Hlavní obsah

S Bidenem přijde 100 dní povinných roušek. Očkovat se nechá veřejně

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden a Kamala Harrisová (Ilustrační foto).

Reklama

Jak bude vypadat první rok prezidentství Joea Bidena? Co bude s epidemiologem Faucim? A jaký směr nabere zahraniční politika USA? Joe Biden a Kamala Harrisová vystoupili ve velkém televizním rozhovoru.

Článek

Ve Spojených státech, konkrétně ve wilmingtonském Queen Theatre, vystoupil v televizním rozhovoru Joe Biden po boku budoucí viceprezidentky Kamaly Harrisové. Pod palbou otázek moderátora Jakea Tappera mluvili o svých budoucích plánech ve funkci, sestavování kabinetu, očkování, Donaldu Trumpovi i zahraniční politice. Stejně jako v případě letošní prezidentské kampaně celému rozhovoru dominovalo téma koronaviru.

100 dní roušek

Na znamení diametrálně odlišného přístupu oproti exprezidentu Trumpovi plánuje Joe Biden po inauguraci požádat Američany, aby prvních 100 dnů v jeho nové funkci nosili roušky. „Jen 100 dní s rouškami, ne navždy. Sto dní. A myslím, že se dočkáme významného zkrácení,“ řekl Biden v rozhovoru moderátorovi CNN Jakeu Tapperovi.

Budoucí prezident se chystá vydat trvalý příkaz povinného nošení roušek ve federálních budovách, mezistátní dopravě, letadlech nebo autobusech, jednoduše všude, kde mu to jeho pravomoci dovolí.

Během kampaně bylo právě téma covidu-19 jedním z těch, na kterém se kandidáti zdaleka neshodovali. Trump v některých případech porušil pravidla nastavená vlastní administrativou a nezřídka se dostal do rozporu s hlavním epidemiologem Anthonym Faucim. I to však epidemiologa vyneslo do děje vnímaného veřejností. Pro Trumpovy odpůrce jako hrdinu oddaného vědě, pro loajální Trumpovce škodná vystupující proti prezidentovi.

Fauci

Současná pandemická situace ve Spojených státech je horší než na jaře. I z toho důvodů se Biden rozhodl požádat Fauciho, aby se z pozice šéfa Trumpova krizového štábu plynule ujal vedení i v Bidenově správě. Jako lékařský poradce a součást jeho covidového týmu by měl uznávaný Fauci, kterého Donald Trump přislíbil v případě svého vítězství vyhodit, začít příští měsíc.

Už před rozhovorem CNN informovalo, že Fauci, ředitel Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci, plánuje s Bidenovým týmem setkání. „Požádal jsem ho, aby zůstal ve stejné roli, jakou měl za posledních několik prezidentů, a požádal jsem ho, aby byl také pro mě hlavním lékařským poradcem a aby byl součástí covid týmu,“ řekl Biden Tapperovi.

Očkování

Otázka očkování proti covidu-19 rozděluje Američany podobně jako Čechy. I za velkou louží se tak chystají motivační kampaně, které by místní přesvědčily o bezpečnosti vakcinace. V plánu má Biden i řadu kroků k omezení šíření viru bez zastavení ekonomiky. Sám by se rád naočkovat nechal, a to ve chvíli, kdy Fauci prohlásí vakcínu za bezpečnou. Píchnout injekci si prý nechá na veřejnosti před zraky lidí, aby ukázal, že se není čeho bát. „To je okamžik, kdy se postavím před veřejnost a dostanu vakcínu,“ komentoval svůj plán Biden. „Lidé ztratili víru ve schopnost vakcíny. Počty jsou již opravdu neuvěřitelně nízké a záleží na tom, co prezident a viceprezident dělají,“ dodal. Nechat se naočkovat plánuje i Harrisová.

Veřejná vakcinace za účelem přesvědčení veřejnosti je ve Spojených státech trendem i mezi bývalými prezidenty. Jen den před rozhovorem stejný plán oznámili tři Bidenovi předchůdci – Bill Clinton, George W. Bush a Barack Obama. „Myslím si, že moji tři předchůdci nastavili model toho, co by se mělo dělat, pokud se vakcína prohlásí za bezpečnou. Je důležité komunikovat s americkým lidem,“ řekl Biden.

Starosti s Donaldem

Přechod od Trumpa k Bidenovi je komplikovanou záležitostí, do značné míry definovanou popíráním volebních výsledků Donaldem Trumpem a jeho právnickým okolím. Ti však zatím neposkytli jediný důkaz, který by soudy přesvědčil, že skutečně k manipulaci a podvodům během voleb docházelo.

