Hlavní obsah

Dnešek byl nejteplejším dnem roku, padaly rekordy a lidé kolabovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

V Česku padaly teplotní rekordy.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Většina teplotních rekordů z let 2000 a 2008 byla překonána, lidé kvůli horku kolabovali. Horké počasí řeší Evropa i USA.

Článek

Dnešek byl nejteplejším letošním dnem v Česku. V Husinci-Řeži u Prahy bylo rovných 36 stupňů. Na 36 stanicích padly teplotní rekordy pro 22. červen. Kvůli vedru kolabovali lidé, v ohrožení byli zejména ti s chronickými nemocemi. Některé úřady a instituce zkrátily svým zaměstnancům pracovní dobu, protože teploty v řadě kanceláří dosahovaly až 38 stupňů. Prodej větráků, klimatizací a osvěžovačů vzduchu se v posledních dnech zvýšil o desítky procent. V noci by ale Českem měly od západu projít silné bouřky, mohou je doprovázet nárazy větru až 70 kilometrů v hodině a kroupy.

Z práce dnes mohli odejít dřív pracovníci některých ministerstev, správy sociálního zabezpečení, památkového ústavu či Vězeňské služby. Nejednalo se ale o plošné opatření, většinou záleželo na jednotlivých ředitelích a vedoucích. Ve 14:00 mohli zaměstnanci opustit budovu Ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí. „V horních patrech budovy, kde není klimatizace, dosahuje teplota až 38 stupňů Celsia, proto mohli jít domů zaměstnanci, kteří neměli žádné akutní povinnosti," řekla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Pražská záchranná služba zatím eviduje 15 výjezdů ke kolapsům kvůli vedru. Potíže v horkých dnech mají zejména starší a nemocní, především lidé s kardiovaskulárním onemocněním, vysokým krevním tlakem či dýchacími potížemi. Mohou ale postihnout i zdravé lidi. Kolapsy v horku způsobuje nedostatek tekutin. Lidé by podle lékařů proto měli v průběhu dne vypít zhruba tři litry vody, a to postupně a v menších dávkách.

Opačné starosti mají na jihu Spojených států, kam dorazila tropická bouře Cindy. Předcházely jí první lijáky, které mají v dalších dnech zesílit. Od jižní Louisiany po Floridu napadlo už ve středu 5 až 25 centimetrů srážek, což na mnoha místech způsobilo lokální záplavy.

Bouřky, které mají v noci dorazit do Česka, už způsobily vážné komplikace v dopravě na severu a severovýchodě Německa. Přerušené je například železniční spojení mezi trojicí velkoměst Berlín, Hamburk a Hannover. Bouře s sebou na sever Německa přinesla vítr o síle orkánu, silný déšť a někde i krupobití. Nepřízeň počasí už si podle televize n-tv vyžádala i jeden lidský život.

Reklama

Související témata:

Doporučované