Hlavní obsah

Dienstbier o výměně ministrů. Můj konec chtějí pučisté z Lán a pražská mafie

 

Reklama

Jiří Dienstbier patří společně s Michaelou Marksovou a Svatoplukem Němečkem k favoritům na odchod z vlády.

Článek

„Nastal čas přestat s přehnanou zdrženlivostí." Těmito slovy uvedl na svém Twitteru ministr Jiří Dienstbier ostré prohlášení, které směřuje do vlastních řad sociální demokracie.

„V ministerské ruské ruletě po mém odvolání volají pučisté z Lán Tejc a Zimola + pražská mafie-pračka peněz Poche a podvodník Březina. Nová krev?“ napsal Dienstbier dále na sosiální síti. Reaguje tak na dění, které už zhruba dva týdny hýbe celou ČSSD. Tehdy Sobotka v dopise oznámil, že v brzké době vymění část ministrů sociální demokracie, s jejichž prací není spokojený. A Dienstbier je jedním z horkých kandidátů.

Podle zjištění Seznam Zprávy by měl Sobotka vyměnit tři ministry. Místo Jiřího Dienstbiera má nastoupit do vlády poslanec ČSSD Jan Chvojka jako nový ministr pro lidská práva. Michaela Marksová skončí v křesle ministryně práce a místo ní do vlády přijde předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Sobotka se nejdříve chce s každým ze svých ministrů sejít a až poté rozhodne, kdo ve vládě skončí. Svůj plán probral také s prezidentem Milošem Zemanem na úterním obědu v Lánech. Žádná jména ale zatím oficiálně neuvedl.

Na Dienstbierův internetový výkřik reagují jeho straničtí kolegové, které zmiňuje zdrženlivě.

„Ti, kteří jsou unavení, by si měli vzít dovolenou a nerozvíjet konspirační teorie. Je to v kompetenci premiéra, já ho neřídím,“ řekl Seznam Zprávy poslanec Jeroným Tejc.

I druhý označený účastník lánské schůzky Jiří Zimola reaguje na osočení obdobně. "Pan ministr slyší trávu růst. Chápu, že ze svého neúspěchu potřebuje obvinit někoho jiného, a ještě ho přitom pošpinit, ale plete se," vzkázal.

Europoslanec Miroslav Poche odmítl, že by měl sebemenší vliv na výsledek jednání kolem vládní sestavy. Vyjádřil se i k Dienstbierově označení, že je pražská pračka peněz.

„JD naráží na můj dávno vysvětlený problém z roku 2010, činí tak často,“ vzkázal z Bruselu. Připomněl tak šest let stary případ, kdy jej krátce před komunálními volbami novináři chytili při machinacích se stranickými příspěvky. Poche tehdy daroval straně 200 tisíc korun, které dostal za účast v dozorčí radě Pražské energetiky. Částku ale do stranické kasy zapsal jako členské příspěvky dalších deseti spolustaníků. Vedení ČSSD požadovalo po pražské buňce, aby kvůli skandálu Pocheho stáhla z kandidátky, ta to ale odmítla.

Poche sám Dienstbiera označuje za neúspěšného ministra. „Příliš jsem neměl příležitost jeho práci sledovat, ale asi budu muset začít, všichni o ní mluví dost drasticky,“ dodává.

Reklama

Doporučované