i portál Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i z organizací a „nevládek“, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Iniciativa s pracovním označením „c19 dezinfoservis“ je na samém začátku a postupně ladí detaily, proto žádá čtenáře o shovívavost. Její členové také ocení vaše rady či podněty ke zlepšení poskytovaného servisu. Připomínky můžete posílat na c19@dezinfoservis.cz, kde se také můžete přihlásit k odběru infoservisu.

Označení „uprchlík Merkelové“ je manipulace

O co jde? Video zachycuje muže, který v německém supermarketu otevírá, konzumuje a následně vrací načaté potraviny zpět do regálů. Obsah byl sdílen 6. 4. na facebookovém profilu rádia Svobodný vysílač a doprovázel ho popisek ve formě otázky, proč by takoví lidé měli vstupovat do Evropy.

Fact-checking: Video bylo pravděpodobně pořízeno před klenotnictvím v německém Freiburgu. Jeho autor pravděpodobně pochází z Tuniska a na svém kanálu ho sdílel 5. 4. pod jménem Abd Esalam. Muž ve videu předvádí, že si v supermarketu může cokoliv vzít, aniž by mu v tom někdo bránil. Kameramana opakovaně oslovuje „baba“, což lze přeložit jako „otec“, ale výraz se používá i pro oslovení blízkého člověka. Muž hovoří tuniským dialektem a volně přeloženo ve videu uvádí, že se „člověk nemusí bát chudoby, je tu (v Německu) dost zboží pro každého… Všechno nám vzali, tak si teď můžeme brát my“.

Rádio Svobodný vysílač, které video sdílelo, bylo serverem Manipulátoři.cz zařazeno mezi šiřitele dezinformací (proč tak bylo označeno, se dozvíte zde). Popisek k samotnému videu, jenž vyznívá velmi protiimigračně, byl pouze přeložen z facebookového profilu „I stand with Greece“, který sdílí poplašné zprávy týkající se migrace.

Video je s velkou pravděpodobností pravé a aktuální. S ohledem na uvedené informace soudíme, že se jedná se o clickbait a manipulaci, označení „uprchlíci Merkelové“ neodpovídá obsahu.

Rozpory v počtech obětí koronaviru

O co jde? V úterý 14. 4. uveřejnil český politolog, ekonom a komentátor Petr Robejšek na svém facebookovém profilu příspěvek, v němž obviňuje novináře z uveřejňování nepřesných informací ohledně počtu nakažených koronavirem a jeho obětí, a to zejména při srovnání dat mezi USA a Itálií. Podle něj novináři v honbě za atraktivními titulky uvádějí zavádějící informaci, že USA má nejvíce nakažených koronavirem na světě. Podle něj by se však měla média soustředit spíše na počet úmrtí vzhledem k celkovému počtu občanů.

Fact-checking: Robejšek se odvolává na data Univerzity Johnse Hopkinse a údaje z Wikipedie. Dle jeho výpočtů si tak podle počtu obětí v poměru k počtu obyvatel stále nejhůře vede Itálie, což odpovídá i údajům univerzity. Celý příspěvek je tak pouhou kritikou práce novinářů.

Robejšek se neodvolává na žádné konkrétní články, takže je těžké určit, zda jsou jeho obvinění oprávněná. Nicméně stále zůstává pravdou, že na počty úmrtí Spojené státy momentálně Itálii převyšují, tudíž ani toto případné tvrzení ze strany novinářů nelze považovat za vyloženě lživé.

Naše zevrubná analýza nepotvrdila, že by seriózní česká média vědomě zkreslovala data nebo zamlčovala počty mrtvých a nakažených.

Příspěvek z Facebooku převzala i další média jako Sputnik nebo Gloobal.cz.

Reklama

Doporučované