Hlavní obsah

Do Británie potají dorazila první várka vakcíny, vláda se obávala krádeže

Foto: Profimedia.cz

Sídlo společnosti Pfizer v Belgii.

Reklama

Jako scéna ze špionážního filmu působí popis toho, jak se do Velké Británie dostala první várka vakcíny proti covidu-19, kterou chce země začít očkovat během nejbližších dní. Británie už má mít k dispozici nejméně 800 000 dávek.

Článek

Netrpělivě očekávanou dodávku s vakcínami od farmaceutických společností Pfizer a BioNTech měla podle zdrojů deníku Daily Mail dovézt na Britské ostrovy neoznačená nákladní vozidla skrz Eurotunnel. Důvodem, proč celá operace probíhala pod takovou mírou utajení, jsou podle deníku obavy vlády z odcizení nákladu.

Neoznačené kamiony převážely vakcíny už z Belgie, kde sídlí společnost Pfizer. Odtud zamířily do francouzského Calais, odkud je další nákladní vozy odvezly na britské území. Na co největší utajení měl naléhat přímo úřad britského premiéra kvůli „obrovskému riziku, že by zločinecké gangy mohly náklad uzmout a poškodit“, píše Daily Mail. Varování mělo přijít ze strany Interpolu, který podle deníku zachytil úmysl některých zločineckých gangů vakcínu odcizit a prodávat na černém trhu.

Ještě během čtvrtka se ale objevily pochybnosti, jestli už vakcína do Británie dorazila, protože se po sociálních sítích šířily snímky dlouhých kolon před přístavem v Calais. Krátce na to ale britské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že vozidla už dorazila do jihoanglického městečka Folkestone, další informace už ale nesdělilo.

Ve stejný den také britští zákonodárci vyzvali sociální média jako Facebook nebo Instagram, aby tvrději postupovala proti šiřitelům konspirací ohledně vakcíny. Společnost Facebook v reakci na to ve čtvrtek oznámila, že začne na svých platformách mazat dezinformace o vakcínách na covid-19. „Například odstraníme nepravdivá tvrzení, že vakcíny na covid-19 obsahují mikročipy nebo cokoli dalšího, co není uvedeno v oficiální dokumentaci o složení,“ stojí v prohlášení  společnosti.

Británie se ve středu stala první zemí na světě, která schválila použití vakcíny farmaceutických společností Pfizer a BioNTech. Začít očkovat by se mělo už příští týden, přednost by měly mít nejohroženější skupiny, píše BBC. Spojené království si objednalo čtyřicet milionů dávek vakcíny, která dostala od regulačních úřadů zelenou poté, co se u ní potvrdila 95% úspěšnost a žádné vedlejší účinky, uvádí The Guardian.

Objednávka vystačí přibližně pro dvacet milionů Britů, vakcína Pfizeru se totiž očkuje ve dvou dávkách s odstupem tří týdnů. Do konce roku by mělo do Británie dorazit několik milionů dávek, další země očekává až v novém roce. Vakcínu nejdříve obdrží nemocnice a následně praktičtí lékaři a zdravotníci, kteří budou očkovat například na stadionech nebo v kongresových centrech. Distribuce vakcíny po celé Velké Británii bude podle ministra zdravotnictví Matta Hancocka „náročná“, protože je nutné očkovací látku udržovat na teplotě –70 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Doporučované