Hlavní obsah

Do Británie dorazily kýžené vakcíny. Těší se na ně ale i hackeři a gangy

Foto: Profimedia.cz

Město Puurs. Belgická základna Pfizeru, kde chladicí vůz naložil vakcíny a s první várkou odjel do Británie.

Reklama

Z Belgie dorazil na utajené místo v Británii chladicí vůz plný nadějných vakcín proti covidu-19. S blížícím se prvním naočkovaným ale v Evropě roste i hrozba hackerských útoků.

Článek

První várka vakcíny proti covidu-19 výrobce Pfizer a BioNTech dorazila do Velké Británie. Z utajeného místa sloužícího jako hlavní distribuční uzel poputuje dál do nemocnic a očkovacích center po Velké Británii. Spojené království objednalo 40 milionů dávek, tedy dostatek na proočkování 20 milionů lidí.

První vlna očkování podle profesora a lékaře Jonathana Van-Tama může zabránit až 99 procentům hospitalizací a úmrtí zaviněných covidem-19. Podstoupit očkování by ovšem museli všichni označení jako prioritní a nejohroženější skupina, uvedl pro BBC. Dle Van-Tama bude nyní klíčové distribuovat vakcínu „co nejrychleji“ a v co „nejvyšším objemu“, připouští však, že bude potřebná i notná dávka flexibility.

Speciální chladicí vůz naložil vzácný náklad v belgickém výrobním závodě Pfizeru ve čtvrtek ráno. Do Británie putoval dál přes Eurotunel a během dne dorazil do utajeného cíle v Británii. Náklad a převoz probíhal z bezpečnostních důvodů co nejdiskrétněji.

Zlatý důl hackerů

Tento týden Interpol vydal výstražné varování před organizovanými zločineckými gangy, které by se mohly pokusit o krádež vakcíny nebo začít vytvářet jejich padělky, a na pandemii tak zbohatnout. Problém doprovázející distribuci vakcín rezonuje od července, kdy Británie, USA a Kanada oznámily, že se ruští kybernetičtí špioni pokoušejí ukrást výzkum vakcín a léčby covidu-19.

A varování před hrozbami zvenčí přichází z více stran. Podle americké mezinárodní technologické společnosti IBM se na začátku září rozjela hackerská kampaň cílená na chladicí zařízení, jež jsou schopná udržet vakcínu při nezbytné teplotě –70 stupňů Celsia. Hackerské útoky zaznamenaly instituce spojované s dodavatelským řetězcem chladicích zařízení. Podle analytičky IBM Claire Zaboevaové bude distribuční řetězec vakcín nyní „zlatým dolem“ hackerů usilujících o přístupy k organizacím. V případě, že budou hackeři úspěšní, mohou útoky vést až ke „krádeži a prodeji vakcinačních přepravních obalů na černých trzích po celém světě“.

Ačkoli není jasné, zda byly sofistikované phishingové e-maily úspěšné, společnost IBM varuje, že může jít o něco většího než „jen“ kybernetický útok. Rozsáhlá kampaň napovídá až o „mezinárodním obchodu“.

„Je nepravděpodobné, že by počítačoví zločinci věnovali čas a zdroje potřebné k provedení takové vypočítané operace s tolika vzájemně propojenými a globálně distribuovanými cíli,“ dodalo IBM s tím, že e-maily byly zaslány 10 organizacím, včetně Generálního ředitelství Evropské komise pro daně a celní unii. Zprávy hackeři podepsali jménem výkonného ředitele čínské společnosti Haier Biomedical, která je podle IBM „důvěryhodnou a legitimní členskou společností dodavatelského řetězce vakcín proti covidu-19“.

Mezi cílovými společnostmi byly také ty zabývající se výrobou solárních panelů, které lze použít v zemích bez spolehlivého napájení k zajištění chodu vakcínových chladniček, a petrochemické společnosti vyrábějící suchý led.

Pořadník

Pořadí, v jakém Britové vakcínu dostanou, doporučuje Společný výbor pro očkování a imunizaci (JCVI) a rozhoduje o něm vláda. Podle něj by jako první měli přijít na řadu obyvatelé domovů pro seniory a zaměstnanci pečovatelských domů, následně osoby starší 80 let a zdravotnický personál.

I zde však zásadní roli hraje potřeba udržet vakcíny v chladu. Vůbec první očkování tak zřejmě proběhnou v nemocnicích, které si již zařídily speciální zařízení pro skladování vakcíny při teplotě –70 °C. Z tohoto důvodu první na řadu přijdou pracovníci domácí péče, zaměstnanci NHS a pacienti, aby se snížilo riziko plýtvání dávkami.

