Hlavní obsah

Divadelníci zvou zájemce do ulic na unikátní on-line hru

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Projekt spojující divadlo, procházku Prahou a exkurzi do historie nabízí soubor Geissler Hofcomoedianten. Připravil venkovní on-line hru Hero of the White Hill: ten, který tam byl.

Článek

Zájemce zavede do doby povstání českých protestantských stavů proti císaři. ČTK o tom informovala mluvčí souboru Kateřina Hubertová.

Hra funguje s pomocí mobilního telefonu, zájemce po registraci získá odkaz na stránku a s ní i místo prvního zastavení. Odpověď na otázku pak účastníkovi odemkne první video a hra začíná. Koho by zajímalo víc, dozví se na stránce rozšiřující informace o událostech, které se staly před 400 lety. Pak už může vyrazit na cestu od stanoviště ke stanovišti, od jedné historické historky k další. Nechybí defenestrace místodržících z oken Pražského hradu, korunovace Fridricha Falckého, pohled na bitvu na Bílé hoře ani poprava 27 pánů na Staroměstském náměstí.

Geisslers Hofcomoedianten tvoří současné hravé divadlo inspirované barokem. Neusilují ale o rekonstrukci původních barokních her a předloze dávají současný rozměr, objevují zapomenuté příběhy, odkazy slavných divadelních osobností a paralely mezi minulostí a současností.

Od roku 2014 pravidelně hrají na jevišti Divadla Vila Štvanice, kde také od roku 2015 pořádají festival pro rodiny s dětmi VILOmeniny. Od svého počátku jsou Geisslers součástí festivalu barokního divadla a hudby Theatrum Kuks. Každoročně v létě vyráží soubor na turné napříč Českou republikou a pod hlavičkou Festivalu zámeckých a klášterních divadel oživuje místa s divadelní historií.

Reklama

Související témata:

Doporučované