Hlavní obsah
Online

Vláda hrozí zákazem cestování, ministr schytal kritiku za výlet k Lipnu

Foto: Twitter Karla Havlíčka

Ministr Havlíček na výletě.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v České republice sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět?

Vládní nařízení: Vstoupili jsme do víkendu, který rozhodne, jak řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný, o možných dalších omezeních. Ústup epidemie se zastavil, a pokud se trend zcela obrátí, zváží vláda zákaz cestování mezi kraji. Současná epidemická situace je v Česku velmi riziková. .

Čísla o epidemii: Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky ukazují, že problematických bodů je hned několik – podíl pozitivních záchytů napříč všemi provedenými testy na koronavirus zůstává vysoký, nákaza se přitom stále silně šíří i mezi zranitelnou částí populace. V nemocnicích je hospitalizováno 5756 lidí, z toho přes tisíc zůstává v intenzivní péči. .

Vakcína: Do Česka v sobotu dorazila první dodávka vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca, kterou pro použití v EU minulý týden schválila Evropská komise. .

  • Havlíčka kritizují za výlet po jižních Čechách, vláda totiž hrozí omezením pohybu

    Kritiku na sociálních sítích vyvolal příspěvek ministra dopravy a průmyslu Karla Havlíčka (za ANO). Zveřejnil v něm fotografie, na nichž se svým psem cestuje lokálkou po jižních Čechách. Vláda přitom apeluje na lidi, aby kvůli epidemii koronaviru omezili cestování a kontakty s jinými na minimum a zůstali doma. V pondělí vláda zváží případné další zpřísnění současných opatření, ve hře je i omezování cestování mezi kraji.

  • Trutnovsko je opět na špici v šíření nákazy v Česku

    Na Trutnovsku přibylo za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 1265 případů nákazy novým koronavirem. Před týdnem to bylo podle tohoto propočtu zhruba 1162 případů. Okres Trutnov je tak znovu regionem, kde se koronavirus v ČR šíří nejrychleji. Následují okresy Cheb a Sokolov v Karlovarském kraji, kde za týden přibylo zhruba 1168 a 1162 případů na 100.000 obyvatel, vyplynulo z ranních údajů ministerstva zdravotnictví na webu.

    V Královéhradeckém kraji se už potvrdila nakažlivější tzv. britská mutace koronaviru.

  • Na Ústecku 190 podezření na tzv. britskou mutaci

    V pátek přibylo v Ústeckém kraji 479 potvrzených nákaz koronavirem, to je o 12 případů méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví. V kraji se zřejmě šíří nakažlivější mutace viru, zkoumají se desítky vzorků podezřelých na tzv. britskou mutaci. Ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková v pátek ČTK řekla, že jde o 190 podezření.

  • V Libereckém kraji v pátek přibylo 421 potvrzených nákaz covidem

    V Libereckém kraji v pátek přibylo 421 potvrzených případů nákazy koronavirem, o 28 víc než minulý týden. Od prvního případu loni v březnu už testy covid-19 v kraji potvrdily u 47 901 lidí, to je bezmála 11 procent obyvatel Libereckého kraje.

  • Stagnace v Praze

    V Praze přibylo v pátek 902 nových případů covidu-19, to je stejně jako před týdnem a asi o 150 případů méně než předchozí den. Nakažených je nyní v hlavním městě 10 280. Od začátku epidemie loni v březnu se nemoc prokázala u celkem 113 755 lidí, z toho se necelých 102 000 nakažených už vyléčilo a téměř 1500 lidí s prokázaným covidem v Praze zemřelo.

  • Ve Středočeském kraji přibylo v pátek 1279 nakažených

    Ve Středočeském kraji přibylo v pátek 1279 nakažených covidem-19. Je to o 87 případů více než ve čtvrtek a o 254 více než za předchozí pátek. Aktuálně je v nejlidnatějším regionu republiky 13 269 nakažených, zhruba o 400 méně než před týdnem.

  • V Pardubickém kraji stoupl počet nákaz o 493, před týdnem o 467

    V Pardubickém kraji za pátek stoupl počet potvrzených případů koronaviru o 493 na 55 341, před týdnem činil denní nárůst 467. Aktuálně nemocných bylo v kraji 5535 a vyléčených 49 098. Od začátku epidemie zemřelo v kraji 709 lidí s covidem-19. Nejrychleji v kraji se nyní šíří nákaza v okrese Pardubice, vyplynulo z ranního sdělení Ministerstva zdravotnictví.

