Hlavní obsah

Dítě, které se narodilo dvakrát. Lékaři ho zachránili unikátní operací

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Dítě, které se narodilo dvakrát. Pusťte si video s vysvětlením, jak se vše seběhlo.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Doktoři z jiných nemocnic matce doporučili, aby nechala své těhotenství uměle ukončit. Rozhodla se jinak.

Článek

Margaret Boemerová šla v 16. týdnu těhotenství na pravidelnou prohlídku. Po vyšetření ultrazvukem jí doktoři oznámili, že její miminko má vzácné onemocnění. Aby přežilo, muselo podstoupit chirurgický zákrok.

„Lynlee neměla moc velkou šanci, bylo to tak 50/50 a ten nádor byl opravdu velký. Chodila jsem na pravidelné prohlídky, ale ve 23. týdnu nádor tlačil na její srdce a hrozilo srdeční selhání,” říká Margaret.

Doktoři z jiných nemocnic matce doporučili, aby nechala své těhotenství uměle ukončit. Dětský chirurg a ředitel Texaského dětského zárodečného centra Oluyinka Olutoye spolu s doktorem Darrellem Cassem ale rodině nabídli volbu. Tou byl chirurgický zákrok, který již provedli před sedmi lety.

„Takže taková byla volba. Umožňovala vyjmout z těla dítěte nádor a dát mu tak šanci na život. A pro to jsme se také rozhodli,” říká Margaret.

Lynlee Boemerová po narození.

Operace proběhla ve 23. týdnu těhotenství, kdy lékaři chirurgicky vyndali spodní část tělíčka z matčiny dělohy a odstranili nádor. Poté dítě vrátili zpátky a matka strávila dalších 12 týdnů na lůžku. Ve 36. týdnu se pak miminko narodilo císařským řezem.

Po narození Lynlee lékaři nejdříve vyšetřili a když zjistili, že je zdravá, umístili ji mezi ostatní novorozence. Osmý den v porodnici podstoupila další zákrok, kde jí lékaři odstranili zbytky nádoru, které nešly vyjmout dříve.

„Podstoupila více operací, kde lékaři odstranili zbytky nádoru a zjišťovali také, jaká je situace. Dali dohromady svalstvo a zaplnili všechno, kde byl nádor,” dodala matka.

Lynlee tak mohla jít s rodiči domů jen několik týdnů po operaci a do texaské nemocnice se vrací jen na preventivní kontroly.

Reklama

Související témata:

Doporučované