Hlavní obsah

Do čela VŠE kandidují dva lidé, volba rektora bude v listopadu

Foto: Profimedia.cz

VŠE (ilustrační foto).

Reklama

Do čela Vysoké školy ekonomické v Praze kandidují dva lidé. Současnou rektorku Hanu Machkovou by mohl vystřídat prorektor pro studijní a pedagogickou činnost Petr Dvořák nebo děkan fakulty financí a účetnictví Ladislav Mejzlík.

Článek

Volba rektora VŠE bude 8. listopadu. Nový rektor by se měl funkce ujmout 1. dubna příštího roku po jmenování prezidentem. Jeho období potrvá do konce března 2026.

Dvořák, který je prorektorem od roku 2014, působil stejně jako nyní Mejzlík rovněž ve funkci děkana fakulty financí a účetnictví. Tuto pozici zastával v letech 2006 až 2014. Jako odborník se zaměřuje hlavně na komerční bankovnictví. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace, rozkladové komise České národní banky a redakčních rad časopisů Finance a úvěr a Bankovnictví.

Mejzlík vede fakultu financí a účetnictví od dubna 2014. Jeho oborem je účetnictví. Působí v Komoře auditorů ČR, ve které byl v letech 2010 až 2014 prvním viceprezidentem. Zastupuje VŠE v Národní účetní radě, je členem Komise pro koncepce a rozvoj účetnictví a auditu ministra financí ČR, Evropské účetní asociace a Americké účetní asociace.

Podle informací na webu VŠE se oba kandidáti na rektora 21. října představí akademické obci. Akademický senát bude rektora vybírat 8. listopadu. V tajné volbě bude zvolen ten kandidát, který získá v daném kole nadpoloviční většinu hlasů všech členů akademického senátu. V jednom dni mohou být kola nejvýše tři. Pokud žádný z uchazečů ani ve třetím kole nedostane požadovaný počet hlasů, senátoři do sedmi dnů vyhlásí novou volbu.

Machková vede nyní školu druhé funkční období, znovu už kandidovat nemohla. Rektorkou se stala v roce 2014. Vystudovala mezinárodní obchod.

VŠE má šest fakult, z toho pět v Praze a jednu v Jindřichově Hradci. V minulém roce na škole podle statistik ministerstva školství studovalo asi 13.660 lidí. Podle výroční zprávy z roku 2020 hospodařila s 1,2 miliardami korun z veřejných zdrojů.

Reklama

Související témata:

Doporučované