Hlavní obsah

„Dny diktatury jsou sečteny,“ vzkázali hackeři vládě Venezuely a zablokovali jí web

Hackeři napadli stránky venezuelské vlády.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Po parlamentní opozici a statisících protestujících lidí, se do boje proti vládě Nicoláse Madura přidali i hackeři.

Článek

Počítačoví piráti napadli webové stránky venezuelské vlády. Na stránkách vlády, volební komise či námořnictva se objevilo heslo „Dny diktatury jsou sečteny“. Jde o další protest proti vládě venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Hackeři kromě hesla na vládní stránky přidali odkaz na část filmu Diktátor Charlieho Chaplina.

Skupina hackerů stránky napadla dva dny po vypuknutí rebelie na severu země. V kasárnách na předměstí Valencie se v neděli vzbouřila dvacetičlenná skupina vojáků a civilistů. Vzpouru vláda potlačila, zabiti byli dva povstalci, jeden byl raněn a osm zajato. Maduro incident označil za teroristický útok.

Téměř každodenní protesty proti prezidentově vládě ve Venezuele trvají už od dubna. Velký odpor nedávno vyvolaly volby do Ústavodárného shromáždění, které opozice považuje za Madurovu nedemokratickou snahu o upevnění moci. Za nedemokratické a neústavní označila shromáždění i řada států, včetně USA. Při demonstracích, proti kterým tvrdě zasahuje policie, zemřelo už přes 120 lidí.

Venezuelu sužuje velká ekonomická krize. V zemi není dostatek potravin ani léků. I proto z Venezuely mnoho lidí utíká. Do sousední Kolumbie už podle informací Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky odešlo asi 300 000 Venezuelanů.

Reklama

Související témata:

Doporučované