Hlavní obsah

Divadlo Tramtarie uvádí on-line další hit, muselo si vzít půjčku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucké Divadlo Tramtarie, které je již několik měsíců kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem uzavřené, převedlo do on-line podoby další svůj divácký hit, letní komedii Vladislava Kracíka Po stopách něžného muže.

Článek

Na otevření scény čekají zástupci divadla marně už od poloviny října. Kontakt s publikem se snaží udržet alespoň právě nabídkou svých inscenací ve virtuálním prostoru. Situace je ale pro divadlo náročná, a to nejen kvůli chybějící vazbě s diváky, ale především také ekonomicky.

„V březnu to budou již čtyři roky, co máme Něžné muže na repertoáru, a po celou tu dobu se inscenace těší velké divácké oblibě. Proto věříme, že udělá mnoha lidem radost i v této nelehké době,“ uvedl autor a režisér komedie Vladislav Kracík.

Jde v pořadí o pátý titul, který se divadlo rozhodlo převést do on-line podoby ve špičkové HD kvalitě. Současný ekonomický propad divadla to však nenahradí. „Už pět měsíců nemůžeme hrát pro diváky, ta energie, která se vrací od diváků, se neděje, není zpětná vazba. Kvůli tomu, že divadlo nemá žádné tržby, tržby za on-line představení jsou velmi nízké, už teď jedeme na dluh. Využíváme dotace od Ministerstva kultury a Ministerstva průmyslu a obchodu pro pracovníky v kultuře, ale ani to nepokryje veškeré náklady. Máme nyní půjčku, věříme, že se bude moci hrát v létě, abychom tu tržbu, kterou teď ztrácíme, mohli alespoň částečně nahradit,“ řekla ředitelka divadla Petra Němečková.

Divadlo s jeho herci podle ní i nadále funguje a je v něm běžný provoz, herci zkouší nové inscenace. „Na začátku února měla za sebou interní premiéru nová hra Nebezpečné známosti pod vedením režisérky Hany Marvanové, nyní se herci vrhli na přípravu další nové hry Tři sestry v režii Alexandra Minajeva,“ dodala Němečková.

Záznam on-line představení si diváci mohou pořídit zakoupením vstupenky na www.divadlotramtarie.cz, poté jim přijde e-mail s přihlašovacími údaji k videu. Záznam pak budou moci zhlédnout kdykoliv během následujících 14 dní. Ve špičkové HD kvalitě nabídlo divadlo svůj největší hit z první vlny pandemie s názvem Láska za koronu, komediální hit Kabaret nahatý Shakespeare, obnovené premiéry se na virtuálním jevišti dočkalo také něžné milostné drama Madisonské cesty a naposledy také adaptace slavného románu Emily Brontëové Na Větrné hůrce.

Reklama

Doporučované