Hlavní obsah

Maduro označil potlačenou vzpouru za teroristický útok. Dva mrtví, osm zajatých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Další vzpoura vojáků a civilistů ve VenezueleVideo: Ruptly, Reuters, AP

 

Reklama

Protesty proti venezuelské vládě stále trvají. Skupina vojáků a civilistů vyhlásila vzpouru poté, co nové Ústavodárné shromáždění odvolalo generální prokurátorku Luisu Ortegovou kritizující vládu prezidenta Madura.

Článek

Podle venezuelského socialistického prezidenta Nicoláse Madura odrazila armáda teroristický útok proti vojenské základně na severu země. Při nedělním tříhodinovém incidentu podle něj dva útočníci byli zabiti a osm zajato - sedm civilistů a důstojník-dezertér.

Skupina vojáků a civilistů pod vedením bývalého kapitána v neděli na předměstí třetího největšího města země Valencie vyhlásila rebelii proti vládě prezidenta Madura. Ta ale vzpouru potlačila. „Vyhlašujeme legitimní rebelii a stojíme při statečném lidu Venezuely, neuznáváme vražednou tyranii Nicoláse Madura," uvedl lídr skupiny, kapitán Juan Caguaripano v prohlášením zveřejněném na sociálních sítích. Se skupinou asi dvaceti ozbrojenců v uniformách za zády dodal, že cílem vzpoury je obnovení ústavního pořádku a záchrana země před naprostým zničením.

Místopředseda vládní socialistické strany Diosdado Cabello po zveřejnění videa oznámil, že ve Valencii došlo k „teroristickému útoku" na kasárna. Posléze uvedl, že vzpoura byla potlačena. Úřady později oznámily, že zemřel jeden člověk a druhý byl vážně zraněn. Z Madurova televizního projevu vyplynulo, že o život přišli dva civilisté.

Situace na místě zůstává napjatá, kasárna střeží obrněná vozidla a ozbrojené hlídky i přelétající vrtulníky. Desítky demonstrantů postavily v okolí města barikády, ale rozehnali je příslušníci Národní gardy za pomoci slzného plynu a gumových projektilů.

Ministr obrany Vladimir Padrino Lopéz uvedl, že zajatci se doznali, že je zverbovali „stoupenci krajní pravice, kteří jsou ve styku s cizími vládami". Potvrdil také, že bezpečnostní síly stále pátrají po skupině, které se podařilo zmocnit se několika zbraní. Generál Jesús Suarez Chourio, který velí ozbrojeným silám, prohlásil, že operaci „financovala pravice, financovalo ji severoamerické impérium", tedy Spojené státy.

Vzpoura přišla den poté, co nové Ústavodárné shromáždění odvolalo generální prokurátorku Luisu Ortegovou kritizující vládu prezidenta Madura. Toto shromáždění vzešlo z voleb, které bojkotovala opozice a které jako nedemokratické a neústavní označila řada států, včetně USA.

Ve Venezuele už od dubna trvají téměř každodenní protesty proti vládě, kterou opozice viní z ekonomické a politické krize. Demonstrace, proti nimž tvrdě zasahuje policie, si vyžádaly už 125 obětí. Asi 4500 lidí bylo od začátku protestů zatčeno, tisícovka z nich zůstává ve vazbě.

Reklama

Doporučované