Hlavní obsah

Díky chytré karanténě začneme opět fungovat. Roušky však zůstanou, říká zmocněnec

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla popisuje detaily takzvané chytré karantény, kterou vláda chystá nasadit proti epidemii koronaviru.

Reklama

Vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla popisuje detaily o hlavní zbrani proti koronaviru. Chytrá karanténa by se měla v následujících dnech z Jihomoravského rozšířit do dalších krajů.

Článek

Mluví se o tom, že by chytrá karanténa začala platit po Velikonocích. Už je známé konkrétnější datum startu?

Začali jsme v pondělí připravovat pilotní režim v Jihomoravském kraji s krajskou hygienickou stanicí. Postupně tam nabíhá soubor opatření. Jde o logistiku, testování, volání přes vzpomínkové call centrum, sběr dat a jejich vyhodnocování. Chceme to v příštím týdnu zhodnotit a začít posouvat do dalších krajů.

To znamená, že platí termín „po Velikonocích“?

Příští týden zkusíme přidat další kraje. A plošně? To si zatím netroufám tvrdit. To budeme vědět, až vyhodnotíme pilotní projekt.

Pilotní projekt v Jihomoravském kraji, který začal tento týden, se rozbíhá pohledem člověka zvenku jen pozvolna. Jak to teď funguje?

Kdyby se tento projekt spouštěl ve standardním módu, trvalo by několik měsíců, než by si s tím někdo troufl jít ven. A my jsme na to měli šest dní a to se bude chtě nechtě projevovat, i když armáda dělá skvělou práci a všichni se snaží. Máme každý den schůzky, každý den řešíme, kde jsou úzká hrdla. jedná se o vládní projekt, koordinuje to armáda, jsou v tom zúčastněná ministerstva a točí se to kolem krajské hygienické stanice, odběrných míst a laboratoří. To vše se koordinuje, zvyká si na sebe.

Takže to není o tom, že by se systém zapnul a začal rovnou fungovat?

Pilot neznamená, že máme všechno připravené a spustíme to. Celý týden se díváme, co potřebujeme, aby to fungovalo. Typicky nám například - dojdou chemikálie na testování ve Zlíně. Víme, že jich máme jen na polovinu příštího dne, tak jsme schopni například z Ústí nad Labem poslat auto, které doplní zásobu.

Řešíme, abychom co nejvíce testovali a co nejrychleji dokázali posílat lidi do domácích karantén, ať nemoc zastavíme. A abychom to celé dokázali logisticky pokrývat.

Dokázal byste tedy jednoduše shrnout, co se skrývá pod pojmem „chytrá karanténa“?

Je to soubor opatření, která mají vést ke konci plošných opatření, a dělali jsme opatření jen tam, kde jsou potřeba. Aby všichni pozitivně testovaní byli doma v karanténě a lidé, co nám z epidemiologického šetření vyšli jako potencionálně nakažení, zůstali také doma a čekali na test, který se k nim velmi rychle dostane.

Chytrá karanténa znamená mít rychlý a dokonalý přehled o nakažených, cíleně testovat, efektivně používat zdravotnický materiál a zajistit pomoc v co nejkratším čase s využitím moderních technologií.

Zkrácení doby je klíčové

Náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula mluví o tom, že by se rychlost dohledávání potencionálně nakažených měla snížit ze sedmi až osmi dnů na dva až tři dny. Je to ten klíčový faktor, ke kterému má chytrá karanténa vést a podle kterého se bude hodnotit její účinnost?

A nejenom to. Budeme vědět, kde nám chybí zásoby, jestli máme dostatečné množství zdravotníků a kde je centrum epidemie. To zkrácení doby je naprosto klíčové, protože potřebujeme dostat rizikové kontakty do karantény, než se nakazí a začnou dál šířit nemoc.

Proberme, co se změní u konkrétních situací, poté, co začne fungovat chytrá karanténa. Jak se změní komunikace s nově nakaženým?