Biden, demokrat, který si dlouhodobě užívá silných vztahů s republikány v Senátu díky desetiletí práce ve sboru zákonodárců, poznamenal, že mu mnozí republikáni navzdory jejich veřejnému mlčení soukromě zavolali s blahopřáním. Zákonodárci jsou podle něj ve složité situaci. Jakmile ale takzvaní volitelé volbu Američanů 14. prosince potvrdí, významná část republikánského vedení podle něj jeho vítězství uzná.

V rozhovoru došlo i na smích, a to při otázce, zda je důležité, aby se Donald Trump zúčastnil lednové inaugurace. Podle Bidena jde čistě o Trumpovo rozhodnutí, které nebude mít „osobní důsledky“. V čem je však Trumpova účast důležitá, je symbolika. „Je to důležité v tom smyslu, že se tím prokáže konec tohoto chaosu, který vytvořil. Že dochází k mírovému předání moci s konkurenčními stranami, které se před všemi postaví, potřesou si rukou a jdou dál,“ řekl Biden. „Víc než dopadu na domácí politiku se opravdu obávám obrazu, který prezentujeme zbytku světa,“ dodal.

Írán, Čína, Rusko

Pokud jde o zahraniční politiku, Biden uvedl, že je „těžké říct, jak moc“ nedávný atentát na íránského jaderného vědce Mohsena Fachrízádeha zkomplikuje jeho jednání s Teheránem. Vysoký představitel americké administrativy tento týden uvedl, že za atentátem na vědce stojí Izrael. „Závěrem je, že nemůžeme dovolit Íránu mít jaderné zbraně,“ řekl Biden a zároveň shodil Trumpova jednání s Íránem, včetně jeho rozhodnutí z roku 2018 odstoupit od íránské jaderné dohody. „Snažil se udělat něco tvrdšího, a co se nestalo? Jen jim pomohl jaderný materiál mít. Přibližují se ke schopnosti mít dostatek materiálu pro jadernou zbraň. A jsou tu problémy s raketami,“ řekl. Dodal, že si uvědomuje obtížnost situace: „Jedno ale vím. Nemůžeme na to jít sami. Proto musíme být součástí větší skupiny, která se zabývá nejen Íránem, ale také Ruskem nebo Čínou.“

Spravedlivé ministerstvo

Obavy doprovázející Trumpovo odcházení budí také řada jím udělených „preventivních“ milostí, které by v předstihu rušily jakákoli obvinění či odsuzující verdikty. Podle CNN kromě možného udělení takové milosti sám sobě ji zvažuje zajistit pro své dospělé děti i právníka Rudyho Giulianiho.

I tohle téma se Bidena osobně dotýká kvůli „druhu precedentu, který stanoví, a tomu, jak se na nás zbytek světa dívá – jako na národ zákonů a spravedlnosti“. Dodal, že jeho ministerstvo spravedlnosti „bude v těchto otázkách fungovat nezávisle“. „Nebudu jim říkat, co musí a nemusí dělat,“ řekl Biden. „Nebudu říkat: ‚Jděte stíhat A, B nebo C.‘ Nebudu jim to říkat. To není moje role. Není to moje ministerstvo spravedlnosti, je to ministerstvo spravedlnosti Američanů. Takže osoby, jež jsem si vybral pro vedení tohoto oddělení, budou lidé, kteří budou mít nezávislou schopnost rozhodovat, kdo bude stíhán a kdo ne,“ vysvětlil.

Biden dospěl k závěru, že jeho administrativa k milostem stejně jako Trump přistupovat nebude a dodal, že „k justičnímu systému budeme přistupovat zcela odlišným způsobem“, a Harrisová jeho názor kvitovala.

Dvojice je rozhodnutá dodržet také slib jmenování různorodých členů svého týmu. „Svůj závazek dodržím. Administrativa jak v Bílém domě, tak i v kabinetu bude odrážet to, jak vypadá naše země,“ řekl. Dodal, že chápe, že skupiny jako NAACP a Kongresový hispánský správní výbor chtějí „tlačit“ na závazek rozmanitosti. Ten také dle svých slov hodlá dodržet.

Major a zlato

Rozhovor odlehčila i řada úsměvných momentů. Biden se zasmál vlastní zlomenině, kterou si přivodil během hry se svým psem Majorem. „Malé štěně přede mnou upustilo míč, abych ho chytil. Já ho chytil, on se rozběhl a já běžel za ním s tím, že ho chytím za ocas. A co se stalo – štěně sklouzlo po koberečku a já o něj pak zakopl a uklouzl taky. To se stalo,“ řekl Biden s úsměvem. „Není to příliš vzrušující příběh,“ dodal.

Harrisová na žertovnou notu dodala, že přátelé jejího manžela ho plánují oslovovat „druhým mužem“ po vzoru první či druhé dámy USA. „Budete mu tak říkat i vy?“ zeptal se Tapper. „Ne,“ odpověděla Harrisová. „Budu mu dál říkat zlato.“

Reklama

Doporučované