  • Na jihu Moravy přibylo 709 případů covidu, hospitalizací ubylo

    V Jihomoravském kraji přibylo v pátek 709 nově nakažených koronavirem. Přibylo také šest úmrtí v souvislosti s nákazou. Počet pacientů s koronavirem v nemocnicích se snížil o 31 na 521, uvedla v tiskové zprávě ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

  • Nemocnice na hraně kapacit

    Nemocnice jsou podle Ministerstva zdravotnictví na hraně kapacit, právě jejich naplněnost je nyní podle vlády hlavním ukazatelem pro určování opatření proti šíření nákazy. Začátkem ledna bylo v zemi přes 7000 hospitalizovaných s covidem, od té doby jejich počet klesá. Statistiky ministerstva ale nezohledňují to, že pacient s covidem-19 v nemocnici je po deseti dnech přeložen na standardní oddělení jako negativní, nemá-li poslední tři dny příznaky. V počtech hospitalizovaných nakažených novým typem koronaviru se tak dál neobjevuje, přestože v nemocnici zůstává týdny, někdy i měsíce.

  • V Říčanech je první AstraZeneca

    Do centrálního dispečinku společnosti Avenier v Říčanech u Prahy ráno dorazila první dodávka vakcíny od firmy AstraZeneca, kterou pro použití v EU schválila Evropská komise minulý týden. Podle informací ČTK se jedná o 19.200 dávek, které se nyní vyloží a jejich rozvoz do očkovacích center začne v pondělí. Vakcínu není na rozdíl od dosud v Česku používaných látek Pfizer/BioNTech a Moderna nutné převážet a skladovat v hlubokých mrazech.

  • Očkovaní a testovaní

    V pátek bylo očkováno 13 269 lidí, celkem 343 269. Pokud jde o testování, pak v pátek PCR test podstoupilo 29 311 lidí a antigenní test 30 758 lidí.

  • Přibylo osm a půl tisíce nových případů

    V celé republice přibylo za pátek 8559 lidí nakažených koronavirem, ukazují nejnovější čísla zveřejněná Ministerstvem zdravotnictví. Covidem si „prošlo“ od počátku epidemie už 1 030 112 lidí.

    Hospitalizovaných je 5756. Od počátku epidemie s covidem zemřelo 17 129 lidí.

  • Index PES stoupl na 73 bodů kvůli nárůstu hospitalizovaných

    Protiepidemické skóre PES k dnešku stouplo o dva body na 73. Od poloviny ledna tak nepřetržitě odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti, země se ale řídí opatřeními pro nejpřísnější, pátý stupeň. Index se zhoršil kvůli mezitýdennímu nárůstu hospitalizací pacientů, u nichž se covid-19 prokázal až v nemocnici. Reprodukční číslo udávající rychlost šíření koronaviru oproti pátku mírně stouplo na 1,04. Výši skóre to ale neovlivnilo. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Dvě vakcíny v akci, Babiš se ptal na ruskou

    V Česku už zdravotníci očkují dvěma vakcínami, a to od firem Pfizer/BioNTech a od Moderny. Očkovací látku dostávají především zdravotníci, lidé starší 80 let a lidé v domovech pro seniory. Ke čtvrtečnímu večeru bylo podle dat ministerstva zdravotnictví podáno zhruba 327.800 dávek, 78.434 lidí dostalo i potřebnou druhou dávku. V pátek zjišťoval premiér Babiš podrobnosti o ruské vakcíně Sputnik V v Maďarsku, které ji už používá.

  • Prvních 20 tisíc dávek AstraZeneca

    Do Česka dnes ráno dorazí první dodávka vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca, kterou pro použití v EU minulý týden schválila Evropská komise. V první dodávce by mělo být asi 20 tisíc očkovacích dávek. Distribuci prvních dodávek zajistí firma Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka do té doby, než zdravotní pojišťovny ve výběrovém řízení vyberou oficiálního distributora pro AstraZenecu. Avenier už je distributorem pro vakcínu Moderna.

    Česko má od firmy AstraZeneca objednány tři miliony dávek vakcíny. Tento měsíc by jich měla firma dodat 130 tisíc. Další dodávky se očekávají 10., 17. a 28. února.

Reklama

Hlavní zprávy