V každém případě proběhne epidemiologický rozhovor. Chceme využívat i moderní technologie, abychom dokázali identifikovat co nejvíc kontaktů, se kterými přišel pozitivně testovaný do kontaktu. K využití technologií je potřeba souhlasu dotazovaného.

Následně může nasdílet své kontakty a chytrá karanténa udělá to, že se snaží stáhnout všechny potencionálně nakažené ještě dřív, než jsou infekční, do domácí karantény a pošle je na testy. A pokud se potvrdí, že jsou nakažení, tak začíná nové kolečko a hledáme jejich kontakty a další potencionálně nakažené. A ti, co nejsou pozitivní, mohou fungovat dál. Když to bude dobře fungovat, tak se podaří stáhnout z oběhu všechny lidi s příznaky.

Takže u potencionálně nakažených bude stát reagovat rychleji a budou kontaktováni profesionálním call centrem?

A bude jim nařízena karanténa. Aby neměli šanci nikoho nakazit.

Pro zbytek populace se uvolní opatření. Znamená to, že přestanou platit všechna omezení?

Rozvolnění plošných opatření a celkový postup v rozvolnění opatření není na mně.

Za mě je ale důležité, aby plošná karanténa netrvala ani o den déle, než je nezbytně nutné, a chytrá karanténa může pomoct i tomu, aby začaly fungovat i malé a střední podniky a základ ekonomiky. To, v jakém stavu je to teď, je dlouhodobě neudržitelné.

Vycházíme ze zemí, kde se epidemie zvládá

Z čeho vychází celý koncept chytré karantény? Je to podle skupiny COVID19CZ (součástí je i Seznam.cz) první technologický nástroj, který je připravený na spouštění. Z čeho tedy čerpal inspiraci?

Zčásti kopíruje například to, co používá Jižní Korea, kde se průběh nemoci daří velmi dobře regulovat. Vzali jsme některé věci, co tam dělají, a předělali je tak, aby byly aplikovatelné v Evropě. V asijských zemích nebo v Izraeli, kde se jim to také daří zvládat velmi dobře, přece jenom přistupují k opatřením velmi direktivně. A my to chceme dělat velmi demokraticky, na základě jejich rozhodnutí. Věříme, že 95 až 99 procent lidí chápe naléhavost situace a nebude házet klacky pod nohy.

Jaká je daň za to, že přistupujete takto citlivě k datům? O kolik by ten systém mohl být výkonnější?

Není to na stole a nikdo z nás, kdo pracuje na konceptu chytré karantény, by u toho být nechtěl, protože by to mohlo poškodit důvěru vůči státu. Mohlo by se to obrátit i proti nám a lidé by to i záměrně mohli bojkotovat. My věříme tomu, že nám všem záleží jak na zdraví našem, tak i našich blízkých, a proto je budeme chránit.

Zaujal systém chytré karantény i jiné státy než Českou republiku?

Snaží se to od nás převzít i další. Slováci něco přebírají, do Kanady se něco exportuje, s Litvou jsme v kontaktu. Nepřicházíme ale s jiným procesem, než který mají hygienici. To epidemiologické šetření je jenom zdigitalizované, aby fungovalo rychleji. A v rámci vzpomínkového telefonátu, kdy si nakažený volá s epidemiologem, tak ten se ho ptá, jestli může použít data z jeho mobilní sítě.

Když jste se dotkl vzpomínkových telefonátů nebo také map. Jak to funguje?

S hygienikem lidé musí spolupracovat. To bych chtěl zdůraznit. Musíte mu říct, koho jste potkal, když jste nakažený infekční nemocí. Takový postup platí u tuberkulózy i koronaviru stejně.