Tuhá zima pro Němce

Na miliony dávek vakcíny Pfizer čeká i Německo. Kancléřka Angela Merkelová podle serveru Deutsche Welle uvedla, že vlády připravují očkovací programy a první schválení vakcín v EU by mohlo proběhnout koncem prosince. S ohledem na žádosti společností BioNTech, Pfizer a Moderna o použití jejich vakcíny v Evropě Merkelová uvedla, že v prvním čtvrtletí příštího roku může být dodáno celkem 70 milionů dávek z obou typů vakcín v případě, že získají povolení. To však pro 83milionovou německou populaci nebude stačit. Merkelová zdůraznila, že země bude muset „přečkat zimu“ bez dostatečných zásob dávek.

Proočkování celé populace Němců pak může podle šéfa německé vakcinační komise trvat do roku 2022. „Pokud dokážeme naočkovat 150 000 až 200 000 lidí denně za předpokladu, že budou vakcíny k dispozici a lidé budou ochotni nechat se naočkovat, pak si můžete spočítat, jak dlouho to bude trvat,“ řekl pro Rheinische Post Thomas Mertens. „Pak by trvalo 100 dní naočkovat 15 milionů lidí.“

Německo v současné době připravuje očkovací centra po celé zemi i plány pro další postup. I zde by jako první měli přijít na řadu nejohroženější skupiny a klíčoví pracovníci. Podle serveru BR24 plánuje Bavorsko po schválení prvních vakcín očkovat až 30 tisíc lidí denně. Proočkovat všech 13 milionů místních by při tomto tempu trvalo 433 dní.

Čekání na signál

Očkování po Novém roce plánuje zahájit Polsko. Poradce předsedy vlády Michal Dworczyk uvedl, že po celé zemi bude přibližně 8 000 očkovacích zařízení. Podle premiéra Mateusze Morawieckého podepsalo Polsko smlouvu na 45 milionů dávek vakcíny proti covidu-19, které budou bezplatně k dispozici na přelomu ledna a února 2021.

.„Polsko podepsalo příslušné smlouvy a již zadalo objednávky na 45 milionů dávek společnostem jako Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Johnson & Johnson,“ řekl Morawiecki ve středu na tiskové konferenci. Polsko podle něj už jen „čeká na signál Evropské komise“. Dále uvedl, že se v současné době organizuje logistický systém očkování a že vakcíny budou zdarma, dobrovolně a budou k dispozici ve dvou dávkách. Přednost dostane 6,5 milionu Poláků starších 65 let.

Očkování zdarma nabídne i Francie, a to v řádu týdnů. Podle agentur to ve čtvrtek při prezentaci národní očkovací strategie uvedl premiér Jean Castex. Průzkumy naznačují, že o vakcínu proti covidu-19 je mezi lidmi poměrně malý zájem. „Začátek očkování je nyní už jen otázkou týdnů,“ citovala Castexe agentura DPA. Podle šéfa vlády dostane vakcínu už v lednu milion nejvíce ohrožených lidí, v první řadě senioři a lidé v domovech důchodců. Francie bude mít podle něj k dispozici 200 milionů dávek vakcíny od různých farmaceutických společností, což umožní proočkovat 100 milionů lidí. Je to více, než kolik má Francie obyvatel.

Na zelenou čeká i Itálie, která pro své obyvatele plánuje bezplatné očkování. Očekává se, že imunizace začne na jaře, uvedl ministr zdravotnictví Roberto Speranza v projevu k parlamentu. Itálie získá své vakcíny prostřednictvím programu zadávání veřejných zakázek EU a čeká na povolení Evropské agentury pro léčivé přípravky. Jako první se dávky dočká přibližně 1,4 milionu lidí z řad lékařů a zdravotníků. Za nimi budou následovat obyvatelé v pečovatelských domech – něco přes 570 000 lidí, poté lidé starší 80 let, 60–79 let a osoby trpící alespoň jedním chronickým onemocněním. Vakcíny pak budou distribuovány klíčovým pracovníkům – učitelům, policii či vězeňským dozorcům.

Až poté bude vakcína nabídnuta běžné populaci ve speciálních centrech. „Zpočátku to nebude povinné. Vláda bude sledovat, jak kampaň pokračuje. Vakcína bude distribuována všem Italům zdarma,“ uvedl Speranza. „Varuji vás: první paprsek slunečního světla neznamená konec nebezpečí. Pokud teď polevíme, třetí vlna je za rohem.“

Speranza také vyzval všechny zákonodárce v Itálii, kteří proti očkování hlasitě vystupují, aby ze svých snah polevili. „Teď to není o žádné vládní většině nebo opozici, jde prostě jen o Italy,“ řekl. Podle nedávného průzkumu téměř 50 procent Italů uvedlo, že má o očkování pochybnosti. Zcela proti vakcíně se postavilo 11 procent dotazovaných.

Reklama

Doporučované