Hlavní obsah

Díra v královské peněžence. Koronavirus připraví Alžbětu II. o miliony liber

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Britská královna Alžběta II. čelí v důsledku koronavirové krize finanční ztrátě ve výši 35 milionů liber, píše deník The Times. Co to pro královnu znamená?

Článek

Buckinghamský palác oznámil, že během následujících třech let příjmy královské rodiny klesnou o 5 milionů liber ročně. Hlavním důvodem ztrát je zavření hradu Windsor a dalších turistických atrakcí během místního lockdownu. V důsledku pandemie královna také obdrží o 20 milionů liber méně pro rekonstrukci Buckinghamského paláce. Jde o desetiletý projekt, který původně měl stát 369 milionů liber. Místo toho sídlo britských panovníků očekává, že bude muset provést práci za 349 milionů liber, nebo dokonce i méně.

Jaký osud při tom čeká jeho zaměstnance? Nehledě na rozsáhlé finanční nedostatky se o svou práci nemusí bát, oznámil královský palác. Uvedl také, že je nemá v plánu propouštět a doufá, že se mu finanční výpadky podaří vykrýt vlastními silami a úsporami.

„Očekáváme výrazné snížení příjmů kvůli dopadu, který měla pandemie na počet návštěvníků. Ten tvoří podstatnou část předpokládaného schodku v příjmech, který podle našich odhadů bude v příštích třech letech přibližně 5 milionů liber ročně,“ řekl správce královské pokladny Michael Stevens. Jinými slovy znatelný úbytek návštěvníků paláců kvůli pandemii bude pro panovnici znamenat v příštích třech letech odhadem o 15 milionů liber (přes 443 milionů korun) menší příjem.

Další příčinou deficitu je také pokles komerčního nájemného v důsledku pandemie.

Správce pokladny také informoval o tom, že na opravy Buckinghamského paláce v Londýně „pravděpodobně dostanou o 20 milionů liber“ (přes 591 milionů korun) méně, než se podle desetiletého plánu původně předpokládalo. „Nemáme v úmyslu požádat o další financování,“ dodal. Uvedl také, že snížení královské aktivity v důsledku pandemie, včetně zahraničních zájezdů, by pomohlo vyrovnat část tohoto nedostatku.

Základní principy financování královského dvora

Financování britského královského dvora je poměrně komplexní. Královna má příjmy z několika zdrojů, mimo jiné ze svého soukromého majetku a zároveň ze státní kasy. Ty dostává výměnou za to, že se jako všichni její předchůdci na trůně od roku 1760 vzdala výnosu z majetku koruny, jenž zahrnuje po celé zemi řadu pozemků, nemovitostí a dalších aktiv. Výnos z nich jde do státního rozpočtu.

Čísla z královských účtů upozorňují na ještě několik zajímavých detailů. Tak například loňský desetidenní výlet prince Harryho a Meghan do Afriky byl nejdražší za poslední rok. Ten stál daňové poplatníky 245 tisíc liber.

Reklama

Doporučované