Foto: Vladimír Dzurilla, Seznam Zprávy

Ukázka vzpomínkové mapy. Ta nezobrazuje trasu, po které se člověk vydal, jen body na mapě, které jsou epidemiologicky významné. Jde o ukázku cesty člověka z Prahy do Špindlerova Mlýna se zastávkou na čerpací stanici.

Nově je tam technologická pomoc, kdy se snažíme použít pohyb mobilního telefonu za poslední dny, aby si lidé lépe vzpomněli. Ale to jen se souhlasem. Ten souhlas je platný na šest hodin a nejde o trasy, po kterých se člověk pohyboval. Když jsem ráno vstal a šel na Ministerstvo obrany, tak nikdo neví, jakou cestou. Jsou to jenom fleky na mapě, které stojí z epidemiologického hlediska za zmínku. Hygiena se může podívat na historii 14 dnů zpátky.

A tato vzpomínková mapa se tedy po šesti hodinách smaže?

Smaže, a kdyby bylo potřeba znovu vygenerovat vzpomínkové mapy, je znovu potřeba souhlas. Data zůstávají u operátora, ten je jenom vykreslí na mapě. A důležité je i dodat to, že máme jenom kontakty, na které si člověk vzpomene a uvede na ně kontakt. Negeneruje se mapa s lidmi, které jste potkali. Na to si člověk musí vzpomenout. Když od operátora dostane i rozmlženou informaci, že byl v Mělníku, tak si vzpomene, že byl u kamaráda, a může nám na něj dát telefon. To je ten rozdíl. Celé je to podle GDPR standardů. A pokaždé vám přijde SMS zpráva o tom, že operátor data poskytl. Takže máte i zpětnou kontrolu.

V druhé fázi by mohly pomoci aplikace Mapy.cz a nová aplikace Ministerstva zdravotnictví, které zase vůbec neřeší, jestli znáte, či neznáte druhého člověka. Jenom vyhodnocují, jestli se potkala jedna aplikace s druhou. Po pozitivním testování může každý poslat, s kým se potkal, hygieně a ta určuje, které kontakty jsou epidemiologicky významné, a kontaktuje je.

A případně se v aplikaci zobrazí notifikace, aby na sebe daný člověk uvalil dobrovolnou karanténu. Tady patří velké díky všem, kteří se podíleli na aplikaci z iniciativy COVID19CZ, konkrétně bych jmenoval Jakuba Nešetřila a Vojtěcha Komendu.

Často to splývá, myslím tím chytrá karanténa a funkce aplikace jako Mapy.cz. Jsou aplikace součástí chytré karantény?

Aplikace jako Mapy.cz jsou doplněk. Ale kdybych měl skutečně vyzvednout nějaké IT řešení, tak je to call centrum hygieny, které pomáhá hygienikům, aby mohli rychle odhalovat kontakty. Vše má ale jediný cíl – pomoci.

Jaký je ten hlavní argument, aby lidé souhlasili s využitím dat?

Můžete si lépe vzpomenout, s kým jste kde byl, a tím je chránit. A chránit i jejich blízké. Já pak můžu pomoci všem lidem, které znám, aby se hlídali a dali si pozor.

Co ale s lidmi, kteří nepoužívají chytrý telefon nebo neplatí kartou? Není to slabina chytré karantény?

Vzpomínky fungují na základě telefonního čísla. Je to nezávislé na přístroji, který jako telefon používáte. Dnes je to o tom, že mi zavolá hygienická stanice a provede se mnou šetření. A přidat k tomu můžeme dva nástroje. Jedním je vzpomínkové call centrum - kdo souhlasí, ten může sdílet svoji polohu, aby si lépe vzpomněl.

A pak ještě je možné využít aplikace jako Mapy.cz. A to je o tom, že chci dát vědět i ostatním lidem, aby se chránili a šli se testovat. Kdo nechce používat aplikace, nemusí, kdo nechce dát souhlas ke zpracování dat, nemusí. A šetření se provede klasickým způsobem.

Reklama

Doporučované