Hlavní obsah

Dívka z Mikulčic přišla o dům, učitelé jí k vysvědčení darovali desítky šatů

Foto: David Neff

Ilustrační foto.

Reklama

Desítky šatů dostala dnes s vysvědčením dívka z Mikulčic na Hodonínsku, jejíž rodina při čtvrtečních bouřích přišla o dům. Všechny jí padnou. Učitelům se v nich na chodbě předváděla.

Článek

Do základní školy v Mikulčicích si přišlo pro vysvědčení asi třicet dětí ze 180. Bouře s tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku ve čtvrtek večer poničila 1 200 domů a více než sto je nutné strhnout. Zemřelo šest lidí.

Ředitel školy Michal Bešta uvedl, že i rodina dívenky přišla o dům a o všechno, dům je mezi těmi, které statici určili ke zbourání. Přesto si do školy přišla pro vysvědčení a učitelé jí věnovali šaty. „Je jich asi 20 nebo 30. Všechny mi pasují, nevím, jak se tak trefili,“ řekla dívka.

Jednotlivé šaty si pak oblékala a chodila je ukazovat jak spolužačkám, tak učitelům, kteří hodnotili, jak dívce šaty padnou. Šaty měly různé barvy od bílé přes oranžovou, růžovou až po černou. Mužské části učitelů se líbily růžové, učitelkám zase černé. Jedna z učitelek řekla, že se oblečení vybralo mezi učiteli v rodinách.

Jak pomoci

Sbírku pro pomoc obětem pořádala Diecézní charita Brno. Lidé mohli přispět na účet číslo 4211325188/6800, variabilní symbol 2002.

Další možností byla DMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90.

Veřejnou sbírku pořádal také Český červený kříž (číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2101).

Peníze mohli lidé posílat i přes portál darujme.cz, sbírku pořádala Nadace Via.

Darovat prostředky bylo možné také přes platformu znesnaze21.cz.

Jihomoravský kraj zřídil krizovou linku 800 129 921 pro dobrovolníky s nabídkou pomoci.

Své poslední vysvědčení ze základní školy si převzal z rukou svého učitele i chlapec, s nímž se pak na chodbě loučila učitelka, která ho před lety přijímala do první třídy. „Takový jsi byl malý bobeček a teď jsi mě přerostl o hlavu. Až někdy půjdete kolem, zastavte se, stejně budete brečet po základce,“ snažila se vtipkovat učitelka v těžkých chvílích, kdy se mnozí obyvatelé musí vypořádat s následky živelní pohromy.

Bouře poškodila ve škole střechu a okna, ale díky zásahu hasičů v ní dnes učitelé mohli předávat vysvědčení. Přišla jen část dětí, některé převezmou vysvědčení až v září, protože v jejich třídách našli zázemí pomáhající hasiči.

Reklama

Související témata:

Doporučované