Hlavní obsah

Dneska už kluci gatě zadarmo nestáhnou, říká slavný fotograf, který dělal první mužské akty v Československu

Proč fotíš holky? Měl bys fotit kluky, když je máš rád. Tahle věta rozhodla.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Měl bys fotit kluky, když je máš rád,“ řekl Robertu Vanovi jeho newyorský guru Horst P. Horst. Dvacetiletý začínající fotograf poslechl a později se stal prvním umělcem, který v porevolučním Československu vystavoval mužské akty.

Článek

Proslul jako módní fotograf a také jako fotograf mužských aktů. Robert Vano oslavil sedmdesáté narozeniny a při té příležitosti otevřel retrospektivu svých fotografií v Leica Gallery s názvem Jmenuji se Robert Vano a uvedl životopisný film Robert Vano, Příběh člověka.

Narodil se na Slovensku maďarským rodičům. Krátce po maturitě emigroval do USA. Pracoval jako kadeřník a vizážista pro fotografy módy (Horst, Glaviano, Castel, Fallai). Díky této zkušenosti a kontaktům se později sám prosadil jako módní fotograf. Snímky pořizoval například pro magazín Vogue nebo Elle. Na začátku devadesátých let se vrátil do Československa, od té doby působí v Praze.

Interview patří do pořadu Kultura Terezy Willoughby. Celý díl v premiéře vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit TV Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované